Alles over sport logo

Persoonlijk contact versterkt samenwerking zorg en sport: drie praktijkvoorbeelden

Sport en bewegen bieden talloze mogelijkheden om de zorgdruk te verlagen en mensen gezonder te maken. Maar het opzetten van een samenwerking tussen sport en zorg brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe krijg je deelnemers doorverwezen vanuit de zorg? Wat is nodig om een goed netwerk te creëren? En wat moet je vooral niet doen? Wij interviewden drie succesvolle initiatiefnemers voor tips en inspiratie.

Landelijk en lokaal ontstaan steeds meer samenwerkingen tussen het sport- en beweegdomein en de zorg. Deze verbinding is hard nodig, onder andere om de zorg betaalbaar te houden. Zo leidt (meer) bewegen enerzijds tot preventie van ziekte en daardoor een daling van het aantal mensen dat zorg nodig heeft. Ook zorgt samenwerken ervoor dat het bewegen duurzaam buiten de zorg plaatsvindt in plaats van kortdurend binnen de zorg (denk aan een revalidatiesetting).

Maar een succesvolle samenwerking tussen deze domeinen komt niet uit de lucht vallen. Hoe pak je zoiets goed aan als zorg- of beweegprofessional? Wij vroegen in deze serie drie succesvolle samenwerkingen naar de geleerde lessen en ontdekten de sleutels tot succes. Lees hieronder het overzicht van deze praktijkvoorbeelden.

Praktijkvoorbeeld 1: Samen Door in Breda

Bij Samen Door bieden getrainde vrijwilligers en studenten thuis beweegondersteuning aan zelfstandig wonende senioren met een hoger valrisico of onzekerheid bij het bewegen. Doorverwijzingen komen vooral via praktijkondersteuners (poh’-ers) en de wijkverpleging. Na een intake werken de begeleider en deelnemer gedurende een traject samen aan een persoonlijk doel, zoals met de rollator naar de markt kunnen lopen. Op deze manier komen de senioren in beweging en onder de mensen.

Fysiotherapeut Eric Jan Pennock is grondlegger van Samen Door. Bij het opzetten van de samenwerking koos hij een proactieve benadering om partners te betrekken. Zo sloot hij aan bij gemeentelijke overleggen om de mogelijkheden voor subsidie te verkennen. Verder bezocht hij allerlei zorg- en welzijnsinstellingen om contact te leggen. Ook nu het initiatief loopt, besteedt hij veel tijd aan het verbinden van partijen en het opbouwen en onderhouden van een netwerk. Een goede samenwerking ontstaat volgens Pennock namelijk door regelmatige, betekenisvolle contactmomenten. Daarbij is fysieke aanwezigheid een grote successleutel om doorverwijzingen te krijgen van professionals.

Lees het volledige artikel over Samen Door

Praktijkvoorbeeld 2: de sportconsulenten Chronisch Zieken van SportMEE (Rotterdam Rijnmond)

De sportconsulenten voor de doelgroep Chronisch Zieken begeleiden mensen met een chronische ziekte naar beweegaanbod, waarbij ze gebruikmaken van een stevig netwerk met lokale partners. Deelnemers worden veelal doorverwezen door (zorg)professionals. De consulent Chronisch Zieken, met specifieke expertise van de doelgroep, geeft de deelnemer een persoonlijk sportadvies over een passende beweegactiviteit. Vervolgens legt de consulent contact met de beweegaanbieder en gaat indien gewenst mee naar de proeflessen. De begeleiding stopt als de passende activiteit is gevonden. De werkwijze Warme Toeleiding van SportMEE is inmiddels een erkende interventie.

Dit initiatief steunt op een uitgebreid netwerk met enerzijds (zorg)professionals uit alle domeinen en anderzijds het sport- en beweegnetwerk. SportMEE zoekt actief de verbinding met de (para)medische hoek, zoals huisartsen, fysiotherapeuten, leefstijlprogramma’s zoals de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), revalidatieprogramma’s en revalidatiecentra. Ook vanuit het sociaal domein komen verwijzingen, zoals het wijkteam, (speciaal) onderwijs en welzijnscoaches. Om de koppeling met het sport- en beweegdomein te maken, werkt SportMEE samen met professionals zoals lokale buurtsportcoaches en verenigingsondersteuners. Doordat de consulenten meegaan naar sportaanbieders, bouwen ze bovendien een duurzaam netwerk op binnen het lokale beweegaanbod.

Lees het volledige artikel over de sportconsulenten Chronisch Zieken

Praktijkvoorbeeld 3: de beweegmakelaars van Sportservice Apeldoorn

De beweegmakelaar vormt de schakel tussen zorg, welzijn en sport. Deze professional begeleidt twee doelgroepen die beweegdrempels ervaren: 1) deelnemers van de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) en 2) mensen die vanuit (zorg)professionals worden doorverwezen. De beweegmakelaar helpt hen op weg naar passend beweegaanbod, door te verkennen wat ze willen en nodig hebben. Ook wordt extra ondersteuning geboden waar nodig, zoals persoonlijk contact gedurende een langere periode. Om sport, zorg en welzijn te verbinden, bouwt de beweegmakelaar bovendien actief aan het netwerk met partners. Dit is essentieel voor doorverwijzingen en voor het gezamenlijk opzetten van beweegaanbod voor GLI-deelnemers. 

Het succes van deze samenwerking schuilt in de persoonlijke aandacht die de beweegmakelaars hebben voor zowel deelnemers als (mogelijke) doorverwijzers. Door bewust in relaties te investeren en maatwerk te leveren, creëren zij zichtbaarheid en vertrouwen. Verder gebruiken de beweegmakelaars een slim dashboard waarmee zij veel informatie vastleggen. Door deze uitgebreide, efficiënte monitoring zijn er duidelijke cijfers die de effectiviteit van de aanpak aantonen. Zo stroomt 81% van de deelnemers blijvend door naar beweegaanbod.

Lees het volledige artikel over de beweegmakelaars van Sportservice Apeldoorn

Samen in beweging komen, daar wordt iedereen beter van

Het succes van een samenwerking tussen sport en zorg ontstaat niet vanzelf. Het draait om de juiste ingrediënten en een doordachte aanpak. Leer je van wat anderen al hebben ontdekt, zowel hun successen als de uitdagingen? Dan vergroot je de kans dat jouw initiatief echt impact maakt. 

Meer lezen?


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Eerstelijnszorg, In de wijk, Sportaanbieders
Ouderen, Volwassenen
public, professional
overzichtsartikel
beleidsontwikkelingen, buurtsportcoachregeling, chronische aandoening, in beweging brengen