Alles over sport logo

5 fiets app tips voor recreatieve en sportieve fietsers

Sporten zonder app? Verleden tijd. Steeds meer grijpen we naar onze telefoon wanneer we gaan sporten of wanneer we gewoon voor de ontspanning en gezelligheid in beweging komen. Zo ook wanneer we gaan fietsen. We vonden het daarom hoog tijd om onze fiets app tips voor fanatiekelingen en recreatieve fietsers op een rijtje te zetten!

Er zijn talloze apps te vinden. Als recreatieve fietser kun je er allerlei leuke en verrassende routes mee ontdekken. Er zijn ook apps beschikbaar om je fietsprestaties vast te leggen, als je het fietsen vooral als sport beoefent. Dit maakt wielrennen of mountainbiken nog leuker en uitdagender. Je kunt er onder andere je gemaakte aantal kilometers, snelheid en vorderingen mee bijhouden. Een fiets app geeft je net dat beetje extra motivatie en helpt je sneller beter te worden!

Wij lichten een aantal van deze handige apps voor je uit. Deze apps zijn gratis en geschikt voor Apple of Android.

Fiets apps voor de sportieve fietser

Strava cycling

Strava cycling is ontworpen door en voor atleten en is de favoriete fiets app van veel wielrenners. De app slaat je fietsroutes op, zodat je achteraf precies kunt zien welke route je gefietst hebt. Ook kun je routes van anderen vinden en deze zelf fietsen.

Het uitdagende aan Strava zijn de zogenaamde segmenten. Dit zijn specifieke onderdelen van een route die een extra uitdaging vormen, zoals bijvoorbeeld de Amerongse Berg op de Utrechtse Heuvelrug. Van iedereen die over dit segment is gefietst, wordt een ranking gemaakt. Zo kun je jezelf vergelijken met je vrienden of zelfs profs. Ben jij de snelste op een bepaald segment dan ben je in Strava termen KOM, ‘King of the mountain’ of QOM, ‘Queen of the mountain’. Dat dit garant staat voor een hoge verslavingsfactor en extra motivatie spreekt voor zich!

De belangrijkste features van Strava cycling:

  • Slaat routes die je gefietst hebt op zodat je deze kunt terugkijken
  • Je kunt routes van anderen bekijken en jezelf laten inspireren (en deze routes ook zelf fietsen!)
  • Houdt de afgelegde afstand, tijd en hoogteverschillen bij en legt het aantal verbrande calorieën vast
  • Legt extra gezondheidsdata, zoals je hartslag, vast als je een geschikte hartslagmeter hebt aangesloten
  • Registreert hoe snel je op bepaalde delen van je route bent, zodat je jezelf kunt vergelijken met anderen die deze route ook hebben gefietst en stelt je in staat ritten goed te analyseren
  • Opgeslagen tochten en prestaties deel je eenvoudig met vrienden en anderen via Facebook of Twitter

Meer informatie over Strava cycling.

Tacx training app

Zet jij je fiets in het winterseizoen binnen op een Tacx zodat je toch lekker kunt trainen? Met de Tacx app kun je de weerstand van de trainer automatisch regelen waardoor je indoor training nog effectiever wordt. Je kunt kiezen voor een complete work-out gespecificeerd op jouw eigen trainingswensen. Je kunt ook delen van legendarische etappes, wielerklassiekers en andere races rijden. De app simuleert de weg en de omgeving, waardoor je het gevoel hebt dat je echt lekker buiten in deze omgeving fietst. Dit staat garant voor extra prikkeling en motivatie. Je training kun je achteraf analyseren in de Tacx Cloud. Hierin wordt je training mooi weergegeven in grafieken, waarbij je vermogen en snelheid is uitgezet tegen de tijd of afstand. Je training wordt opgeslagen, zodat je je, jezelf steeds weer kunt verbeteren.

  • Te gebruiken voor indoor trainingen waarbij je je fiets in een Tacx zet
  • Start een work-out op basis van je eigen wensen en trainingsdoel
  • Je resultaten en voortgang worden opgeslagen zodat je deze achteraf kunt analyseren
  • De Tacx Films simuleren de weg, zodat je ritten of delen van bestaande races kunt afleggen en jezelf in een mooie omgeving waant
  • Het is mogelijk om trainingen te importeren vanuit bijvoorbeeld de Strava app

De Tacx trainingsapp is te gebruiken met alle interactieve trainers die communiceren via bluetooth of ANT+. Op de website van Tacx lees je meer over deze app en hoe je hem kunt downloaden.

