Alles over sport logo

Voetbal en blessures

Voetbal is een sport die veel wordt beoefend in Nederland. Het geeft veel mensen plezier, maar leidt ook tot veel blessures. Voetbal is de sport met de meeste blessures en de meeste bezoeken aan de spoedeisende hulp (SEH) naar aanleiding van een blessure. In 2019 liepen 1,2 miljoen voetballers een sportblessure op (6,8 blessures per 1.000 sporturen). 33.300 spelers bezochten een SEH (0,19 bezoeken per 1.000 sporturen).

Dit artikel geeft informatie over welk soort voetbalblessures er op de SEH in 2019 zijn behandeld. Daarnaast vind je informatie over de oorzaak van deze blessures en hoe je een voetbalblessure kunt voorkomen.

Van alle SEH-bezoeken betrof het 16.700 gevallen met een ernstige blessure, dat is maar liefst 50%. Het aantal voetballers dat een SEH bezocht met een ernstige blessure is in de periode 2010-2019 wel ongeveer gelijk gebleven (Letsel Informatie Systeem 2019, VeiligheidNL).

Letsel voetbal

De lichaamsdelen waaraan voetballers in 2019 het vaakst geblesseerd raakten waren:

  • Pols (18%)
  • Enkel (17%)
  • Hand/vingers (16%)
  • Schouder/sleutelbeen/ac-gewricht (11%)
  • Voet/tenen (11%)

Het type letsel dat we het vaakst zagen bij voetballers was:

  • Breuk pols (14%)
  • Breuk hand/vinger (10%)
  • Enkelverzwikking/verstuiking (8%)

Filmpjes met uitleg over wat er precies in het lichaam gebeurt bij een blessure, vind je op het YouTube kanaal Voorkom Blessures. Aanvullende informatie over enkelblessures vind je in dit artikel.

Ontdek meer over het voorkomen van enkelblessures in het oefenprogramma ‘Versterk je enkel’ van VeiligheidNL.

Oorzaken blessures voetbal

De oorzaak van de voetbalblessures was relatief vaak een val (53%), voornamelijk door zwikken (14%). Daarnaast was de oorzaak van een blessure lichamelijk contact (21%) of contact met een voetbal (14%).

Leeftijd en geslacht

Als we kijken naar verschillen tussen jong en oud, valt op dat de meeste SEH-bezoeken met een blessure van 0- tot 17-jarigen (53%) en 18- tot 34-jarigen (37%) waren. Het risico op een SEH-bezoek is het grootst bij 18- tot 34-jarigen: 0,23 SEH-bezoeken per 1.000 sporturen. Daarnaast raakten veel meer mannen (27.700, 0,18 SEH-bezoeken per 1.000 sporturen) dan vrouwen geblesseerd (5.600, 0,25 SEH-bezoeken per 1.000 sporturen).

Blessures voetbal voorkomen

Ondanks dat er jaarlijks veel voetballers in Nederland geblesseerd raken, kan een goede voorbereiding veel blessures voorkomen. Daarvoor is het belangrijk om aan drie zaken voldoende aandacht te besteden:

Training voetbal

Of je nu voetbalt om te winnen, voor je plezier of om in conditie te blijven: om blessures te voorkomen, is het belangrijk dat je training uit een warming-up, conditietraining, krachttraining en een cooling-down bestaat.

Uitgebreide informatie over voetbaltraining vind je op de website van VeiligheidNL.

Oefeningen voetbal

Met oefeningen verbeter je niet alleen je techniek. Je werkt ook aan je balans, uithoudingsvermogen, kracht en sportprestaties. En daarmee voorkom je blessures. Het gaat hierbij om de volgende oefeningen:

  • Spierversterkende oefeningen
  • Stabiliteitsoefeningen
  • Core stability oefeningen
  • Dynamische rekoefeningen
  • Statische rekoefeningen

Uitgebreide informatie over voetbaloefeningen vind je op website van VeiligheidNL. Filmpjes van deze oefeningen vind je op het YouTube kanaal Voorkom Blessures.

Bescherming en uitrusting voetbal

Naast een goed opgebouwde training en de juiste oefeningen, is een juiste bescherming en uitrusting belangrijk. Die bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Kies de juiste schoenen. Gemiddeld loopt een voetballer 9 à 10 kilometer per wedstrijd, dus schoenen die passen bij jouw voeten en voetafwikkeling zijn belangrijk.
  • Kies de juiste kleding. De beste sportkleding is soepel en laat vocht goed door, zodat je optimaal presteert op het veld.
  • Kies de juiste sokken die goed passen en waarbij zweet wordt geabsorbeerd.
  • Zorg voor goede beschermmiddelen, zoals scheenbeschermers en een volledige keepersuitrusting.

Uitgebreide informatie over bescherming en uitrusting voor voetballers vind je op de website van VeiligheidNL.

Meer lezen over voetbal en blessures


Onderwerpen

Dit artikel is ook getoond op Citiusaltiussanius.nl

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Voetbal
feiten en cijfers
blessures