Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Filmpjes: zitgymnastiek voor ouderen

Artikel

Virtual Gym voor kwetsbare ouderen. Zorginstelling Cordaan uit Amsterdam heeft zes speciale beweegfilmpjes zitgymnastiek ontwikkeld. Oefeningen voor thuis of voor in de groep.

Uniek aan deze filmpjes is dat je vanuit de mogelijkheden van de oudere kunt kiezen tussen een lichte of zware oefeningen voor ouderen in een stoel, in combinatie met eenvoudige of complexe oefeningen.

Ongeveer twee jaar geleden ontstond bij Elie Rusthoven, fysiotherapeut en projectleider E-Health en Innovatie, het idee om iets te doen met Virtual Gym voor kwetsbare ouderen. Zijn wens was om mensen na een therapiefase los te kunnen laten en iets mee te geven om het bewegen te onderhouden. Iets wat tot de verbeelding spreekt, wat door iedereen te gebruiken is en gemakkelijk vol te houden. Elie ontdekte dat er in Nederland weinig geschikt materiaal van goede kwaliteit was voor kwetsbare ouderen. Elie vond inspiratie in Amerika, won de Cordaan Innovatieprijs en kreeg de kans om filmpjes te ontwikkelen voor de Nederlandse doelgroep.

Zelf je niveau bepalen

De visie achter de trainingen is dat door een scheiding aan te brengen tussen eenvoudige en complexe oefeningen en lichte en zware oefeningen, mensen altijd het voor hen geschikte niveau kunnen kiezen. Iemand met bijvoorbeeld cognitief letsel kan bijvoorbeeld alleen nog maar eenvoudige bewegingen uitvoeren, maar kan nog wel een intensief niveau aan.

Filmpje: eenvoudig & zware training.

Oefeningen voor ouderen in een stoel: Hoe te gebruiken?

De oefenseries zijn te gebruiken voor individuele cliënten, om virtuele gymgroepen op te zetten op locaties, maar ook om dagelijks te bewegen op de afdeling. Door een bewust keuze voor zittende oefeningen te maken, kan een AB-er, vrijwilliger, student of cliënt zelf deze oefeningen begeleiden of doen. Er is geen kans op te vallen en daarom is het voor iedereen in principe veilig.

Individuele cliënten kunnen terecht op Youtube. Voor professionals, zorginstellingen en groepen is er een usb stick voor de Smart TV beschikbaar. Deze usb stick is verkrijgbaar bij Elie Rusthoven: erusthoven@cordaan.nl

De trainingen hebben een overzichtelijke indeling waardoor het eenvoudig is cliënten een juiste training aan te bevelen:

  • Training 1: niveau, licht en bewegingen eenvoudig.
  • Training 2: niveau, licht en bewegingen complex.
  • Training 3: niveau, gemiddeld en bewegingen eenvoudig.
  • Training 4: niveau, gemiddeld en bewegingen complex.
  • Training 5: niveau, zwaar en bewegingen eenvoudig.
  • Training 6: niveau, zwaar en bewegingen complex.

Filmpje: eenvoudig & lichte training.

Droom

Elies droom is om mensen zo laagdrempelig mogelijk in beweging te brengen met eenvoudige tools. Met deze beweegoefeningen voor ouderen is de droom een stukje dichterbij gekomen!

Alle filmpjes:

De zes trainingen zijn te bekijken op het Youtube-kanaal van Cordaan in beweging.

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.