Alles over sport logo

Huisarts Jeanine over een veel voorkomende klacht onder sportende kinderen

Matthijs van 14 jaar komt in voetbalkleding mijn spreekkamer binnen gesjokt. ‘Hij heeft zo meteen weer training’, aldus zijn moeder, ‘maar dat lijkt me eigenlijk niet zo’n goed idee.’ Matthijs ploft in de stoel en zegt op geïrriteerde toon ‘dat hij dus écht wel gaat hoor’.

Ik vraag wat er aan de hand is en moeder antwoordt dat haar zoon nu al een hele poos last heeft van zijn rechterknie. ‘En er is niets bijzonders gebeurd, toch Matthijs?’ Hij schudt zijn hoofd. Op mijn vraag of zijn knie weleens rood, dik of warm is, schudt hij weer van nee. ‘En op wat voor momenten heb je vooral last van je knie?’ ‘Vooral als ik aan het voetballen ben, en daarna eigenlijk ook nog wel’, mompelt hij.

Moeder vraagt of het misschien iets met de groei te maken kan hebben, een soort groeipijn misschien? Matthijs schiet de laatste weken namelijk flink de lucht in. Ik beloof dat ik daar straks verder op in zal gaan maar dat ik de knie eerst even wil onderzoeken.

Als ik op een plek net onder de rechterknie druk roept Matthijs: ‘Ja, daar zit het!’ Ik merk op dat het botheuveltje waar de bovenbeenspier aan vastzit wat verdikt is. Eenmaal weer terug op onze stoel leg ik uit dat hier zeer waarschijnlijk sprake is van ‘Osgood-Schlatter knie‘. Matthijs en zijn moeder kijken bedenkelijk, dus ik vervolg: ‘Helemaal boven aan het scheenbeen, vlak onder de knie, zit een klein “heuveltje” in het bot. Op die plek zit de bovenbeenspier stevig aan het bot vast. De bovenbeenspier gebruik je om de knie te strekken, bijvoorbeeld om een bal te schoppen.’

Bij de Osgood-Schlatter knie is die plek, vlak onder de knie, geïrriteerd. Het is een veelvoorkomende klacht onder sportende kinderen, vooral voor bij jongens die snel groeien en veel sporten. Dokter Osgood en dokter Schlatter hebben dit verschijnsel voor het eerst beschreven. Daarom heeft het deze naam.

Wat kun je zelf doen bij een Osgood-Schlatter knie?

  • Als je kind bijvoorbeeld na een voetbalwedstrijd veel last heeft, dan kun je wat ijs (of een ice-pack) tegen het botheuveltje aanhouden om de pijn te verzachten. Wikkel het ijs in een theedoek om de huid tegen bevriezing te beschermen;
  • Als je kind veel pijn heeft, kan het helpen om één of twee maanden minder aan de sport te doen die de pijn uitlokt;
  • Ga op zoek naar andere sporten die minder pijn veroorzaken, bijvoorbeeld zwemmen of fietsen;
  • Laat je kind zichzelf niet forceren, en laat het dus liever niet doorgaan met sporten als het pijn heeft. Het is wel goed om voorzichtig in beweging te blijven.

Matthijs schrikt als hij hoort dat de klachten meestal enkele maanden duren, maar is duidelijk opgelucht dat de pijn aan zijn knie geen kwaad kan. En terwijl hij de spreekkamer uitloopt, hoor ik hem nog net iets tegen zijn moeder zeggen: ‘Zie je nou wel dat ik gewoon kan gaan trainen. Dat overbezorgde gedoe van jou ook altijd!’

Foto: Fabiana Geomangio


Onderwerpen

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Jongeren, Kinderen
public
blessures