Sluiten

Bewegen tegen een burn-out of stress

Artikel

Publicatiedatum 10 juli 2017

Chronische stress en een burn-out tasten je hersenen aan, ze verslechteren je korte termijn geheugen en verminderen je concentratievermogen. Uit onderzoek blijkt dat (matig intensief) sport en bewegen je hersenen helpt te herstellen. In dit artikel lees je wat er met je brein gebeurt bij een burn-out, en hoe bewegen helpt om te herstellen van stress klachten.

Eén miljoen Nederlanders heeft last van burn-outklachten. Het slechte nieuws is dat chronische stress je hersenen aantast. Maar het goede nieuws is dat de hersenen flexibel zijn en dat sport en bewegen helpt je hersenen te herstellen. Aangezien stress en burn-out een sterke lichamelijke component hebben, kun je datzelfde lichaam ook als invalshoek gebruik voor preventie en herstel. Dat kan door het lichaam voldoende herstelmogelijkheden te bieden met slaap en ontspanning, gezonde voeding én met beweging! Sport en bewegen heeft namelijk verschillende positieve effecten op het verminderen van stressklachten en op het herstel van de (hersen)schade als gevolg van langdurige, chronische stress.

Chronische stress tast je hersenen aan

Je lichaam kan prima met een beetje stress omgaan, maar chronische stress leidt tot problemen… De hypothalamus is in feite het regelcentrum van je hersenen. Als de hypothalamus actief wordt, produceert deze het hormoon CRH. Dit hormoon activeert op zijn beurt een klier genaamd hypofyse die vervolgens het hormoon ACTH aanmaakt. De bijnieren worden geprikkeld door de ACTH en die maken dan het stresshormoon cortisol aan. Cortisol wordt via de bijnieren uitgescheiden en gaat naar de hippocampus. De hippocampus is essentieel voor geheugenprocessen en voor leren. De hippocampus remt de stress af; hij remt de hypothalamus. Maar chronische stress kan de hippocampus niet aan. Chronische stress leidt tot een verhoogde cortisolspiegel in het bloed, waardoor de hippocampus kan beschadigen en krimpen. Je kortetermijngeheugen en je concentratievermogen verslechteren en op den duur kun je last krijgen van depressies en angststoornissen. En als de hippocampus krimpt, neem ook de remmende werking op stress af. Zo ontstaat er een neerwaartse spiraal waarbij stress leidt tot meer stress door een toenemende productie van cortisol.

Tip: Bekijk het mini-college ‘Wat is stress en wat kunnen we eraan doen?’ van Erik Scherder, hoogleraar Neuropsychologie en hoogleraar Bewegingswetenschappen.

Tip: Bekijk de TEDEd animatie ‘How stress affects your brain’ van Madhumita Murgia.

Sporten en bewegen helpt je hersenen te herstellen

Gelukkig is de hippocampus niet statisch, maar plastisch. Uit onderzoek blijkt dat matig intensief sporten of bewegen de door stress ontstane resistentie tegen endorfine en tegen het neuronale groeihormoon BDNF kan verminderen.

Endorfine en BDNF zijn stoffen die voor herstel van de hippocampus en voor ontstaan van nieuwe zenuwcellen in de hippocampus zorgen. BDNF is eigenlijk ‘pokon voor je hersenen’ en is belangrijk om hersenprocessen zoals geheugen, leervermogen en emotieregulatie goed te laten verlopen.

Matig intensief sporten of bewegen herstelt de hippocampus, waardoor de geheugenfunctie en het concentratievermogen weer verbeteren. Matig intensief sporten of bewegen verhoogt ook de activiteit van de hippocampus weer, waardoor de hippocampus zijn remmende werking op de hypothalamus kan blijven uitoefenen. Door te sporten of bewegen kan de remmende werking zelfs toenemen, waardoor de productie van cortisol afneemt en zodoende de stress vermindert.

Wat kan je zelf tegen stress en burn-out doen?

Kies een geschikte sport of beweegvorm

  • Welke sport of beweegvorm je gaat doen heeft invloed op het gewenste effect. Uit onderzoek blijkt dat hardlopen meer BDNF-productie tot gevolg heeft dan krachttraining of High Intensity Interval Training.
  • Kies een activiteit uit die je leuk vindt, want dat vergroot de kans dat je regelmatig blijft sporten of bewegen.

