Alles over sport logo

Jeugdfonds Sport & Cultuur: verhalen van deelnemers en intermediairs

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt kinderen in armoede om mee te doen met sport en bewegen. In dit artikel lees je de persoonlijke verhalen van deelnemers en professionals.

1 op de 11 kinderen in Nederland groeit op in armoede. Voor hen is het lidmaatschap van een sportclub of creatieve lessen volgen niet vanzelfsprekend. Terwijl dat juist belangrijk is voor hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling. Meedoen aan sport en beweging geeft kinderen de kans om mee te doen met de samenleving. Nu én later.

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld lid kunnen worden van een sportclub of lessen op creatief gebied te volgen. Van voetbal tot muziekles en van turnen tot theaterles. Voor hen betaalt het fonds de contributie of het lesgeld, en de benodigde attributen. Zo kunnen alle kinderen meedoen met sport en cultuur. En dat is extra belangrijk nu door de coronacrisis in steeds meer gezinnen geldzorgen ontstaan.

Wist je dat … het Jeugdfonds Sport & Cultuur in 2019 maar liefst 68.946 kinderen de kans gaf mee te doen met sport en bewegen?

De kinderen om wie het gaat

Sport (of cultuur) helpt een kind zich fysiek, mentaal en sociaal optimaal te ontwikkelen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling en toekomst van het kind, maar ook voor het gezin. Wat is die impact precies? Dat lees je hieronder in de verhalen van twee van hen.

Het verhaal van … ijshockeyster Emily

Toen Emily tijdens een open dag van ijshockeyclub UNIS Flyers in Heerenveen kennismaakte met de sport, was ze direct verkocht. Maar haar vader Klaas zorgt alleen voor Emily en haar zus. En ijshockey is geen goedkope sport…

Lees het hele verhaal van Emily

Het verhaal van … zaalvoetballer Saïd

In zijn jeugd was bij Saïd Bouzambou thuis geen geld voor nieuwe kleding of een sportclub. Toch wilde hij dolgraag sporten. Zijn zus meldde hem aan bij het Jeugdfonds. Dat maakte een groot verschil in zijn leven…

Lees het hele verhaal van Saïd

De intermediair als schakel

De aanvragen voor het Jeugdfonds lopen via een intermediair. Dat is bijvoorbeeld de juf, meester, buurtsportcoach, schuldhulpverlener of medewerker sociaal wijkteam. Hieronder lees je de verhalen van twee van deze professionals en het verhaal van een betrokken sportvereniging.

Het verhaal van… intermediair en buurtsportcoach Bregje

Bregje is als buurtsportcoach intermediair voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur en helpt op die manier kinderen uit gezinnen met een laag inkomen. “Ik vind het mooi dat wij vanuit onze functie een bijdrage kunnen leveren om gezinnen die het moeilijk hebben, te helpen. Iets betekenen en mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te zetten.”

Lees het hele verhaal van Bregje

Meer informatie voor buurtsportcoaches

Het verhaal van … intermediair en maatschappelijk werker Nadia Cairo

Als maatschappelijk werker bij het Ouder Kind punt in de Amsterdamse Bijlmer ziet Nadia Cairo veel mensen uit de wijk. Ze is een spin in het web. Ouders en kinderen, maar ook huisartsen, jeugdzorg en scholen komen met hun vragen bij haar terecht.

Lees het hele verhaal van Nadia.

Het verhaal van … de sportvereniging

Volleybal is een populaire sport. Kinderen kunnen vanaf 6 jaar ongeveer lid worden van een club. Louis Hillekens van Revoc/VCB uit Reuver en Peter van Tarel van Nevobo vertellen waarom de volleybalvereniging zoveel meer is dan alleen sport…

Lees het hele verhaal over volleybal

Deze verhalen staan op de website van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Daar vind je nog veel meer inspirerende voorbeelden.

Meer lezen?


Artikelen uitgelicht


Meedoen door sport en bewegen
Inclusief sporten en bewegen
Jongeren, Kinderen
public, professional
praktijkvoorbeeld
financiering en subsidies, lage inkomens