
Sportsubsidie database
De sportsubsidie database is de grootste en meest uitgebreide zoekmachine van actuele fondsen, kredieten en andere subsidieprogramma’s. Deze database biedt een specifiek overzicht van sportgerelateerde subsidiemogelijkheden en de informatie en contacten die nodig zijn voor de aanvraag. Het streven is om de database compleet te maken, maar niet alle subsidies zijn opgenomen.
Hoe vraag je een sportsubsidie aan?
Voor veel sportverenigingen en -organisaties is subsidie een cruciale factor om de accommodatie of activiteiten uit te breiden of te vernieuwen. Het aanvragen ervan kan complex lijken, maar met de juiste informatie is het eenvoudiger zijn. Dit zijn de belangrijkste stappen:
1. Bepaal je doel en project
Voordat je een subsidie kunt aanvragen, is het essentieel om helder te hebben welk project of welke activiteit je wilt realiseren. Dit kan variëren van het organiseren van een sportevenement, het opzetten van een nieuw sportprogramma voor jongeren, de rol van een sportvereniging als sociale ontmoetingsplek in de wijk, of het verduurzamen van een sportaccommodatie. Zorg ervoor dat je doelen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) zijn geformuleerd, zodat je aanvraag duidelijk en overtuigend is. De Sport en Bewegen Impactwijzer kan hierbij helpen.
2. Onderzoek de subsidiemogelijkheden
Niet elke subsidie is geschikt voor elk project. Kenniscentrum Sport & Bewegen verwijst in de sportsubsidie database naar informatie over de verschillende mogelijkheden. Dit kunnen sportsubsidies zijn, maar ook (gecombineerde) subsidies gericht op gezondheid, duurzaamheid of sociale cohesie. De mogelijkheden van subsidieaanvragen zijn afhankelijk van de doelen zoals beschreven in stap 1. De aan te vragen subsidies kunnen zowel van de nationale overheid, gemeenten als private organisaties komen.
3. Dien je aanvraag in
Na het bepalen van je project en het kiezen van de juiste subsidie dien je je aanvraag in. Dit kan meestal digitaal via fondsen of de websites van de betreffende subsidiegevers, zoals het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) of andere overheidsinstellingen of organisaties. Vaak moet je naast de aanvraag een projectplan indienen waarin je beschrijft wat je wilt doen, waarom dit belangrijk is, hoe je het gaat uitvoeren en wat de verwachte impact is.
4. Beheer en verantwoording
Na het ontvangen van de subsidie is het belangrijk om het project zoals omschreven uit te voeren en de voortgang te monitoren. Subsidieverstrekkers vragen vaak om tussentijdse rapportages en een eindverslag waarin je de behaalde resultaten en de besteding van de subsidie verantwoordt. Ook hiervoor kun je de Impactwijzer gebruiken.
Sport en Bewegen Impactwijzer
De Sport en Bewegen Impactwijzer helpt bij het vaststellen van de impact van sport- en beweegprojecten aan de hand van een stappenplan, verdiepende theorie, handige tips en goede voorbeelden uit de praktijk. Je gebruikt de Impactwijzer als je wilt leren welke impact je kunt meten, hoe de impact van jouw sport- en beweegproject tot stand komt en op welke manier deze is te vergroten. Je kunt er het doel van je project mee aanscherpen, inzichtelijk maken waar je impact verwacht tijdens de aanvraag en tussentijds verantwoording afleggen bij de subsidieverstrekker.
Tips voor een succesvolle aanvraag
- Wees duidelijk en concreet: subsidieverstrekkers willen precies weten wat je gaat doen, waarom je het doet en wat je beoogde resultaten zijn. Zorg ervoor dat je projectplan helder en overtuigend is.
- Betrek partners: het betrekken van andere organisaties of samenwerkingspartners bij je aanvraag kan de kans op subsidie vergroten. Subsidieverstrekkers waarderen het als een project breder gedragen wordt.
- Wees realistisch: zorg ervoor dat je begroting realistisch is en dat je aangeeft hoe je de subsidie effectief gaat gebruiken.
- Dien op tijd in: let goed op de deadlines voor aanvragen en zorg ervoor dat je alles op tijd indient.
Praktijkvoorbeeld: Sportclub Franeker
Sportclub Franeker heeft de afgelopen periode verschillende subsidies aangevraagd om renovatie van de accommodatie deels te financieren. Deze subsidies zijn een pijler in het realiseren van de ambitie om de faciliteiten niet alleen te vernieuwen, maar ook duurzamer en meer maatschappelijk betrokken te maken.
