Sluiten

Zittend en sedentair gedrag, de definitie

Artikel

Publicatiedatum 3 december 2015

Met sedentair gedrag worden activiteiten bedoeld waarbij het energieverbruik niet boven het rustmetabolisme (1.0-1.5 MET) uitkomt.

Tijdens zittend gedrag -zoals tv kijken, beeldschermwerk en -vermaak, verbruikt het lichaam bijna geen calorieën. Het energieverbruik komt dan amper boven het rustmetabolisme (energieverbruik in rust) uit. Ter vergelijking: als je jogt verbruikt het lichaam zeven keer zoveel energie als in rust en bij hardlopen 23 keer zoveel.

Verbruik bij verschillende beweegactiviteiten

  • Huishoudelijk werk: het lichaam verbruikt afhankelijk van de activiteit 2,3 tot 6,5 keer zoveel calorieën als in rust.
    Onder licht schoonmaakwerk valt stoffen, afwassen en koken, stofzuigen. Met zwaarder huishoudelijk werk wordt bijvoorbeeld het tillen van boodschappen bedoeld of het schrobben van vloeren.
  • Met gewoon rustig wandelen verbruikt het lichaam 2,5 tot 3,5 keer zoveel calorieën als in rust, met stevig doorwandelen 4,3 keer zoveel calorieën als in rust en met Nordic walking 4,8 tot 9,5 keer zoveel als in rust.
  • Met wedstrijdbadminton verbruikt het lichaam 7 keer zoveel calorieën als in rust, met badminton op iets minder hoog niveau 5,5 keer zoveel calorieën als in rust.
  • Met golfen verbruikt het lichaam 4,8 zoveel calorieën als in rust.
  • Met veldhockey 7,8 zoveel calorieën als in rust.
  • Met tennis verbruikt het lichaam 7,3 zoveel calorieën als in rust.
  • Met recreatief zwemmen 5,3 keer zoveel calorieën als in rust. Met borstcrawl afhankelijk van de intensiteit 5,8 tot 10 keer zoveel calorieën als in rust. Bij aerobics in het water verbruikt het lichaam 5,5 keer zoveel calorieën als in rust.
  • Met recreatief windsurfen verbruikt het lichaam 5 keer zoveel calorieën als in rust. Bij wedstrijdsurfen 13,5 keer zoveel als in rust.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.