Als je gaat trainen

  • Zorg voor voldoende herstel tussen twee trainingen door.
  • De valkuil voor mensen met een burn-out is te hard van stapel gaan. Doe je dat, dan slaat de amygdala (die stuurt je emoties aan en verwerkt ze) alarm en een heel proces treedt in werking, wat uiteindelijk de bijnieren aanzet tot het vormen van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol. Die stresshormonen heb je al genoeg aangesproken en je wilt je bijnieren niet onnodig (over)belasten.
  • Rustig wandelen en rustig fietsen, waarbij je hartslag nauwelijks stijgt, helpt helaas niet om de extra productie van BDNF en andere groeistoffen voor je hersenen in gang te zetten. De nieuwe beweegrichtlijnen spreken niet voor niets over matig intensieve inspanning, waarbij je hart sneller gaat kloppen en waarbij je iets sneller gaat ademen.
  • Nog een reden om voor ‘matig intensieve inspanning’ te kiezen als beginnend sporter/beweger: Misschien voel je je vlak na een stevige training wel heel lekker, maar vergis je niet wat je daarmee van je lichaam vraagt. Datzelfde lichaam is bezig de accu weer op te laden. En dan wil je niet gelijktijdig diezelfde accu ook weer leegtrekken. Het lekkere gevoel na een zeer intensieve training komt onder meer door de hoge adrenalinespiegel in je bloed als gevolg van deze intensieve inspanning.

Luister naar je lichaam

  • Mensen met een burn-out negeren de signalen van hun lichaam langdurig, waarmee ze uiteindelijk hun lichaam uitputten. Monitor je lichaam dus goed en kijk hoe het reageert op de fysieke belasting.
  • De juiste begeleiding bij het inzetten van sport en bewegen om te herstellen van een burn-out is zeker geen overbodige luxe. 
  • Een voorbeeld van een wetenschappelijk onderzochte en gevalideerde methode tijdens sport en bewegen voor herstel is de EnergyControl-Methode. Deze meet je hartslag en hartslagvariabiliteit om je gericht te begeleiden en te monitoren. Zo voorkom je dat het sport en bewegen een averechts effect heeft. Wanneer de zogenaamde rustpols in de loop van de weken daalt, ben je goed bezig.

Meer lezen?

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.

Clemens Vollebergh

Het tillen van een halter is iets totaal anders dan het voorslepen van een gewicht aan je staart

Reactie op het bericht: Bewegen tegen een burn-out (www.allesoversport.nl, 4 oktober 2017)

De conclusie dat krachttraining een minder positief effect op het brein heeft dan duurtraining kan niet getrokken worden aan de hand van dit onderzoek. Bovendien wordt de lezer misleid door de afbeelding van iemand met een halter op zijn nek. De argumenten voor deze stelling zet ik hieronder uiteen.

De ratten – zo lees ik- moesten een muur opklimmen met kleine gewichten aan hun staarten. Het verplaatsen van gewicht, zo is de aanname, is gelijk aan krachttrainen. Een foute aanname, het vergroot niet de belastbaarheid, maar de belasting. Anders gezegd: het schept geen voorwaarden maar vraagt functie. Nog anders gezegd: de rat wordt er niet sterker van en verbetert dus niet de voorwaarden voor het verplaatsen van het gewicht. Wil een rat of een mens sterker worden dan moet deze coördinatie trainen onder weerstand. De effecten hiervan op het brein zijn veel sterker dan duursport!
Ratten zijn niet in staat te trainen met vrije gewichten op het max van hun kunnen. Dus een leuk onderzoek, maar verkeerde conclusie.

Coördinatie
Mensen die naar een fitnesscentrum gaan doen er goed aan zich niet in, op of aan een apparaat te laten zetten: het coördinatieve aspect wordt hiermee teniet gedaan; het brein heeft er niets aan. Bovendien wordt van kracht vaak duursport gemaakt. Klanten zeggen dan “lekker een uurtje kracht getraind”, ze hebben aan duursport gedaan. Duurtraining haalt het principe van de voorwaardenscheppende eigenschap kracht onderuit. Kies daarom voor intensieve krachttrainingen van maximaal 30 minuten met vrije gewichten (bv. halters of kettlebells): daar heeft het brein ook iets aan.
NB. 1. om effectief een hoge intensiteit van kracht te kunnen trainen is de wil om te leren (motivatie) van belang. Dit vraagt van mensen zich te begeven buiten hun comfortzone.
NB 2. Veel fitnesscentra kiezen ervoor klanten in, op of aan een apparaat te zetten. Dit heeft vooral te maken met het verdienmodel: het is makkelijk en kost weinig persoonlijke begeleiding. Bovendien maak je de klant niet wijzer dan hij is. Een uurtje lekker sporten voelt goed… alleen met al die andere inactieve uren op een dag schiet het weinig op. Duursport is niet de oplossing, krachttraining wel.

Hormonale effecten
Duursport geeft -na meer dan 60 minuten- negatieve, katabole hormonale reacties. Zo wordt er meer cortisol (stresshormoon) geproduceerd. De krachttraining, zoals hiervoor beschreven heeft juist anabole hormonale effecten: er wordt meer testosteron geproduceerd, net als groeihormoon en igf. Deze hormonen zijn weldadig voor spieren en brengen geest en lichaam in balans. De mentale kracht neemt toe (grotere zelfbeheersing). Ook wordt het hongervoel beter gestuurd.

