Alles over sport logo

Leven lang in beweging: blessures bij groeispurt voorkomen

Je kind deed altijd lekker mee met sporten, maar in de puberteitsgroeispurt zie je armen en benen alle kanten op schieten en is sport ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Het is een nare sensatie als je groeiende lijf protesteert bij een extra training op het hockey- of het voetbalveld.

Toenemende lichaamslengte gevolgd door een toename in spierkracht zorgen ervoor dat de balans en het evenwicht van het lichaam soms even zoek is. In deze periode van snelle groei, bij meisjes rond het 12e en bij jongens rond het 14e jaar, is het van belang om de trainingsbelasting zorgvuldig te doseren.

Als je kind in korte tijd veel of zwaar gaat trainen kan het last krijgen van overbelastingsklachten van met name knieën en onderbenen.

Een blessure is snel opgelopen, herstel kan echter maanden duren. Variatie is een belangrijk sleutelwoord in het voorkomen van blessures bij sportende pubers.

Variatie stimuleren

Het mooiste is om niet te vroeg focussen op een sport, maar zolang mogelijk verschillende sporten te beoefenen. Dit stimuleert een veelzijdige motorische ontwikkeling en kan helpen om blessures te voorkomen.

Maar ook een creatieve trainer, die veel varieert in trainingsvormen, is goud waard in het tegengaan van blessures. Een goede trainer heeft oog voor de veranderingen in fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen in de puberteit. Kinderen met dezelfde kalenderleeftijd kunnen in deze periode in een heel andere fase van hun ontwikkeling zijn (test de biologische leeftijd van je kind hier). Je hebt nou eenmaal vroeg en laat rijpe kinderen en die vragen andere aandacht en begeleiding tijdens het sporten.

Sportclubs en trainers die adequaat inspelen op de verschillen in fysieke, sportieve en mentale ontwikkeling van kinderen helpen mee aan het voorkomen van blessures. Bovendien stimuleren zij daarmee het plezier dat kinderen beleven aan het sporten.

Blessures voorkomen

Je kind kan zelf ook veel doen om blessures te voorkomen, bijvoorbeeld door adequaat te anticiperen op beginnende blessures. Jij kunt je kind helpen door uit te leggen dat het pijntjes die een dag of langer na training of wedstrijd aanhouden moet melden bij de trainer. Direct aanpassen van de training door belastende trainingsvormen, zoals springen en sprinten, tijdelijk te vervangen door minder zware techniekoefeningen kan ervoor zorgen dat een beginnende blessure weer overgaat.

Focus op wat je kind wel kan, op die manier blijft het actief en betrokken bij het team. Als je kunt voorkomen dat je puber stopt met sporten stimuleer je daarmee de ontwikkeling van een actieve, sportieve en gezonde leefstijl op volwassen leeftijd.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Esther Schoots, sportarts SMA Utrecht.

Meer weten over het voorkomen van blessures als je kind volleybalt of hockeyt? Bekijk het oefenprogramma ‘VolleyVeilig’ van VeiligheidNL als je kind volleybalt of het oefenprogramma ‘Warming-up’ van VeiligheidNL als je kind hockeyt.

Lees meer

Vragen

Heb je nog vragen, of heeft je kind een andere blessure of verwonding opgelopen waarvan je niet weet wat je ermee moet? Via Sportzorg.nl, de voorlichtingssite van Sportgeneeskunde Nederland, vind je een overzicht van sportdeskundigen bij jou in de buurt, zoals een fysiotherapeut of sportdiëtist.


Onderwerpen

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Jongeren, Kinderen
public
blessures