Alles over sport logo

Buro Bloei over betrokkenheid van ouders en sporten

Op de vraag aan ouders of ze betrokken zijn bij de sportactiviteiten van hun kinderen, zullen velen volmondig met ‘ja’ antwoorden.

Ouders die hun kinderen twee keer per week naar de sportvereniging taxiën, ouders die elke zaterdagochtend op onmogelijk vroege tijdstippen en niet zelden in de regen hun kind staan aan te moedigen langs het voetbal- of hockeyveld. Ouders die het hele land doorreizen om in de meest kille en ongezellige sportzalen hun kinderen te troosten als ze van een turntoestel af vallen, of als ze een judowedstrijd moeten bekopen met de nodige butsen en schrammen.

Samen sporten

Maar hoeveel van deze ouders sporten zélf met hun kinderen? Steeds vaker zie je ouders vooral aan de kant staan als passieve toeschouwer. Sinds de komst van de smartphones vaak druk aan het mailen/appen of foto’s aan het maken. Sommige van deze ouders zouden misschien ook baat kunnen hebben bij wat sporten. Vaak komen ze er niet aan toe vanwege een druk gezinsleven (kinderen naar sport brengen ;-)), al dan niet in combinatie met veeleisende banen.

Sterke band

Het contact tussen gezinsleden onderling kan om die reden vaak oppervlakkig zijn en zich beperken tot praktische zaken als ‘wie kookt er?’ en ‘hoe was het op school?’. Met name als kinderen wat ouder en zelfstandiger worden sluipt het gevaar van ‘loskoppelen’ erin. Dit hoewel kinderen juist dan zoveel behoefte hebben aan die betrokkenheid en het voor ouders van belang is te weten wat je kind bezighoudt. Kinderen die een sterke band met hun ouders ervaren blijken het op zowel sociaal-emotioneel gebied als op school beter te doen in vergelijking met leeftijdsgenoten waarvan de ouders geen idee hebben wat hun kinderen interesseert of wie hun vrienden zijn.

Betrokkenheid vergroten

Hoe kun je die betrokkenheid van ouders nu vergroten? Jullie voelen het al aankomen; door sport! Ga samen met je kind eens actief aan het bewegen. Samen zwemmen, naar karate, voetballen, hockeyen, fietsen of hardlopen in het weekend. Dit geeft energie en tijdens en na het sporten is een mooie gelegenheid om in gesprek te raken over van alles.

Naast dat het de band tussen ouder en kind kan versterken is het ook een mooie gelegenheid voor beiden om wat stoom af te blazen. Even ontstressen van de dagelijkse beslommeringen als school en werk. Want hoe verleidelijk het dan ook is om op de bank te duiken of achter de iPad te kruipen, bewegen geeft je uiteindelijk meer energie en als laatste leuke bijkomstigheid blijf je ook nog fit. Iets dat dan weer zeer van pas komt als je met een bakfiets vol kinderen richting de trainingvelden moet fietsen.


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
in beweging brengen, ouderbetrokkenheid