Alles over sport logo

Alcohol zorgt voor hormoonveranderingen die de spieropbouw kunnen hinderen

Het drinken van alcohol na krachttraining heeft op korte termijn geen invloed op de spierkracht. Wel vonden onderzoekers uit Noorwegen een verandering in de verhouding tussen de hormonen testosteron en cortisol, wat kan wijzen op een verstoorde spiereiwitsynthese op lange termijn.

De meeste mensen weten dat de consumptie van een grote hoeveelheid alcohol een negatief effect kan hebben op het spierherstel. In een recent door Topsport Topics samengevat artikel (zie hier) is bijvoorbeeld gevonden dat het drinken van alcohol na inspanning een negatief effect heeft op de spiereiwitsynthese. Deze synthese is nodig voor een goede spieropbouw en –herstel. Hoe alcohol spierherstel beïnvloedt is echter nog niet duidelijk. Noorse onderzoekers hebben daarom het effect van verschillende hoeveelheden alcohol na krachttraining op de spierkracht en het spierherstel onderzocht.

Krachttraining en herstel

Aan deze studie deden 8 mannen en 1 vrouw mee, van gemiddeld 26 jaar. De deelnemers deden 3 keer dezelfde krachttraining maar kregen in wisselende volgorde verschillende drankjes. Eén keer kregen zij, 5 glazen alcohol (wodka met limonade) voor een man en 3,5 glazen voor een vrouw (0,7 g/kg lichaamsgewicht voor de mannen en 0,6 voor de vrouw). Eén keer dronken zij een twee keer zo grote hoeveelheid alcohol, en 1 keer kregen zij alcoholvrije drankjes. De krachttraining bestond uit oefeningen voor de beenspieren (squats, leg press, en kniestrekkingen) in 4 sets van 8 maximale herhalingen. De spierkracht is elke keer voorafgaand aan de training, meteen na de training en 12 en 24 uur na de training gemeten. Ook is het bloed van de deelnemers voor en na de training onderzocht. In alle gevallen nam de spierkracht direct na de training af, en na 12 en 24 uur was er geen verschil meer in spierkracht tussen de 3 situaties. Wel was er een verschil in de hoeveelheid cortisol in het bloed en de verhouding tussen testosteron en cortisol tussen de beide alcoholsituaties en de controlesituatie. Na het drinken van alcohol hadden de deelnemers naar verhouding meer cortisol en minder testosteron in hun bloed.

Conclusie

In deze studie is op korte termijn geen negatief effect gevonden van alcohol op de spierkracht. Wat het effect van het drinken van alcohol op de spierkracht op de lange termijn zou kunnen zijn, is echter niet bekend. Het gevonden verschil in de verhouding testosteron-cortisol is in ieder geval wel een aanwijzing dat alcohol op lange termijn een negatief effect kan hebben op de spieropbouw of de spierkracht. Dit ligt in lijn met het eerder genoemde samengevatte artikel. Testosteron speelt een belangrijke rol bij de eiwitsynthese die nodig is voor spieropbouw en –herstel. Het is dan ook mogelijk dat alcohol een groter negatief effect heeft naarmate de spierschade groter is, bijvoorbeeld bij zware excentrische oefeningen.

Bron

  1. Haugvad A, Haugvad L, Hamarsland H, Paulsen G (2014) Ethanol does not delay muscle recovery, but decreases the testosterone: cortisol ratio. Med. Sci. Sports Exerc., DOI: 10.1249/MSS.00000000000000339

Thema

Dit artikel is ook getoond op Topsporttopics.nl

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Factsheet koudwaterbad

Topsport
public, professional
samenvatting
effecten op prestatie, topsport