Een andere fiets app proberen?

Andere interessante apps die je tijdens het wielrennen of mountainbiken zou kunnen gebruiken zijn Komoot, Runtastic Road Bike Tracker, en hoewel de naam anders doet vermoeden is ook Runkeeper erg geschikt.

Fietsroutes vinden of zelf maken

Fiets! app

Wil je gewoon lekker rustig toeren in een mooie omgeving, maar weet je niet precies waar? Met de Routeplanner van de Fietsersbond plan je makkelijk een fietsroute met behulp van het knooppuntennetwerk van Nederland. Je kunt je route opslaan, delen via social media en je kunt de app als routebegeleider gebruiken tijdens je fietstocht. Je kunt zelf een route uitstippelen of gebruiken maken voor voorgeplande routes. Wil je onderweg ergens stoppen voor een drankje, lekkere lunch of overnachting? Als je Point Of Interest aanzet op de kaart, kun je direct zien waar de leukste lunchrooms of hotels zich bevinden en wanneer deze geopend zijn.

  • Ontdek leuke routes in mooie omgevingen
  • De routes zijn gebaseerd op het knooppunten netwerk, zodat je makkelijk kan variëren in afstand
  • Sla je routes op zodat je ze op een later tijdstip nog eens kunt fietsen
  • Deel je eigen routes met andere gebruikers en inspireer elkaar
  • Gebruik de app als routebegeleider tijdens je fietstocht
  • Bekijk Point Of Interest op de kaart zodat je altijd weet waar het dichtstbijzijnde restaurantje, terras of hotel zich bevindt

De fietsrouteplanner is ook als app te downloaden. Bekijk voor meer informatie de website van Fietsersbond.

Route.nl

Met de route.nl app vind je meer dan 4500 gratis fietsroutes in Nederland, maar ook in België en de Duitse grensstreek. De fietsroutes bestaan voornamelijk uit knooppunten. De fiets app heeft een selectie gemaakt van themaroutes. Deze nemen je mee op ontdekkingstocht door de mooiste natuurgebieden, historische dorpen en culturele steden. Heb je onderweg zin in een kopje koffie of wil je lekker dineren? De app toont op de route de gezelligste cafés, de beste restaurants en meer.

  • Meer dan 4500 gratis fietsroutes in Nederland, België en de Duitse grensstreek
  • Je hebt de mogelijkheid om de fietsroutes te downloaden zodat je ze offline kunt gebruiken
  • De fietsroutes zijn gebaseerd op het knooppunten netwerk
  • Je kunt ervoor kiezen om gesproken instructies aan te zetten
  • Je kunt de routes bewaren om ze op een later tijdstip nog eens te fietsen
  • Bij de routes worden de leukste tips voor onderweg gegeven, zoals bezienswaardigheden en gezellige terrasjes die je niet mag missen

Kijk voor meer informatie over deze fiets app op route.nl/app.

Andere fiets apps proberen?

Andere handige fiets apps zijn bijvoorbeeld Fietsnetwerk, waarmee je mooiste fietsroutes door heel Nederland ziet én aanbevelingen krijgt voor leuke afstapmomenten, of de fietsknoop app.

Fiets apps voor e-bikes

Er zijn inmiddels ook enkele apps ontwikkelt waarmee je kunt communiceren met je e-bike. Als je een smart e-bike aanschaft, is er een simkaart in de fiets geplaatst. Met deze simkaart kun je verbinding maken met het internet en met de bijbehorende app, ontwikkeld door de fabrikant van de fiets. Zo’n app geeft je allerlei leuke en nuttige weetjes over je e-bike en houdt in de gaten of je e-bike nog veilig staat en niemand deze probeert te stelen. In de app store van Apple kun je bijvoorbeeld een app van Emerge downloaden en ook Batavus biedt de Batavus Connect- app aan.

Kortom: er zijn genoeg leuke apps beschikbaar om je fietstocht leuker, uitdagender en beter te maken. Of je nou de Utrechtse Heuvelrug gaat beklimmen tijdens je wielertraining of op een zonnige dag op je gemak door de natuur fietst, er is voor iedere fietser een geschikte app!


Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Volwassenen
Fietsen
public
instrument
effecten op prestatie