Sluiten

App voor thuis bewegen voor sporters met een verstandelijke beperking

Tools en instrumenten

Publicatiedatum 20 april 2020

Sport- en beweegdeelname voor mensen met een verstandelijke beperking is niet altijd vanzelfsprekend. En zeker niet in coronatijd. Special Olympics heeft daarom een speciale app geïntroduceerd waarmee mensen met een verstandelijke beperking dagelijks kunnen bewegen en fit blijven.

Met de app Scoor je PR! leren sporters met een verstandelijke beperking op een eenvoudige manier hun uithoudingsvermogen, kracht, balans en gezondheid te verbeteren. Sporters kunnen het programma zelf doen maar ook onder begeleiding van hun coach of begeleider. Als coach kun je je sporter(s) nu ook ‘op afstand’ begeleiden: je kunt ze digitaal toevoegen en na toestemming tot deelname van de wettelijke vertegenwoordiger kun je samen met je sporter aan de slag. Je kunt ook het niveau van de oefeningen aanpassen als een sporter ze te makkelijk of juist te moeilijk vindt. Er is een handleiding voor coaches beschikbaar.

Schermafbeelding app
(afbeelding: Special Olympics)

Onderdeel van de app is ook een fittest, die de sporter aflegt in het bijzijn van een coach. Je kunt deze fittest samen doen om bijvoorbeeld de progressie van een sporter te meten.

Belang van sport en bewegen 

Een gezonde leefstijl met voldoende bewegen is voor mensen met een verstandelijke beperking belangrijk. Sluit ook zoveel mogelijk aan bij hun motieven en wensen:

  • Plezier en ontspanning
  • Gezondheid en fitter worden
  • Gezelligheid en contacten met anderen
  • Zelfvertrouwen vergroten
  • Energie kwijtraken

Beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking

Voor mensen met een verstandelijke beperking gelden in principe de algemene beweegrichtlijnen. Uit een aantal expertmeetings is gebleken dat kleine dingen, zoals vaker opstaan of het wisselen van houding, al een positief effect hebben. En misschien nog wel meer dan voor anderen is het belangrijk om te kijken welke extra beweegmomenten sporters met een verstandelijke beperking aan hun dag kunnen toevoegen. Want: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

Lees hier alles over de beweegrichtlijnen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer weten?

Lees hier meer over sporten voor mensen met een verstandelijke beperking.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.