Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Filmpjes: zitgymnastiek voor ouderen

Tips

Geplaatst op 6 juni 2016

Virtual Gym voor kwetsbare ouderen. Zorginstelling Cordaan uit Amsterdam heeft met ‘Cordaan in beweeging’ digitale beweegprogramma’s speciaal voor senioren gemaakt. De digitale beweegprogramma’s zijn te vergelijken met het tv-programma ‘Nederland in beweging’: zes speciale beweegfilmpjes zitgymnastiek en een 7 minuten training. Oefeningen voor thuis of voor in de groep.

Uniek aan deze filmpjes is dat je kunt kiezen tussen een lichte of zware oefeningen in een stoel of staand, in combinatie met eenvoudige of complexe oefeningen.

Ongeveer drie jaar geleden ontstond bij Elie Rusthoven, fysiotherapeut en projectleider E-Health en Innovatie, het idee om iets te doen met Virtual Gym voor kwetsbare ouderen. Zijn wens was om mensen na een therapiefase los te kunnen laten en iets mee te geven om het bewegen te onderhouden. Iets wat door iedereen te gebruiken is en gemakkelijk vol te houden. Elie ontdekte dat er in Nederland weinig geschikt materiaal van goede kwaliteit was voor kwetsbare ouderen. Elie vond inspiratie in Amerika, won de Cordaan Innovatieprijs en kreeg de kans om filmpjes te ontwikkelen voor de Nederlandse doelgroep.

Zelf je niveau bepalen

Het idee achter de trainingen is lichte en zware oefeningen van elkaar te scheiden, en ook complex en eenvoudig uit te voeren oefeningen. Zo kan iedereen altijd het eigen geschikte niveau kiezen. Iemand met bijvoorbeeld cognitief letsel kan bijvoorbeeld alleen nog maar eenvoudige bewegingen uitvoeren, maar kan nog wel een intensief niveau aan.

Filmpje: eenvoudig & zware training.

7 minuten trainingen

De nieuwe 7 minuten Cordaan trainingen zijn gemaakt zodat men in een korte tijd van zeven minuten, zes verschillende oefeningen kan uitvoeren. Waardoor men werkt aan de fitheid. De trainingen zijn op drie verschillende niveau’s licht, middel en zwaar beschikbaar. De oefeningen kunnen individueel of samen in groep uit worden gevoerd.

Filmpje: 7 minuten training – licht

Filmpje: 7 minuten training – middel

Filmpje: 7 minuten training – zwaar

6 beweegfilmpjes: Hoe te gebruiken?

De oefenseries zijn te gebruiken voor individuele cliënten, om virtuele gymgroepen op te zetten op locaties, maar ook om dagelijks te bewegen op de afdeling. Door een bewust keuze voor zittende oefeningen te maken, kan een AB-er, vrijwilliger, student of cliënt zelf deze oefeningen begeleiden of doen. Er is geen kans op te vallen en daarom is het voor iedereen in principe veilig.

Individuele cliënten kunnen terecht op Met Cordaan in Beweging. Voor professionals, zorginstellingen en groepen is er een usb stick voor de Smart TV beschikbaar. Deze usb stick is verkrijgbaar bij Elie Rusthoven: erusthoven@cordaan.nl

De trainingen hebben een overzichtelijke indeling waardoor het eenvoudig is cliënten een juiste training aan te bevelen:

  • Training 1: niveau, licht en bewegingen eenvoudig.
  • Training 2: niveau, licht en bewegingen complex.
  • Training 3: niveau, gemiddeld en bewegingen eenvoudig.
  • Training 4: niveau, gemiddeld en bewegingen complex.
  • Training 5: niveau, zwaar en bewegingen eenvoudig.
  • Training 6: niveau, zwaar en bewegingen complex.

Filmpje: eenvoudig & lichte training.

Droom

Elies droom is om mensen zo laagdrempelig mogelijk in beweging te brengen met eenvoudige tools. Met deze beweegoefeningen voor ouderen is de droom een stukje dichterbij gekomen!

Alle filmpjes:

De zes trainingen zijn te bekijken op het Youtube-kanaal van Cordaan in beweging.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.