De sportclub vroeg enkele duurzaamheidssubsidies aan: de IMF Ferduorsumjen Mienskipsgebouw Fryslan, het Rabobank duurzaamheidsfonds, BOSA en Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Gezien de groeiende nadruk op duurzaamheid en energie-efficiëntie, heeft de club ervoor gekozen om energiezuinige maatregelen door te voeren, zoals zonnepanelen, isolatie en waterbesparende toepassingen. Deze investeringen passen niet alleen binnen de wetgeving omtrent verduurzaming, maar dragen ook bij aan de verlaging van de operationele kosten op de lange termijn. Om nog een stapje verder te gaan is er gekozen voor een geheel circulaire uitvoering van de renovatie.
Ook heeft Sportclub Franeker een LEADER-aanvraag ingediend. LEADER is een Europees programma dat plattelandsontwikkeling ondersteunt door middel van innovatieve projecten. De renovatie van de sportaccommodatie heeft niet alleen invloed op de club, maar ook op de lokale gemeenschap. Door de verbouwing worden de faciliteiten geschikt voor verschillende evenementen en bijeenkomsten die ook buiten de sport om worden georganiseerd, waardoor de club een breder maatschappelijk doel kan vervullen.
De club heeft ook subsidie van de provincie Friesland aangevraagd. De provincie biedt subsidies aan voor het verbeteren van de lokale infrastructuur en het stimuleren van sociaal-culturele initiatieven. Door de sportaccommodatie niet alleen te moderniseren, maar ook in te richten als een ontmoetingsplek voor de lokale gemeenschap, speelt de club in op het belang van maatschappelijke cohesie en participatie. De subsidie van de provincie is voor de renovatiekosten die specifiek gericht zijn op het creëren van een ruimte voor gezamenlijke activiteiten en ontmoetingen.
Tot slot heeft de club gekeken naar subsidies binnen het sociaal domein. De renovatie biedt kansen voor inclusie en het bevorderen van sport voor iedereen, ongeacht leeftijd, achtergrond of fysieke beperking. Daarvoor zijn specifieke subsidies aan te vragen. Franeker vroeg de Iepen Mienskip-subsidie ter verbetering van de leefbaarheid in de provincie Friesland en deed een aanvraag bij het Het Klaarkampster Weeshuis dat initiatieven voor kinderen ondersteunt.
Tips van Sportclub Franeker:
- Betrek clubleden, andere gebruikers en sponsoren vanaf het begin bij de probleemstelling en de mogelijke oplossingen en overweeg meerdere plannen. Ga vooraf in gesprek met de leden over de koers van de vereniging, bijvoorbeeld met een sportparkmanager.
- Formeer een bouwteam, waar mogelijk met bouwkundige- en installatietechnische expertise.
- Betrek een subsidie- en exploitatie-expert bij de plannen.
- Zet in op multifunctionaliteit van een gebouw.
- Start het project op met gemeenteraad, bedrijven, leden en maatschappelijke partners om commitment te creëren en alle belangen en wensen mee te nemen.
- Betrek lokale media bij het project.
Top vijf meest geraadpleegde landelijke subsidies
Vanuit de sportsubsidie database is inzichtelijk gemaakt welke subsidies het meest bekeken zijn in 2024. Onderstaand overzicht toont alleen landelijke subsidies. Of deze subsidies daadwerkelijk zijn aangevraagd, is niet uit de data te concluderen.
- Stichting Waarborgfonds Sport verstrekt borgstellingen zodat plannen van sportverenigingen doorgang kunnen vinden.
- Stichting Zabawas levert een bijdrage aan actieve, ondernemende initiatieven op het gebied van cultuur, natuur, educatie, sport en geneeskunde.
- Programma Sportinnovator (ZonMw) is het sportinnovatienetwerk van Nederland en heeft als missie het aanjagen en toepassen van innovaties voor een leven lang met plezier sporten en sportief bewegen.
- Subsidieregeling Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) is bedoeld voor amateursportorganisaties. Deze organisaties kunnen subsidie aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen.
- Johan Cruyff Foundation steunt en ontwikkelt wereldwijd impactvolle sport- en spelprojecten, met een focusop kinderen en jongeren voor wie sport niet vanzelfsprekend is.
Vraag je sportsubsidie aan
Ben jij klaar om jouw sportproject naar een hoger niveau te tillen? Of je nu een sportvereniging leidt, een sportevenement organiseert of een innovatief idee hebt om sport te bevorderen – de mogelijkheden voor subsidies zijn binnen handbereik met de sportsubsidie database. Denk ook aan subsidies binnen het sociaal domein, zoals die van het Nationaal Fonds voor de Sport en buurtfondsen (zoals Univé Buurtfonds en Postcode loterij buurtfonds).