Alles over sport logo

Diabetes voorkomen? Bewegen helpt!

Kun je diabetes voorkomen door veel te bewegen? Het antwoord is: ja, volmondig. Lees over de feiten, plus: 5 redenen om diabetes te voorkomen.

Sporten is ook goed voor wie al diabetes type 2 heeft. Beweging kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en complicaties te voorkomen.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Het kan iedereen overkomen. Ruim een miljoen Nederlanders lijden eraan volgens het Diabetes Fonds. Elke week komen daar duizend bij. Het moet minder kunnen, onder meer door beweging.

Diabetes voorkomen

Met gezonde voeding en voldoende beweging loop je een stuk minder risico om diabetes type 2 te krijgen. De Gezondheidsraad heeft vastgesteld dat voldoende bewegen alleen ook helpt het risico duidelijk te verlagen.
Veel mensen hebben pre-diabetes, dat wil zeggen al wel problemen met de glucosehuishouding maar nog geen diabetes. Ook hier geldt dat voldoende bewegen en gezonde voeding zorgt voor een veel lagere kans op het ontwikkelen van diabetes.

Tips van het Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds geeft tips om in het dagelijks leven meer te bewegen en adviseert mensen van 45 jaar en ouder om de Diabetes Risicotest te doen om te weten of er een verhoogd risico op diabetes type 2 is.

Pas je leefstijl aan

Aanpassing van de leefstijl blijkt veel mensen van hun diabetesmedicatie af te kunnen helpen. In de praktijk worden met leefstijlprogramma’s goede resultaten geboekt bij mensen die te horen hebben gekregen dat ze diabetes type 2 hebben. Maar liefst 80 procent van de gevallen van diabetes type 2 is omkeerbaar, zegt oprichter Martijn van Beek van de stichting Voeding Leeft. Oftewel: de meeste mensen kunnen van de medicatie afkomen en zich weer een stuk gezonder voelen. Daarbij speelt voeding een belangrijke rol.

De stichting heeft een film gemaakt over het verhelpen van diabetes type 2 (Keer diabetes2 Om). Zie hier de introductievideo:

5 tips om diabetes type 2 te voorkomen

  1. Bewegen maakt deel uit van een gezonde leefstijl. Weinig bewegen is vaak deel van een ongezonde leefstijl, met een ongezond eetpatroon, overgewicht en veel stress. Een ongezonde leefstijl vergroot het risico dat diabetes 2 ontstaat.
  2. Bewegen helpt een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2.
  3. Beweging helpt het lichaam gevoelig te blijven voor insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose uit het voedsel door de weefsels wordt opgenomen. Telkens als je eet, stijgt de bloedglucosewaarde en maakt het lichaam dit hormoon aan. Dankzij de insuline zakt bij gezonde mensen de bloedglucosewaarde binnen twee uur naar een waarde tussen 4 en 7. Maar mensen met diabetes type 2 zijn niet meer zo gevoelig voor insuline. Daardoor blijft de waarde hoog, met alle gevolgen van dien. Uit onderzoek blijkt dat één dag niet bewegen de insulinegevoeligheid al negatief beïnvloedt. Dat leidt op den duur tot diabetes type 2.
  4. Door te bewegen verbruik je energie. Dat zorgt ervoor dat de cellen de glucose beter opnemen.
    Onder meer de spieren worden met beweging aan het werk gezet. Die nemen veel glucose op uit het bloed: ongeveer tachtig procent. Kortom: hoe meer spiermassa je hebt, hoe beter het lichaam de glucose kan verwerken.
  5. Bewegen heeft een gunstige uitwerking op het immuunsysteem. Het immuunsysteem speelt niet alleen een rol bij bacteriële of virale infecties, maar ook bij chronische ziekten als diabetes. Zolang je niet extreem intensief en langdurig sport, bevordert beweging je natuurlijke afweer.

Diabetes Risico Test

Als je 45 jaar of ouder bent kun je de Diabetes Risicotest doen. Deze test geeft aan of je mogelijk al diabetes hebt zonder het zelf al te weten, of dat je risico loopt om diabetes binnen een aantal jaren te krijgen.


Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
tips
chronische aandoening, gezondheidsbevordering