Sluiten

Twee op de vijf sportverenigingen neemt duurzaamheidsmaatregelen

Artikel

Publicatiedatum 18 september 2017

Duurzaamheid staat bij veel sportverenigingen op de agenda. Het Mulier Instituut onderzocht hoeveel clubs daadwerkelijk al maatregelen nemen zijn. Met tips voor clubs om nog duurzamer te worden.

Om hun duurzaamheid te verbeteren, hebben Nederlandse sportverenigingen met een eigen accommodatie het afgelopen jaar het vaakst geïnvesteerd in LED-verlichting binnen (42%), een hoogrendementsketel (39%) en/of isolatie (25%). Een kwart van de verenigingen met een eigen accommodatie heeft geïnvesteerd in zonnepanelen en/of zonnecollector. Dit concludeert het Mulier Instituut in hun Factsheet Duurzaamheidsmaatregelen bij sportverenigingen.

Investeren in de eigen accommodatie

Meer dan de helft van de verenigingen in Nederland beschikt over een eigen sportaccommodatie, meestal inclusief kantine en kleedkamers. Van deze verenigingen hebben twee van de vijf het afgelopen jaar geïnvesteerd in maatregelen gericht op energiebesparing, energieopwekking, of beide. Ruim de helft van de 334 verenigingen die Mulier raadpleegde, gaf bovendien aan afval te scheiden. Eén op de vijf verenigingen beschikt over waterbesparende voorzieningen.

Lees hier hoe je jouw vereniging in 7 stappen duurzamer maakt

Subsidieregeling voor energiebesparing

Het ministerie van VWS kent een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen bij verenigingen. Bijna de helft van de verenigingen met een eigen accommodatie kent deze regeling echter nog niet. Bij verenigingen die de regeling wél kennen, is de belangstelling groot. Vrijwel alle verenigingen die al energiebesparende maatregelen hebben genomen, zijn (zeer) tevreden over de effecten van hun investeringen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.