Alles over sport logo

Racefiets en wielerkleding | starten met wielrennen #1

Dus je wilt beginnen met wielrennen? Leuk! Wist je dat naast jou in Nederland nog zo’n 815.000 wielrenners zijn? Dit betekent dat we inmiddels heel wat tips op een rijtje kunnen zetten voor jou als beginnende wielrenner. Over de juiste racefiets, het juiste kleding, de leukste routes, en ga zo maar door.

We helpen je in vier stappen klaar voor de start te zijn door al deze onderwerpen te doorlopen. Te beginnen bij: welk materiaal heb ik nodig om te starten met wielrennen?

Je racefiets

Het is het intrappen van een wel heel open deur, maar om te fietsen, heb je een fiets nodig. En toegegeven: fietsen zijn niet goedkoop, zeker racefietsen niet. Een instapmodel heb je vanaf circa €400,-. Zolang je er nog niet zeker van bent of wielrennen wel echt jouw sport wordt, raden we je nog even af om een duurder model te kopen. Met een instapmodel kan je in het begin prima uit de voeten.

Maar we kunnen ons voorstellen dat ook die €400,- nog best een hoge drempel is. Je zou daarom kunnen overwegen om de eerste weken een racefiets te huren. Daarnaast stellen veel wielerverenigingen fietsen ter beschikking. Zo heb je meteen een kans om kennis te maken met meer wielerfans, tips op te doen en misschien wel een trainingsmaatje te vinden.

De aanschaf van je racefiets

Besluit je om toch meteen een eigen racefiets aan te schaffen, dan zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.

  • Allereerst logischerwijs de maat. Koop je fiets bij voorkeur bij een goede fietswinkel, waar ze een meting kunnen doen en ze het voor jou juiste frame kunnen bepalen.
  • Daarnaast is het bij een tweedehandsfiets belangrijk dat deze in goede staat is en dus goed is onderhouden.
  • Tot slot zijn racefietsen beschikbaar van allerlei soorten materialen. Het materiaal van de fiets is van invloed op de prijs, maar ook op de fietservaring.

Laat je dus goed informeren wanneer je een fiets koopt en ga eens ten rade op de site van de Koninklijke Wieler Bond Nederland tijdens je voorbereidingen.

In dit document van de NTFU, de Nederlandse Toer Fiets Unie, vind je alles dat je moet weten over het juist afstellen van je fiets.

Wil je echt meteen serieus aan de slag, lees dan ook eens dit artikel over de ideale banddikte.

Je uitrusting

Zelfs als je nog nooit op een racefiets hebt gezeten, ben je waarschijnlijk wel bekend met wielerkleding. Strakke shirtjes en broeken met een soort padding. Het heeft allemaal een heel goede reden. Net als een fiets, kan je ook kleding vaak lenen via een vereniging.

De broek. De zeem die in wielerbroeken zit, voorkomt zadelpijn. We raden je dan ook echt af om gewoon in je normale sportbroek een rondje van 20 kilometer te doen. Het is niet comfortabel en de kans dat je zweert nooit meer op een racefiets te stappen is groot. Zonde! Het is misschien niet de meest charmante outfit, maar regel zo’n wielerbroek. Je zal jezelf dankbaar zijn.

Het shirt. Kies voor een strak shirt zodat dit niet wappert zodra je hogere snelheden behaalt. Onder dit shirt, draag je nog een zweetshirt. Dit shirt houdt je ‘s zomers koel en ‘s winters warm. Bij regen of erge kou is het aan te raden om ook nog een ademend jack te dragen.

De handschoenen. Handschoenen beschermen je handen niet alleen bij een val, maar geven je ook extra grip tijdens het fietsen. Ook voorkomen ze blaren.

De schoenen. Als beginnend wielrennen, zijn wielrenschoenen met een plaatje dat vastklikt op je pedaal nog geen must. De eerste rondjes kan je ook prima in stevige sportschoenen doen. Maar besluit je dat wielrennen jouw sport is, investeer dan wel in wielrenschoenen. Het vastklikken op je pedaal voorkomt ten eerste dat je per ongeluk van je pedalen afschiet, maar stelt je ook in staat om behalve te duwen, ook aan je pedalen te ‘trekken’.

De bril. Een bril zorgt er niet alleen voor dat je op een zonnige dag niet met dichtgeknepen ogen hoeft te fietsen, maar beschermt je ogen ook tegen wind en mogelijk opspattende kiezeltjes.

De helm. Een goede helm is misschien wel even belangrijk als je fiets. We zijn in Nederland niet gewend om een helm te dragen op de fiets, maar of je nu hard fietst of langzaam: het is zo ontzettend belangrijk. Een helm hoeft niet duur te zijn, maar zorg wel dat je er een koopt die goed aansluit. Daarnaast raden we je aan om een helm niet tweedehands te kopen, omdat je dan nooit zeker weet hoeveel beschermkracht deze nog kan bieden.

Wil je nog meer weten over de ideale uitrusting? Lees dan verder bij Veiligheid NL.

Accessoires

Je bent er bijna. Schaf nog een bidon aan, zodat je nooit zonder water komt te zitten op de fiets. Je hebt minimaal 750ml nodig, al snel meer. Ook een simpel bandplaksetje, een klein fietspompje en een extra binnenband kunnen onderweg goed van pas komen.

Beginnen met wielrennen: het plan

Ready, set, go! Maar wacht. Wat nu? Je mist nog een plan.

Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders, Thuis - in en om huis
Wielersport
public
sportmateriaal, starten met sporten en bewegen