Alles over sport logo

Wielrennen en blessures

Tijdens het wielrennen loop je niet zoveel kans op een blessure. Maar áls je geblesseerd raakt, moet je relatief vaak naar de spoedeisende hulp. Wat zeggen de cijfers over blessures bij wielrennen? Wat zijn de belangrijkste oorzaken en: hoe kun je blessures bij wielrennen voorkómen?

Van oudsher is wielrennen vooral een mannensport, maar tegenwoordig ontdekken ook steeds meer vrouwen hoe heerlijk het kan zijn om op de racefiets te springen en tijdens een sprintje alles te geven. Een mooie sport, waar het Nederlandse landschap prima geschikt voor is.

Risico’s op een blessure bij wielrennen

Over het algemeen is het risico op een wielrenblessure klein. Daarentegen staat wielrennen in de top 5 van sporten in Nederland met de meeste bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH), naar aanleiding van een blessure. In 2019 liepen zo’n 4.600 wielrenners een sportblessure op (0,14 SEH-bezoeken per 1.000 sporturen). Van alle bezoeken vonden er 3.000 plaats vanwege een ernstige blessure (66%). Het aantal wielrenners dat een Spoedeisende Hulp bezocht in verband met een ernstige blessure, steeg flink in de periode 2010-2019 (+80%).

Letsel bij wielrennen

De lichaamsdelen waaraan wielrenners het vaakst in 2019 geblesseerd raakten waren:

  • Schouder/sleutelbeen/ac-gewricht (31%)
  • Hoofd/hals/nek (19%)
  • Romp/wervelkolom (13%)
  • Bovenarm/elleboog/onderarm (9%)
  • Heup/bovenbeen (8%)

Het type letsel dat we het vaakst zien bij wielrenners is:

  • Fractuur sleutelbeen/schouder (23%)
  • Licht hersenletsel (10%)
  • Schouder/ac-gewricht uit de kom (6%)
  • Fractuur elleboog (5%)
  • Heupfractuur (5%)

Filmpjes met uitleg over wat er precies in het lichaam gebeurt bij een blessure vind je op het Youtube kanaal Voorkom Blessures. En lees hier ook aanvullende informatie over rugblessures en sleutelbeenblessures.

Oorzaken blessures bij wielrennen

De oorzaken van de wielerblessures waren voornamelijk een val (89%). Daarnaast raakte vier procent van de wielrenners geblesseerd door een botsing met motorvoertuig, zoals een auto, busje of vrachtauto.

Leeftijd en geslacht

De meeste SEH-bezoeken voor een wielerblessure waren van 35- tot 54-jarigen (36%) en 55-plussers (37%). Daarnaast raakten meer mannen (3.800) dan vrouwen (800) geblesseerd. Bij mannen is er een risico van 0,15 SEH-bezoeken per 1.000 sporturen.

Blessures voorkomen bij wielrennen

Ondanks dat er jaarlijks veel wielrenners in Nederland geblesseerd raken, kan een goede voorbereiding veel blessures voorkomen. Daarom is het belangrijk om aan drie zaken voldoende aandacht te besteden:

Training wielrennen

Bijna iedereen kan wielrennen. De een doet het voor de ontspanning, een ander wil wedstrijden of cyclo’s rijden. Een goede prestatie geeft een kick, maar het kan ook de kans op blessures tijdens het wielrennen vergroten. Ter voorkoming van een blessure is het belangrijk om een training te beginnen met een goede warming-up en om af te sluiten met een cooling-down.

Aangezien veel wielerblessures ontstaan door een val van de fiets, is het belangrijk om een val in eerste instantie te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je geen onnodige risico’s neemt en dat je bewust bent van wie naast en achter je rijden. Ontstaat er een valpartij naast of achter je? Kijk dan niet om, want dan veroorzaak je misschien een tweede valpartij.

Naast het voorkomen van een val is het ook belangrijk om goede valtechnieken te beheersen. Valtechnieken kunnen worden aangeleerd door de ééndaagse training Zeker op je Zadel te volgen. De kans op een blessure na een valpartij, wordt hiermee 50% lager. De training is ontwikkeld door VeiligheidNL, in samenwerking met de Wielersportbond (NTFU) en de Wieleracademie van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU).

Uitgebreide informatie over wielrentraining vind je op de website van VeiligheidNL.

Oefeningen wielrennen

Voor wielrenners zijn oefeningen van belang die de spieren versterken, de techniek verbeteren en die de conditie, kracht en balans vergroten. Het gaat hierbij om de volgende oefeningen:

  • Stabiliteitsoefeningen
  • Core stability oefeningen
  • Statische rekoefeningen

Uitgebreide informatie over wielrenoefeningen vind je op de website van VeiligheidNL. Filmpjes van deze oefeningen vind je op het Youtube kanaal Voorkom Blessures.

Bescherming en uitrusting wielrennen

Naast een goed opgebouwde training en de juiste oefeningen, is een juiste bescherming en uitrusting belangrijk. Die bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Een goede helm die voldoet aan de norm EN 1078, niet knelt of te groot is, en die een vlakke achterkant heeft
  • Een goede afstelling van de racefiets
  • Wielerschoenen
  • Handschoenen

Uitgebreide informatie over bescherming en uitrusting vind je op de website van VeiligheidNL.


Onderwerpen

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Wielersport
public
blessures