Sluiten

Onderzoeken naar gezonde schoolpleinen en de conclusies

Factsheet

Publicatiedatum 16 december 2015

Gezonde schoolpleinen winnen aan belangstelling vanwege de gezondheidswinst die er valt te behalen voor de jeugd. Over de gevolgen van gezonde schoolpleinen en buitenspelen is al veel geschreven. Naast de onderzoeken naar schoolpleinen die de stichting Jantje Beton doet en heeft gedaan, zijn er verschillende onderzoeken beschikbaar die laten zien wat groen en buitenspelen doen voor kinderen. Jantje Beton heeft een selectie van deze onderzoeken op een rij gezet.

2015: De ‘leer’kracht van schoolpleinen

Lees het hele rapport ‘De ‘leer’kracht van schoolpleinen’ – pdf.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam volgen scholen in hun vergroeningstraject. Dit rapport is het eerste deel in de reeks ‘De ‘leer’ kracht van groene schoolpleinen. Het gebruik van de groene buitenruimte in het onderwijsleerproces.’ De onderzoekers willen met de resultaten van het onderzoeksproject de effecten van het vergroenen van het plein voorspellen.

Het eerste rapport beschrijft een voormeting gericht op de ervaringen van kinderen met schoolpleinen. Het onderzoek gaat in op hoe zij het plein ervaren, gebruiken en waarderen. Zes van de tien scholen die in dit onderzoek gevolgd worden, zullen bij de volgende meting hun plein veranderd hebben in een ‘groen’ plein. Hierdoor is het mogelijk om te toetsen wat het gevolg is van het aanleggen van een groen schoolplein op de waarderingen en het gebruik van het plein en de aandacht en concentratie van kinderen na de pauze in de klas.

Mei 2014: ‘Beetje natuur, grote invloed’

Lees het hele rapport ‘Beetje natuur, grote invloed’ – pdf.

Natuur, hoe klein ook, heeft verrassend veel invloed op de hersenen van de mens. Dat is een van de conclusies in de literatuurstudie ‘Beetje natuur, grote invloed’ (2014) van het Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN). De studie geeft argumenten waarom natuurlijke speelgelegenheden en gezonde schoolpleinen op een positieve manier bijdragen aan de gezondheid en het leerklimaat van kinderen.

December 2013: Jantje Beton maakt buitenspelen in Tilburgse wijk Stokhasselt veel leuker!

Lees het hele evaluatierapport Speelnetwerken voor een verbonden buurt. Evaluatie Jantje Beton speelwijk Stokhasselt – pdf.

Dankzij de komst van een Jantje Beton speelbuurt in de Tilburgse wijk Stokhasselt, is het buitenspelen veel leuker geworden. In 2011 vond bijna 75% van de kinderen de speelplekken saai. Eind 2013 bleek dat nog maar 38% te zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en ontwerpstudio Placemakers. In Stokhasselt zijn speelplekken en speelroutes door kinderen zelf bedacht en gerealiseerd in samenwerking met Jantje Beton, de gemeente en andere betrokken partijen uit de wijk.

April 2011: literatuurstudie 'Belang van buitenspelen'

Lees de hele literatuurstudie ‘Belang van buitenspelen’ – pdf.

In de openbare ruimte is veel beweeg- en gezondheidswinst te halen. Ook scholen kunnen hier aan bijdragen. Denk aan het openbaar toegankelijk stellen van het schoolplein, het aanleggen van veilige speel- en verkeersroutes of het geven van sportlessen op een speelplek. Samen met zes bedrijven uit de Branchevereniging Spelen bracht kennisinstituut TNO de gezondheidswaarde, de sociale en de economische waarde van buitenspelen in kaart door een literatuurstudie. Buitenspelen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van kinderen, maar ook voor het leefklimaat in de buurt. Bovendien vermindert buitenspelen zorgkosten in de toekomst.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.