Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Hoeveel moet je minimaal bewegen om gezonder te worden?

Artikel

Gezond zijn of worden is voor veel mensen erg belangrijk. Sport en bewegen is een onderdeel van een gezonde leefstijl. Maar wat nu als je sporten en bewegen helemaal niet leuk vindt? Of je wilt er eigenlijk zo min mogelijk tijd voor vrij maken? Dan is het nuttig om te weten hoeveel je minimaal moet bewegen om gezonder te worden.

Meeste winst bij starten met bewegen

Vaak wordt gedacht dat bewegen heel zwaar (intensief) moet zijn om er gezonder van te worden. Maar wat blijkt? Van alles wat je meer beweegt dan wat je deed wordt je gezonder. Kijk maar naar onderstaande grafiek.

hoeveel moet ik bewegen
Bron: Rapport nieuwe beweegrichtlijnen 2017, Gezondheidsraad

De meeste winst voor je gezondheid boek je zelfs bij de allereerste stap: als je eerste helemaal niets deed (inactief, zie kader) en dan een beetje meer gaat bewegen (en dit blijft volhouden natuurlijk!).

Hier vind je meer informatie als je wilt starten met bewegen.

In de bovenstaande grafiek kun je ook zien dat het niet hoeft te blijven bij de eerste stap. De voordelen voor je gezondheid worden groter naarmate je actiever wordt (nog meer gaat bewegen). Oftewel ‘bewegen is goed, meer bewegen is beter’.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen?

Als je meer gaat bewegen verbetert (onder andere) de werking van je spieren, je hart, je longen en je bloed. En dat merk je want je krijgt langzaam meer energie en je wordt sterker. Op lange termijn betekent het dat je minder kans hebt op het krijgen van aandoeningen aan je spieren, hart of longen. En naast de voordelen voor je lichaam merken veel mensen ook dat bewegen goed is voor je geest. Deze voordelen beginnen al bij een klein beetje bewegen maar worden alleen maar groter als je meer gaat bewegen.

Afvallen

Ook van een klein beetje meer bewegen word je dus al gezonder. Maar als afvallen je doel is heb je aan een klein beetje bewegen niet genoeg!

Hier lees je meer over bewegen en afvallen.

Bronnen:

Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.