Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Heb je als sporter supplementen of vitamines nodig?

Artikel

Voedingssupplementen en vitamines zijn geen alternatief voor goede voeding wanneer je sport. Sport je echter op hoog niveau of heel fanatiek, dan heb je misschien meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen.

Als je niet vaker dan drie keer per week sport en gezond en gevarieerd eet, krijgt je voldoende vitamines en mineralen binnen. Voor de meeste supplementen is geen wetenschappelijk bewijs over de werking gevonden. Eigenlijk geldt: ze baten niet en ze schaden niet.

Met welke voedingssupplementen moet ik oppassen als ik sport?

  • Pas op met kruidenpreparaten, die kunnen soms wel schadelijk of (in combinatie met medicijngebruik) onveilig zijn. Vraag het bij twijfel altijd aan je arts of apotheker.
  • Sommige supplementen bevatten stoffen die op de dopinglijst voorkomen. Ongewenst positief testen wil niemand…

Voedingssupplementen Alfabet

Onderstaande lijst is samengesteld op basis van informatie van het Voedingscentrum. Meer informatie over vitaminen en supplementen vind je in hun boek Alles over sport en voeding.

Antioxidanten: via je voeding krijg je voldoende binnen. Neem je teveel in (via supplementen) dan herstellen en groeien je spieren juist langzamer!

Afslanksupplementen: van geen enkele is ooit de werking aangetoond. Vaak zitten er stoffen in die je een gejaagd gevoel geven, waardoor je denkt dat je actiever bent en afvalt, maar dat is niet zo, ze geven gezondheidsrisico’s zoals slapeloosheid, paniek en misselijkheid.

Cafeïne zit in koffie, cola, chocolade(melk), energiedrankjes en in mindere mate in thee. Het pept op en neemt vermoeidheid weg. Wil je een cafeïnerijk drankje drinken, doe dat uiterlijk tot twee uur voor het sporten. Drink liever geen energiedranken, die bevatten vaak veel suiker.

Creatine: zit ook in je lichaam zelf, maar krachtsporters presteren beter met wat extra. Je kunt ervan aankomen, doordat de spieren water vasthouden. Heb je van jezelf al veel creatine in je spieren, dan heb je weinig voordeel van extra inname. Gebruik je het teveel en te lang, dan maakt je lichaam zelf minder creatine aan.

Eiwitten stimuleren je spiergroei, maar je spieren groeien niet harder. Fanatieke sporters hebben meer eiwit nodig; probeer dit voor zover mogelijk uit de Schijf van Vijf te halen. Als dit niet haalbaar is, zou je een eiwitsupplement kunnen overwegen. Lees hoeveel eiwitten je nodig hebt als je intensief sport.

L-leucine is een aminozuur en stimuleert de spiergroei, maar alleen als je te weinig eiwit eet. Een gemiddelde Nederlander met een normaal voedingspatroon krijgt ruim voldoende eiwitten binnen.

Multivitamines: eet je volgens de Schijf van Vijf, dan heb je niks extra’s nodig. (Uitzondering: Foliumzuur voor vrouwen die zwanger willen worden of zijn en Vitamine D). Eet je te eenzijdig, dan krijg je wel een tekort. Als je toch multivitamines eet, neem dan een preparaat met niet meer dan 100% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid).

Probioatica: er is nog onvoldoende bewijs dat deze je weerstand verhogen, maar het helpt misschien wel bij herstel van eventuele diarree bij antibioticagebruik.

Vitamine C: dit is het enige supplement waarvan resultaat is aangetoond. 200 mg per dag kan je weerstand verhogen na het sporten.

Extra Vitamine D is alleen nodig voor indoorsporters op topniveau die kans hebben op een tekort omdat ze te weinig buiten komen en/of vetarm eten. Kom je weinig buiten, heb je een getinte huidskleur, ben je zwanger of een jong kind of oudere? Dan is het advies om extra vitamine D te nemen. Ga bij twijfel naar je huisarts.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.