Alles over sport logo

Filmpjes: gymnastiek voor ouderen

Virtual Gym voor ouderen. Zorginstelling Cordaan uit Amsterdam heeft met ‘Cordaan in beweging’ digitale beweegprogramma’s speciaal voor senioren gemaakt. De digitale beweegprogramma’s zijn te vergelijken met het tv-programma ‘Nederland in beweging’.

Beweegoefeningen voor ouderen: van oefeningen op de stoel tot oefeningen met materialen

Cordaan biedt 3 verschillende oefeningen series:

  • de ‘7 minuten training’
  • de ‘9 minuten trainingen met oefenmaterialen’ (NIEUW!)
  • de ‘13-18 minuten trainingen’

Alle oefeningen zijn geschikt voor thuis of in de groep bewegen.

De beweegprogramma’s van ‘Cordaan in beweging’ worden inmiddels landelijk in verschillende verzorg- en verpleeghuizen uitgevoerd op afdelingen en dagbestedingen. De video’s zijn 50.000 keer bekeken en deze aantallen stijgen dagelijks.

Zelf je niveau bepalen

Het idee achter de trainingen is lichte en zware oefeningen van elkaar te scheiden, en ook complex en eenvoudig uit te voeren oefeningen. Zo kan iedereen altijd het eigen geschikte niveau kiezen. Iemand met bijvoorbeeld cognitief letsel kan bijvoorbeeld alleen nog maar eenvoudige bewegingen uitvoeren, maar kan nog wel een intensief niveau aan.

Beweegfilmpjes: Hoe te gebruiken?

De verschillende trainingen zijn te gebruiken voor individuele cliënten, om virtuele gymgroepen op te zetten op locaties, maar ook om dagelijks te bewegen op de afdeling. Door een bewust keuze voor zittende oefeningen te maken, kan een AB-er, vrijwilliger, student of cliënt zelf deze oefeningen begeleiden of doen. Er is geen kans op te vallen en daarom is het voor iedereen in principe veilig.

Ik kijk vaak naar de filmpjes voor inspiratie

Martha Flora Haarlem, medewerker Welzijn

Wanneer je je (gratis) als lid aanmeldt bij het youtube-kanaal van Cordaan, ontvang je bij elke nieuwe oefenserie van Cordaan een melding via het Youtube kanaal. Dit doe je eenvoudig door in de video met je muis op het logo van Cordaan te klikken en vervolgens op “abonneren”.

De 7 minuten trainingen

De 7 minuten Cordaan trainingen zijn gemaakt zodat men in een korte tijd van zeven minuten, zes verschillende oefeningen kan uitvoeren. Waardoor men werkt aan de fitheid. De trainingen zijn op drie verschillende niveaus licht, middel en zwaar beschikbaar. De oefeningen kunnen individueel of samen in groep uit worden gevoerd.

Filmpje: 7 minuten training – licht

Filmpje: 7 minuten training – middel

Filmpje: 7 minuten training – zwaar

De 9 minuten trainingen

Het programma ‘9 minuten’ bevat dertien trainingen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende oefenmaterialen zoals een stok, gewichten, step en therabands. Op deze manier kun je dagelijks variëren in de trainingen die je gaat volgen of die je zelf begeleidt.

Filmpje: oefenserie in de de stoel (alleen muziek)

Elie Rusthoven over de ‘9 minuten training’: “Uniek aan deze filmpjes is dat je kunt kiezen tussen een lichte of zware oefeningen in een stoel of staand, in combinatie met eenvoudige of complexe oefeningen. En nu dus ook oefeningen met diverse materialen.”

Filmpje: staande oefeningen

Filmpje: oefeningen met theraband groep

De 13-18 minuten trainingen

In de 13-18 minuten oefenserie zitten trainingen op diverse niveaus. De trainingen hebben een overzichtelijke indeling waardoor het eenvoudig is cliënten een juiste training aan te bevelen.

Filmpje: eenvoudig & lichte training

Filmpje: licht niveau met complexe beweging

Filmpje: gemiddeld niveau met eenvoudige beweging

Met deze beweegoefeningen is de droom een stukje dichterbij gekomen!

Elie Rusthoven, fysiotherapeut en projectleider E-Health en Innovatie

Alle beweegoefeningen op video:

Veel beweegplezier!


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Ouderen
public, professional
beweegoefening
in beweging brengen