Alles over sport logo

3 belangrijke feiten over sporten en alcohol

Hup, van het veld naar de bar. Veel mensen drinken graag een biertje – of drie – na het sporten. Of andersom: de hardloopschoenen aan na een avondje doorzakken. Maar wat doet die kater eigenlijk met je sportprestaties? En welk effect heeft het proosten na de wedstrijd? We zetten de feiten voor je op een rij.

1. Je sportprestaties gaan achteruit

Alcohol dwarsboomt je sportprestaties. Zeker op lange termijn, als je regelmatig meerdere glazen drinkt. Alcohol maakt je bijvoorbeeld vatbaarder voor infecties en verstoort je slaap. Dat belemmert je vooruitgang in het sporten. Maar ook op korte termijn heeft alcohol invloed:

  • Je hoofd: the day after werken je hersenen niet zoals normaal. Je concentreert je minder goed, reageert trager en je coördinatie is slechter. Met andere woorden, je cognitieve vermogens gaan achteruit. Dat belemmert je bij het sporten. Want om het meeste uit jezelf te halen, heb je een helder hoofd en een scherpe blik nodig. Niet alleen presteer je dan beter, het is ook veiliger. Als je hebt gedronken, heb je namelijk meer kans op blessures. Je verminderde techniek en coördinatie vergroten de kans dat je struikelt of valt. Houd hier rekening mee. Doe je bijvoorbeeld aan skateboarden of freerunning? Probeer nieuwe trucs dan liever op een ‘frisse’ dag!
  • Je kracht: er zijn aanwijzingen dat het drinken van een paar glazen alcohol je maximale spierkracht vermindert. Je hebt dus minder kracht dan normaal. Dit negatieve effect wordt waarschijnlijk sterker als je meerdere dagen drinkt, zoals op een toernooi.
  • Je duurvermogen: ook vermindert alcohol je duurvermogen. Dat komt doordat alcohol de aanmaak van glucose in je lichaam remt (een vorm van suiker). Maar je spieren hebben glucose nodig als brandstof. Je houdt activiteiten zoals hardlopen en wielrennen dus minder lang vol.

2. Je herstelt minder snel

Die biertjes na een pittige wedstrijd verstoren je herstel. Alcohol belemmert de opbouw van spieren en remt de aanmaak van hormonen zoals testosteron. Daardoor herstellen je spieren zich langzamer. Eén glas alcohol is geen ramp voor je herstel. Maar drink je meerdere glazen? Dan wordt het effect groter. Zeker als je zwaar getraind hebt. Meer weten over hoe dit precies werkt? Lees dan dit artikel over de het effect van alcohol op je herstel.

3. Je droogt sneller uit

Alcohol droogt je lichaam uit. Daardoor heb je met een kater veel dorst. Je lichaam probeert namelijk de vochtbalans te herstellen. Die hoofdpijn de volgende dag? Die ontstaat doordat je hersenen uitgedroogd zijn.

Let dus op als je na een avondje doorzakken gaat sporten. Het zweten zorgt er namelijk voor dat je nog meer vocht verliest en sneller uitgedroogd raakt. Dat verslechtert je prestaties en veroorzaakt nog meer hoofdpijn. Het is dus belangrijk om bij het sporten extra veel water te drinken. Het liefst al vóór je training of wedstrijd. Je kunt ook wat water met wat zout drinken of een isotone sportdrank. Dat helpt je lichaam meer vocht op te nemen. Meer weten over de effecten van uitdroging op je lichaam en sportprestaties? Lees dan de factsheet over hydratatie.

Conclusie

Alcohol en sporten zijn een ongelukkige combinatie. Wil je het meest uit je training halen? Vermijd alcohol dan, zowel de avond van tevoren als na het sporten. Wil je toch proosten na afloop? Probeer het dan bij één drankje te houden en drink voldoende water. Zeker na een zware training of wedstrijd.

Meer lezen? Vind publicaties over sport en alcoholgebruik in de Kennisbank Sport en Bewegen.


Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
public
feiten en cijfers
effecten op prestatie, gezondheidsbevordering