Sluiten

Effecten van bewegen op stemmings- en gedragsproblemen bij dementie

Artikel

Publicatiedatum 22 januari 2016

Voldoende bewegen heeft een positieve invloed op stemmings- en gedragsproblemen, zoals somberheid, angst en rusteloosheid. Bij dementerenden kan meer bewegen de onrust overdag en ’s nachts aanzienlijk verminderen.

Oudere aan het werk in een moestuin
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Stemming kan een probleem worden wanneer die niet past bij de omstandigheden. Bijvoorbeeld als iemand verdrietig of zwaarmoedig is zonder oorzaak, of uitgelaten zonder dat daar een reden voor is. Dan kunnen problemen ontstaan in de omgang met anderen en gedragsstoornissen ontstaan, zoals agressie, apathie en rusteloosheid. Een ziekte als dementie gaat veelal gepaard met mogelijke gedrags- en stemmingsproblemen.

Minder angst

Vrouw houdt haar fiets vast. Aan de fiets hangt een mand met daarin fruit en groente
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Er zijn inmiddels talloze studies die laten zien dat sporten helpt mentaal gezond te blijven. Aangetoond is dat bij ouderen met een matig gevorderde tot ver gevorderde dementie meer bewegen angstklachten kan verminderen. Driemaal per week 30 minuten matig intensieve activiteit leidde tot minder angstklachten. Dit effect trad direct op na het bewegen en was ook zichtbaar na 3 en 12 weken. Na 12 weken was het effect nog groter dan na 3 weken. De oefeningen werden zittend uitgevoerd.

Minder onrust in de nacht

Ouderen die lijden aan een vorm van dementie hebben vaak te maken met verstoring van hun slaap-waakritme. Het verstoorde slaap-waakritme leidt tot meer slapen overdag en rusteloosheid ’s nachts. Lichamelijke inactiviteit kan leiden tot een ontregeld slaap-waakritme. Verschillende onderzoeken laten zien dat beweegprogramma’s bij mensen met en zonder dementie leiden tot verbetering van het slaap-waakritme en de kwaliteit van de slaap.

Minder onrust overdag

Mensen die nordic walken in de natuur
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Een belangrijk gevolg van dementie is onrustig gedrag. Beweging of een gebrek aan beweging kan onrustig gedrag beïnvloeden. Mensen die weinig lichamelijk actief zijn produceren een grotere hoeveelheid van het stresshormoon cortisol. Het hogere cortisolniveau verhoogt de gevoeligheid voor stress, zodat mensen die lichamelijk inactief zijn heftiger reageren op stressvolle gebeurtenissen.

Meer weten?

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.