Alles over sport logo

Met astma kun je prima sporten

Sporten en bewegen is ook voor mensen met astma een goed idee. Twijfel je over welke activiteiten wel of niet geschikt voor je zijn? Lees hoe ook jij veilig en prettig kunt sporten.

Ook als je astma hebt, heeft sport veel positieve effecten op je gezondheid. Regelmatig bewegen is goed voor je conditie en helpt vaak bij het aanhalen van sociale contacten. Sporten heeft ook een positief effect op astma. Als je beweegt, neemt de sterkte van de aanvallen af. Een halfuur per dag actief bewegen is een gezond streven.

Sporten met astma: Liever zwemmen dan paardrijden

2 vrouwen in het zwembad
(foto: Kenniscentrum Sport)

De ene keer zal het bewegen beter gaan dan de andere. In een klachtenvrije periode kun je bijna elke sport doen die je wilt. Het is zelfs mogelijk om topsport te beoefenen. Een voormalig olympisch kampioen die lijdt aan astma is schaatser Bart Veldkamp.

De juiste medicijnen en de juiste sport kunnen je gezondheid positief beïnvloeden. Zwemmen is bijvoorbeeld een zeer geschikte sport vanwege de luchtvochtigheid en de hoge temperatuur. Daarentegen leveren bepaalde sporten eerder problemen op. Denk aan paardrijden (paardenhaar en huidschilfers), sportduiken en bergsport (hoger dan 2000 meter). Kies in elk geval iets wat je leuk vindt.

Sporten na een astma aanval

Door goed te luisteren naar je lichaam kun je een aanval beter voelen aankomen. Sporten tijdens een astma-aanval is in elk geval niet aan te raden. Ook wanneer je nog wat klachten hebt, kun je beter niet gaan sporten. Ben je ziek geweest of heb je koorts gehad? Dan doe je er goed aan na de eerste koortsvrije dag minstens een week te wachten met sporten. Je kunt het best op een lager niveau beginnen dan waar je was geëindigd. Dan kun je je conditie weer opbouwen.

Inspanningsastma voorkomen of verminderen

Lees hier wat het Longfonds zegt over sporten met astma.

Tijdens het sporten kun je last krijgen van inspanningsastma. Dat houdt in dat je tijdens of na een zware lichamelijke inspanning last krijgt van kortademigheid en een piepende ademhaling. Dat gebeurt eerder bij intensief sporten, bij droge en koude lucht en bij snel diep in- en uitademen. Met medicijnen is inspanningsastma gelukkig goed te voorkomen of te verminderen.

Met de volgende voorzorgen kun je inspanningsastma tegengaan:

  • Neem eventuele medicijnen tegen inspanningsastma 10 tot 30 minuten voordat je met sporten begint.
  • Begin het sporten met een warming-up van 10 tot 15 minuten: lichte inspanning afgewisseld met rust.
  • Adem bij koud weer zo lang mogelijk door je neus of houd een sjaal voor je mond. Hierdoor wordt de ingeademde lucht voorverwarmd.
  • Neem bij lichte benauwdheid geregeld een minuutje rust. Adem zoveel mogelijk in door je neus in en uit door je mond.

Drink voor en tijdens het sporten en bewegen veel, zodat je de kans op inspanningsastma verkleint.
Het is verstandig aan je sportleider/trainer en mede sporters te vertellen dat je astma hebt. Vertel ze wat er met je gebeurt als je een aanval krijgt en wat ze moeten doen. Dan schrikken ze niet en kunnen ze actie ondernemen. Dat is fijner voor hen én voor jou.

Advies van de sportarts

Als je je voorbereidt, kun je ook met astma op een gezonde manier blijven bewegen. Wil je meer weten over sporten met astma? Kijk dan op www.sportzorg.nl. Deze website is van organisaties die actief zijn binnen de sportgeneeskunde. Op de site geven zij onafhankelijke informatie over verantwoord sporten. Ook kun je online een vraag stellen aan een sportarts over sporten/bewegen en astma of een andere chronische aandoening.

Lees meer over het werk van een sportarts of vind een sportarts bij jou in de buurt.


Gezonde leefstijl
public
tips
chronische aandoening, gezondheidsbevordering