Alles over sport logo

Korte warming-up in rust verbetert prestaties voetballers direct na rust

Voetballers die tijdens de rust een sportspecifieke re-warming-up van drie minuten uitvoeren, presteren beter tijdens het eerste kwartier van de tweede helft. Zo sprinten ze sneller en springen ze hoger bij twee verschillende sprongtesten. Hoewel ze fysiek beter presteren, ervaren ze door de extra warming up wel meer vermoeidheid.

Verschillende onderzoeken lieten al zien dat de prestaties van voetballers verbeteren als ze voor het begin van de tweede helft opnieuw een korte warming-up doen. Helaas sluiten deze onderzoeken qua duur van de re-warming-up of manier van opwarmen niet goed aan bij de praktijk. Engelse wetenschappers toonden recent aan dat een korte, maar sportspecifieke warming up voor betere fysieke prestaties in de tweede helft zorgt.

Wat is er al bekend?

• Voetballers presteren in de tweede helft beter als ze in de rust opnieuw een warming-up uitvoeren.

Wat is nieuw?

• Een re-warming-up van slechts drie minuten met sportspecifieke bewegingen zorgt al voor verbetering.

In dit onderzoek voerden de voetballers aan het einde van de rust een warming-up van drie minuten uit die uit drie fasen bestond. Eerst jogden en huppelden ze rustig wat om op te warmen, daarna deden ze een aantal dynamische rekoefeningen (knieheffen, hakken-billen, uitvalspassen, trapvormen en hoge sprongen) om belangrijke gewrichten en spieren te mobiliseren en activeren. Tenslotte voerden ze oefeningen zoals sprints en sprints na sprongen uit om de explosiviteit te bevorderen.

De extra warming up die de voetballers aan het einde van de rust deden, zorgde ervoor dat ze in het eerste kwartier na de rust beter scoorden op de 20-meter sprint, de squat jump en de counter movement jump. Ondanks deze betere resultaten gaven ze op een rate of perceived exertion-schaal wel meer vermoeidheid aan door de re-warming-up – het is echter de vraag of drie minuten warming up in de rust gedurende de hele tweede helft zijn weerslag heeft op de vermoeidheid.

Eerste kwartier

De gedachte achter re-warming-up voor de tweede helft berust op het principe van post-activation potentiation: oefeningen waarin sprongen, versnellingen en vertragingen, en richtingsveranderingen terugkomen, zorgen ervoor dat de explosieve kracht van een spier even later toeneemt. Juist op dat gebied valt in de eerste vijftien minuten na de rust winst te behalen. Het tempo van wedstrijden ligt dan lager doordat spelers opnieuw moeten opwarmen en in het ritme moeten komen, en snellere sprints en meer explosiviteit kunnen in die fase een aanzienlijk voordeel opleveren. Ook hiervoor geldt: of ze de gehele tweede helft profijt hebben van drie minuten warming up aan het einde van de rust, moet nog blijken.

Oefenblokken

De tien voetballers die meededen aan het onderzoek, mochten drie keer opdraven; niet voor een voetbalwedstrijd, maar voor een aantal blokken oefeningen van vijftien minuten die qua bewegingen en intensiteit overeenkomen met een wedstrijd. De onderzoekers kozen bewust voor deze opzet, omdat de omgevingsfactoren tijdens échte voetbalwedstrijden het moeilijk maken om prestaties tijdens verschillende wedstrijden te vergelijken. Op deze manier konden ze de belasting van de voetballers nauwkeurig doseren en tussendoor metingen uitvoeren.

Bron

1. Fashioni E, Langley B & Page RM (2020). The effectiveness of a practical half-time re-warm-up strategy on performance and the physical response to soccer-specific activity. J. Sports Sci.; 38(2): 140-149.