Lang leve kracht
Duursport is leuk voor het moment, je hebt er niet zoveel aan voor de rest van de dag. Intensieve krachttraining daar heeft het lichaam wel iets aan: grotere afterburn (hogere stofwisseling na de fysieke activiteit), betere rekrutering van de motorunits en een grotere spiermassa, c.q. gezondere lichaamssamenstelling. Kracht gaat veroudering tegen van lichaam en geest! ‘Trainingen die zich richten op het versterken van spierkracht: hebben over het geheel meer resultaat dan training die zich richten op het uithoudingsvermogen.’ ‘Door krachttraining vinden er grote neurale veranderingen plaats.’

Samenvattend
De onderzochte krachttraining (het voortslepen van gewicht aan de staart) mist de benodigde weerstand en coördinatie om werkelijk invloed uit te oefenen op het brein, c.q. krachtige neurale verbindingen te leggen: het vraagt functie maar schept geen voorwaarden waarmee fysieke (en mentale) taken beter kunnen worden uitgevoerd.
In het onderzoek is de rat de beperkende factor omdat deze niet met vrije gewichten tegen flinke weerstand kan werken. De uitkomst van onderzoek bij mensen die wel met vrije gewichten werken is dan ook zeker anders dan in de proefopstelling.

Clemens Vollebergh (1963) eigenaar van redactie- en adviesbureau Sport Tekst en Uitleg Nederland, gespecialiseerd in sport, gezondheid en leefstijl. Geeft instructiecursussen ‘Kracht en mobiliteit’, waarbij mensen oefeningen leren voor het mobiliseren van gewrichten en zich oefeningen eigen maken met kettlebells. Daarbij wordt bewogen in gehele beweegketen (niet geïsoleerde spiergroepen).

Literatuurverwijzing:
• Landers , D.M., & Arent, SM (2007). Physical activity and mental health, in G. Tenenbaum & R.C. Eklund (Eds.). Handbook of sport psycholgy (3 ed.) p.p. 469-491). Hoboken, NJ: Wiley, in: Inspannings- en sportfysiologie (2016), W. L. Kenney, J. H. Wilmore, D. L. Costill, Bohn Stafleu van Loghum, Houten.
• Netz, Y. (2007), Physical activity and three dimensions of psychological functioning in advance age: cognition, affect ande self-perception. In G. Tenenbaum & R.C. Eklund (Eds.). Handbook of sport psycholgy (3 ed.) p.p. 492-508). Hoboken, NJ: Wiley
• Moorman, R. (20013), de Hormoonfactor. Het geheim van een platte buik. Cocobooks, Amsterdam.
• Bosch, F. Krachttraining en coördinatie (2012), een integratieve benadering, 2010 Uitgevers, Rotterdam.

Han Baeten

Hallo Clemens,
Allereerst bedankt voor je reactie !! Goed om andere inzichten te horen.
Ik heb de informatie over de BDNF-productie onder andere gebaseerd op onderzoek waarover geschreven is in de New York Times,
zie https://well.blogs.nytimes.com/2016/02/17/which-type-of-exercise-is-best-for-the-brain/?_r=1

Uiteraard zijn we altijd benieuwd naar nieuwe, andere informatie en horen dan ook graag als jij ons een bron kunt geven waar je jouw mening op hebt gebaseerd.
Bij voorbaat dank voor je reactie!
Met sportieve groet,
Han Baeten

Clemens Vollebergh

Welke sport je gaat doen heeft invloed op het gewenste effect. Uit onderzoek blijkt dat hardlopen meer BDNF-productie tot gevolg heeft dan krachttraining of High Intensity Interval Training.

Ik ben het volstrekt oneens met dit advies. Een activiteit als hardlopen is leuk voor het moment, het effect dooft vrij snel uit. Het effect van krachttraining (niet krachttraining als duursport, maar intensieve kracht) heeft een veel sterker effect. Tijdens de activiteit en erna. Bovendien komen er bij intensieve krachttraining hormonen vrij zoals testosteron, igf en groeihormoon. Dit heeft een sterk effect op de mentale (veer)kracht. Hardlopen is leuk, gezellig: je loopt even weg van je probleem. intensieve krachttraining is effectief: het ruimt de mentale rotzooi echt op. De kwaliteit van bewegen gaat echt boven de kwantiteit!

Rene Sielhorst

Beste Han. Goed dat je aandacht besteedt aan dit onderwerp. Ik vind wel dat er een aantal begrippen door elkaar worden gehaald, zoals sporten en bewegen. Wanneer is er sprake van sport en wanneer bewegen. Je hebt het over matig intensief, maar noemt een hartslag tussen 70 en 80%. Dat is intensief. Je refereert aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, maar dat is juist geen sport. Een hartslag tussen 50 en 70% Vo2max is daarbij een redelijke indicatie. Maar ook verwarrend omdat je over het algemeen geen hartslagmeter draagt bij dit soort activiteiten. Consistentie in het gebruik van terminologie en een duidelijkere uitleg kan helpen. Verder wel informatief en leuke video’s die je hebt gedeeld.