Alles over sport logo

Sportarts Jessica Gal: ‘Ouders vinden hun eigen kind vaak niet te zwaar’

Overgewicht is niet leuk. Een kind met overgewicht kan vaak minder goed meekomen met gym op school. Sport en bewegen worden daardoor minder leuk en doordat het minder beweegt, komt het kind vervolgens nog makkelijker aan. Vaak schaamt een kind met overgewicht zich voor zijn of haar lichaam of het wordt gepest, waardoor ook het zelfvertrouwen afneemt.

Overgewicht geeft ook medische risico’s. Een zwaar kind zal eerder last hebben van blessures, heeft een grotere kans hebben op glucose intolerantie of suikerziekte en het kan problemen krijgen met verscheidene gewrichten.

De laatste jaren zien we een forse toename van het aantal kinderen dat overgewicht heeft. Kinderen zijn ook op steeds jongere leeftijd te zwaar. Op vierjarige leeftijd heeft al 10 tot 15 procent van de kinderen overgewicht. Te zwaar worden kan met aanleg te maken hebben, maar in verreweg de meest gevallen wordt het veroorzaakt door een ongezonde levensstijl: een ongebalanceerd voedingspatroon en te weinig beweging.

Ouders vinden kind vaak niet te zwaar

Uit onderzoek is gebleken dat veel ouders van kinderen met overgewicht niet vinden dat hun kind te zwaar is. Het is dus belangrijk dat ouders goed worden geïnformeerd over wat een goed gewicht is voor hun kind. Hoe je overgewicht bij een kind kan herkennen, vind je hier.

Het beste voor je kind

Elke ouder wil het beste voor zijn kind. Daarom is het belangrijk dat ouders worden geholpen in het proces van een gezonde ontwikkeling van hun kinderen. Want eerlijk: onze maatschappij maakt het ons niet makkelijk. Voedingsarm en vet eten is gemakkelijk voorhanden en erg goedkoop. Er is veel misleidende reclame voor tussendoortjes en zoete drankjes. Bovendien is het vaak onduidelijk wat nu goed is.

Toch kunnen ouders heel veel doen om hun kind gezond op te laten groeien. Het is niet altijd makkelijk en het kost vaak strijd. Je moet ‘nee’ kunnen zeggen wanneer je kind te regelmatig om iets ‘ongezonds’ vraagt. Ook kost het wat tijd om gebalanceerde maaltijden te maken en om sporten en bewegen in je dagprogramma op te nemen. Je wilt je best doen voor je kind, maar dat is soms best hard werken.

Hoe eerder je begint met een gezonde leefstijl, hoe makkelijker het is. Probeer je kind daarom aan te leren om water te drinken als het dorst heeft en maar af en toe te kiezen voor limonade of frisdrank, bied regelmatig fruit, groenten, of andere hapjes met een hoge voedingswaarde aan als tussendoortje in plaats van altijd een zakje chips of een liga koek en misschien nog wel het belangrijkste: help je kind actief op te groeien.

Tips om je kind meer te laten bewegen

  • Een kind moet minimaal een uur per dag lichamelijk actief zijn. Laat je kind dus vooral buitenspelen, want dan zijn ze makkelijk uren achter elkaar in beweging.
  • Stel grenzen aan het aantal uren dat je kind achter een schermpje zit. Zonder schermpjes in de buurt zal een kind veel eerder in actie komen.
  • Geef het goede voorbeeld door zelf regelmatig te bewegen.
  • Verzin activiteiten om met je kind of het hele gezin te doen: zwemmen, fietsen, wandelen, dansen – er zijn heel veel leuke opties.
  • Zoek samen met je kind een sport die bij hem past.
  • Pak vaker de fiets in plaats van de auto of bus.

Tips om gezonder te eten

  • Geef je kind vaker water drinken dan frisdrank, zeker als het echt dorst heeft.
  • Koop niet altijd gezoete of vette tussendoortjes, maar kies doorgaans voor een lekker fruithapje of wat rauwkost.
  • Geef je kind af en toe eens een waterijsje in plaats van een roomijsje ’s zomers.
  • Als je kind te zwaar is, zet je kind dan niet op een dieet om af te vallen, maar probeer het gewicht in eerste instantie stabiel te houden. Door de groei wordt het vaak vanzelf slanker. Voldoende beweging helpt hier uiteraard ook bij.

Voor veel dingen zijn lekkere alternatieven te bedenken die goed in het dagelijkse voedingspatroon van jouw kind passen. De wat minder verantwoorde tussendoortjes, kan je dan bewaren voor bijvoorbeeld het weekend, of voor op dagen waarop je kind extra veel heeft bewogen. Lukt het je ondanks alle goede bedoelingen niet je levensstijl te veranderen, dan kan je altijd hulp en begeleiding vinden bij je huisarts.


Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Thuis - in en om huis
Kinderen
public
tips
gewicht, ouderbetrokkenheid