Alles over sport logo

Ik heb lage rugpijn. Wat nu?

Lage rugpijn is pijn in het gebied vanaf je ribben tot en met je billen. Het is een vervelende kwaal die veel oorzaken kan hebben, die niet altijd te achterhalen zijn. Het gebruik van verkeerd sportmateriaal kan hierbij een rol spelen. Of een verkeerde beweging, overbelasting, een slechte houding of een hernia.

Herkenning van lage rugpijn

Lage rugpijn herken je als volgt:

  • Je hebt last van lage rugpijn als je pijn voelt in het gebied vanaf je ribben tot en met je billen. Hierbij voel je soms een uitstraling van de pijn naar je billen of een uitstraling naar je bovenbeen.
  • Je ervaart een plotselinge pijn of een pijn die langzaam aan heviger of meer zeurend wordt (van je lage rug tot aan je knieholte).
  • Bij hevige pijn zijn bepaalde houdingen en bewegingen soms niet meer mogelijk.

Ga naar een arts om lage rugpijn te behandelen bij andere, zwaardere symptomen

Ervaar je andere, zwaardere symptomen dan hierboven beschreven? Ga dan altijd direct naar een arts voor behandeling. Verlammingsverschijnselen, gevoelsverlies in het gebied rond je kruis of het niet meer op kunnen houden van ontlasting, zijn hier voorbeelden van.

Hulp bij herkenning

De online Blessure Adviseur van Sportzorg helpt je bij het herkennen van lage rugpijn. Bekijk ook het filmpje om te zien wat er in het lichaam gebeurt bij een lage rugblessure.

Wat je moet doen bij last van lage rugpijn op langere termijn

Bij de symptomen onder Herkenning van lage rugpijn kun je zelf iets doen:

  • Blijf in beweging ook al heb je pijn. Ga bijvoorbeeld wandelen. Beweging verbetert je uithoudingsvermogen en de kracht van je rug- en buikspieren die je wervelkolom ondersteunen. Hierdoor verminderen klachten vaak op de lange termijn.
  • Neem een paracetamol tegen de pijn als dat nodig is.
  • Doe spierversterkende oefeningen om je rug- en rompspieren te versterken en je balans te verbeteren. Ga niet intensief van start op fitnessapparaten; dat werkt averechts. Fitnessoefeningen op een matje mogen wel.
  • Ben je jong en doe je aan een sport waarbij je je rug veel naar achteren buigt (zoals turnen of tennis)? Dan is het raadzaam om je rug een keer door een (sport)arts of fysiotherapeut te laten onderzoeken.

Blijf in beweging

Als je gaat bewegen tijdens een periode met rugklachten, doe dan een laag belastende activiteit zoals zwemmen, wandelen of fietsen. Vooral (rug)zwemmen is een goed idee. Hiermee gebruik en train je je rugspieren. De ergste rugpijn verdwijnt vaak al binnen een tot twee weken. Hardnekkige rugpijn geneest over het algemeen binnen zes tot twaalf weken. Daarna kun je weer beginnen met rustig sporten. Je kunt ook overleggen met je arts of fysiotherapeut of je al kunt beginnen. Als dit nu nog niet kan, vraag dan wanneer het wel kan.

Tips om in beweging te blijven

  • Kies een activiteit die leuk is en bij je past.
  • Beweeg samen met iemand; dit is gezelliger en motiveert meer.
  • Begin wel rustig met bewegen. Een half uur per dag is een gezond streven.
  • Bouw de duur, intensiteit en frequentie van het sporten langzaam op (inclusief warming-up en cooling-down)
  • Pas eventueel je techniek aan en gebruik goede sportmaterialen.
  • Raadpleeg een arts of fysiotherapeut als de beweeglijkheid van je rug afneemt en als de pijn plotseling erger wordt.
  • Je kunt ook besluiten om samen met een fysiotherapeut je rug- en rompspieren te trainen.

Voorkom lage rugpijn: bekijk de tips

Ben je hersteld van lage rugpijn? Dan wil je dit graag zo houden en herhaling voorkomen. Het is nog beter om lage rugpijn sowieso te voorkomen. Let op je houding, zit niet onderuit zakt. Met een goede sport- en tiltechniek voorkom je ook dat je last krijgt van je rug. Bekijk en doe de oefeningen van Sportzorg voor een verbeterde rompstabiliteit om blessures aan de lage rug in de toekomst te voorkomen.

Meer informatie


Onderwerpen

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
public
tips
blessures