Alles over sport logo

Wat kun je doen bij kramp?

Kramp. Relatief onschuldig, maar toch enorm vervelend, zeker midden in een wedstrijd. Gelukkig is het gemakkelijk te voorkomen én te verhelpen. Lees hier wat je kunt doen bij kramp.

Kramp is het voortdurend samentrekken van een spier. Het kan worden veroorzaakt door vermoeidheid, maar ook door een verwonding van de spier. Ook bij kou en vochtige omstandigheden treedt kramp vaak op, bijvoorbeeld tijdens een zware zwemles in een koud bad.

Als je kind al eerder kramp heeft gehad, is de kans groter dat het er nog eens last van krijgt.

Wat kun je doen bij kramp klachten en om kramp te voorkomen?

Goed opwarmen voor het sporten vermindert de kans op kramp. Sport je kind de hele dag buiten in de volle zon of in een warme gymzaal, zorg er dan voor dat je genoeg te drinken meegeeft, bij voorkeur water. Ook hierdoor wordt de kans op kramp kleiner. Hoor je je kind toch wel erg vaak klagen over kramp, met name in zijn of haar kuiten? Dan is het de moeite waard om er naar te laten kijken door een sportarts of -fysiotherapeut.

Hoe kun je kramp verhelpen?

Heeft bovenstaande niet geholpen en is de kramp er toch ingeschoten? Help je kind dan op de volgende manier:

  1. Zorg ervoor dat je kind ontspannen zit of ligt.
  2. Door de verkrampte spier losjes te schudden kan je proberen de kramp eruit te krijgen.
  3. Als schudden niet werkt, kan je de spier voorzichtig oprekken. Kramp komt het meest voor in het been. Voor de kuit, de achterkant van het bovenbeen en kramp onder de voet zijn verschillende stretches.

Kramp onder de voet

Buig de enkel (zoals wanneer je rechtop staat) en laat je kind de tenen naar zich toe trekken.

Bron: gezonderleven.com

Kramp in de kuit

Houd het been van je kind volledig gestrekt, ook bij de knie. Laat je kind zijn of haar voet naar zich toe trekken.

Bron: machtmedicalgroup.com


Kramp in de hamstrings

Laat je kind op de rug liggen. Houd het been wederom volledig gestrekt maar duw nu in plaats van alleen de voet, het hele been richting de borstkas, of laat je kind zelf het been naar zich toe trekken. Zorg er in ieder geval voor dat het gehele, gestrekte been richting het lichaam wordt geduwd of getrokken en niet alleen de voet, zoals bij de vorige stretch. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Lees meer

Vind hier een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist voor deskundig advies.


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Kinderen
public
blessures, starten met sporten en bewegen