Alles over sport logo

Help anderen meer te bewegen met de digitale Beweegcirkel

De Beweegcirkel is een gesprekstool die professionals helpt om anderen stapsgewijs te begeleiden en te stimuleren meer te bewegen. De Beweegcirkel is er in een fysieke en digitale variant. In dit artikel lees je wat de digitale Beweegcirkel voor jou kan betekenen en hoe je ermee aan de slag gaat. 

Verander gedrag met de Beweegcirkel 

Het kan lastig zijn om mensen die te weinig bewegen in beweging te krijgen. Het doorbreken van gewoontes en het veranderen van gedrag is nu eenmaal ingewikkeld. Gelukkig bestaan er verschillende methoden om gedrag stapsgewijs te veranderen. Om jou als professional te helpen, ontwikkelde Kenniscentrum Sport & Bewegen de Beweegcirkel. De Beweegcirkel is een gesprekstool die professionals helpt om anderen stapsgewijs door de stappen van gedragsverandering te begeleiden en ze te stimuleren om meer te bewegen. 

De Beweegcirkel is voor elke professional die betrokken is bij het stimuleren van bewegen. Of je dit nu doet als fitnesstrainer, leefstijlcoach, praktijkondersteuner, fysiotherapeut of vanuit een heel ander beroep. 

De stappen van de Beweegcirkel 

Stap 2 van de digitale Beweegcirkel.

De Beweegcirkel bestaat uit vijf stappen. Als je deze stappen volgt, krijg je inzicht in iemands huidige beweegpatroon. Ook ontdek je samen wat degene nog meer aan beweging zou kunnen doen en hoe hij/zij dit vol kan houden.

De vijf stappen van de Beweegcirkel zijn:

  1. Wat doe jij op een dag?
  2. Welke beweegactiviteiten kun je doen?
  3. Wat past in jouw dag?
  4. Ga ervoor!
  5. Welke vervolgstap zet jij?

Elke stap bevat een invuloefening met daarbij tips voor de cliënt en voorbeelden ter inspiratie. 

Voordelen van de digitale Beweegcirkel

Van oorsprong is de Beweegcirkel een fysieke gesprekstool, maar tegenwoordig zijn consults vaker online of in hybride vorm. Om aan te blijven sluiten op de wensen van de praktijk, ontwikkelde Kenniscentrum Sport & Bewegen ook een digitale variant van de Beweegcirkel. Qua inhoud is de digitale Beweegcirkel gelijk aan de fysieke Beweegcirkel. Wel heeft de digitale Beweegcirkel een aantal specifieke voordelen: 

  • E-consult: De digitale Beweegcirkel biedt de mogelijkheid om anderen op afstand te begeleiden. Dit is vooral waardevol wanneer je online begeleidingstrajecten aanbiedt, maar ook wanneer je op een laagdrempelige manier tussentijdse online gesprekken wil voeren om de voortgang van reguliere trajecten te bespreken. Professional en cliënt kunnen de digitale Beweegcirkel tegelijkertijd gebruiken. 
  • Altijd toegankelijk: Met een internetverbinding en een telefoon, tablet of laptop, kun je de Beweegcirkel altijd benaderen. Zowel de professional als de cliënt kunnen op elk gewenst moment de Beweegcirkel inzien en/of wijzigingen aanbrengen. Dat biedt veel mogelijkheden. Je kunt de Beweegcirkel bijvoorbeeld samen met de cliënt invullen en de cliënt vragen om de ingevulde Beweegcirkel thuis te bekijken en te controleren. Je kunt ook een deel van de Beweegcirkel invullen en de cliënt vragen om de Beweegcirkel thuis verder aan te vullen. Het is zelfs mogelijk om de Beweegcirkel voor een consult aan een cliënt toe te sturen en te vragen om deze ter voorbereiding alvast kan bekijken en eventueel al kan starten met invullen.  
  • Gebruiksgemak: De digitale Beweegcirkel is ontworpen met als uitgangspunt: eenvoudige en duidelijke navigatie. Bij elke stap vind je handige tips en relevante links naar extra informatie en producten. Dit maakt het voor zowel professionals als cliënten intuïtief om de tool te gebruiken en alle stappen te doorlopen zonder dat het onoverzichtelijk wordt. 
  • Schaalbaarheid: De digitale Beweegcirkel is gemakkelijk schaalbaar. Het is mogelijk om gelijktijdig een groot aantal gebruikers te begeleiden. Dit opent de deur naar een bredere impact, waarbij je meer mensen tegelijkertijd op een laagdrempelige manier kunt monitoren en begeleiden. Je kunt als professional ook cliënten overzichtelijk in groepen plaatsen. Daarmee heb je direct alle beweegcirkels van een groep bij elkaar. Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld een Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI), waarin je met verschillende groepen werkt.  

