Alles over sport logo

Zwemmen voor medailles na niertransplantatie

Peter Barendse, adviseur van Kenniscentrum Sport, zwemt heel wat edelmetaal bij elkaar sinds zijn niertransplantatie: twee gouden en twee zilveren medailles in 2016 bij de European Transplant Games in Finland; twee zilveren medailles en een bronzen plak bij de World Transplant Games in Argentinië.

“Getransplanteerde patiënten die regelmatig bewegen voelen zich beter, sterker en krijgen meer energie. Ook draagt bewegen bij aan het behoud van de nieuwe nier. Bewegen is dus belangrijk.”

Nierpatiënten Vereniging Nederland

Peter Barendse van Kenniscentrum Sport heeft dat aan den lijve ervaren. Met ondersteuning van stichting Sport en Transplantatie neemt hij nu zelfs deel aan internationale sportevenementen.

Op het erepodium

Half juli kwam hij uit op vier zwemonderdelen op de European Transplant Games in Finland. Aan dit toernooi deden in 14 verschillende sporten zo’n 350 sporters uit 24 Europese landen mee; allemaal hebben ze een orgaantransplantatie gehad of ze dialyseren.

Peter Barendse kwam uit op de volgende afstanden: 50 m vrije slag (goud), 100 m vrije slag (goud), 100 m schoolslag (zilver) en 200 m wisselslag (zilver). Hij maakt onderdeel uit van een Nederlands team sporters dat via de Stichting Sport en Transplantatie aan dit sterk bezette Europese sporttoernooi meedeed. De Nederlandse ploeg behaalde uiteindelijk de twaalfde plaats op de medaillespiegel en daarmee evenaart het bijna het resultaat van de Olympische ploeg die voor Nederland uitkwam.

In 2015 nam hij deel aan de World Transplant Games in Argentinië, waar hij ook op het erepodium kwam op enkele onderdelen. Peter combineert zijn werk voor Kenniscentrum Sport en zijn bestuursfunctie bij TAFISA met trainingen voor de transplant games.

De andere kant van de medaille…

Het klinkt als een succesverhaal, maar daar ging wel wat aan vooraf.

In 2013 kreeg Peter een nier van zijn moeder. Hij heeft hierover verteld tijdens TedX Ede (2014):

Door zijn ziekte en het voortraject van de transplantatie, de dialyse, medicatie en veel in bed liggen, waren conditie en gezondheid erg achteruit gegaan.

Wat een schitterend moment was het om een paar maanden na de transplantatie weer te gaan sporten. Hij kreeg de kans om mee te doen aan een studie naar een intensief revalidatieprogramma dat door twee universiteiten is opgezet. Vooral zijn oude liefde, zwemmen, heeft hij sindsdien herontdekt.

Bij de stichting Sport en Transplantatie, een sportclub voor mensen met een orgaantransplantatie, kon hij in het voorjaar van 2014 terecht voor voorzichtige trainingen.De inspanningen en trainingen wierpen hun vruchten af: Peter kon tijdens de World Transplant Games in Argentinië met twee zilveren en bronzen medaille, én een mooie ervaring rijker, naar huis.

Zonder donornier heel ander leven

Het meedoen aan evenementen als de European en World Transplant Games zijn een stimulans om door te gaan met sporten. Maar belangrijker voor hem is de achterliggende gedachte: “Deze spelen zijn ook bedoeld om aandacht te vragen voor donorregistratie. Ben jij al donor? Www.jaofnee.nl. Deze dagen besef ik me nog meer dat mijn leven er heel anders uit gezien zou hebben zonder een donornier.” En na afloop van zijn races: “Ik ben moe, gelukkig en dankbaar dat ik in staat ben dit nu te kunnen doen.”

Belang van donoren en donorregistratie benadrukken

Meer informatie over sport en transplantatie vind je op www.sportentransplantatie.nl.

De World Transplant Games worden elke twee jaar georganiseerd voor mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad. Ruim 1100 sporters uit de hele wereld komen bij elkaar te laten zien wat weer mogelijk is na een transplantatie. De WTG – en ook de European Transplant Games natuurlijk – laten zien hoe sport en bewegen kan bijdragen aan herstel na een vaak lastige periode in hun leven. Het belang van donoren en donorregistratie wordt benadrukt, en de waarde van sport en bewegen. In Nederland biedt de stichting Sport en Transplantatie actieve sportbeoefening voor orgaangetransplanteerden op zowel recreatief als competitief nationaal en internationaal niveau. In de brochure ‘Sport en bewegen na transplantatie’ van de Nierpatiënten Vereniging Nederland staan tips voor patiënten. Dit biedt ook voor sportaanbieders die met orgaangetransplanteerden te maken hebben interessante achtergrondinformatie.

Bewegen met een nieuwe nier: waar moet je aan denken?

  • vertel altijd aan trainers of begeleiders dat je getransplanteerd bent
  • vermijd contactsporten omdat de donornier minder diep in je lichaam zit
  • overdrijf het sporten niet
  • ga niet sporten als je je niet goed voelt
  • stop met sporten als je je duizelig of licht in het hoofd voelt of pijn op de borst, nek of arm hebt

Meer informatie vind je in de brochure ‘Sport en bewegen na transplantatie’

Bron: Brochure Nierpatiënten Vereniging Nederland.

Foto: Stichting SET, Niels Huneker.


Artikelen uitgelicht


Meedoen door sport en bewegen
Zwemsport
public, professional
opinie
sporten met lichamelijke beperking, sportevenementen, topsport