Kortom, de digitale Beweegcirkel is een waardevol hulpmiddel waarmee je anderen op afstand kunt begeleiden en stimuleren meer beweging in hun dag te brengen. 

Aan de slag met de digitale Beweegcirkel

Registratie en inloggen

Om de Beweegcirkel digitaal te gebruiken maak je eerst een account aan, registreren doe je eenmalig. Nadat je je gegevens hebt ingevuld, klik je op ‘registreren’ en vervolgens ontvang je een e-mail met jouw inloggegevens. Controleer eventueel je spam-box. Als je binnen 48 uur geen e-mail ontvangt, neem dan contact met ons op via de e-mail. Als je geregistreerd bent, kun je inloggen op de beheeromgeving van de Beweegcirkel. Hier kun je inloggen, registreren en indien nodig je wachtwoord herstellen. 

Beweegcirkel aanmaken 

Een Beweegcirkel aanmaken doe je door in de beheeromgeving een cliënt toe te voegen. Toevoegen van een cliënt doe je via de knop ‘client toevoegen’ en het invoeren van de gegevens (naam, e-mail en geboortedatum). Als je een cliënt hebt toegevoegd, ontvangt deze een e-mail met daarin een persoonlijke link naar de Beweegcirkel. De cliënt kan de Beweegcirkel bereiken door op de link te klikken en met zijn of haar e-mail adres en geboortedatum in te loggen. Als professional kun je vanuit de beheeromgeving de Beweegcirkels van de door jou toegevoegde cliënten inzien. 

Beweegcirkel invullen

Nadat een Beweegcirkel is aangemaakt, kunnen zowel de professional als de cliënt de Beweegcirkel inzien en bewerken. De ingevulde informatie wordt direct opgeslagen, zo kun je het invullen op elk gewenst moment onderbreken en later weer hervatten. 

De digitale Beweegcirkel voor groepen.

Beweegcirkel in groepen 

Vanuit de beheeromgeving kunnen professionals cliënten ook overzichtelijk in een groep plaatsen. Dat kan handig zijn bij bijvoorbeeld een Gecombineerde Leefstijlinterventies (GLI) waarin je met groepen werkt. 

Beweegcirkel mailen, printen of als PDF opslaan 

Aan het einde van de Beweegcirkel, als je de vijf stappen helemaal doorlopen hebt, heb je de mogelijkheid om de ingevulde Beweegcirkel te mailen, te printen of als pdf op te slaan. Mailen kan via de knop ‘verstuur de ingevulde Beweegcirkel’. Printen kan via de knop ‘print de ingevulde Beweegcirkel’. Opslaan als pdf kan ook via de knop ‘print de ingevulde Beweegcirkel’, waarna je bij de printeropties kunt kiezen om de ingevulde Beweegcirkel als pdf op te slaan.  

Interesse, meer informatie of vragen? 

Ben je enthousiast geworden over de digitale Beweegcirkel en wil je meer informatie of ben je van plan de digitale Beweegcirkel te gebruiken? Bekijk deze pagina op de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen

Heb je vragen of loop je tijdens het gebruik ergens tegenaan? Laat het ons dan vooral weten. Je kunt contact opnemen via de e-mail.


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
public, professional
instrument
gezondheidsbevordering, in beweging brengen, starten met sporten en bewegen