Voor alle kinderen geldt dat regelmatig bewegen en weinig stilzitten belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling[1]. Oefen bewegen vaak en met voldoende afwisseling, ook met jonge kinderen die nog niet kunnen lopen.
Basisvaardigheden van bewegen
De motorische ontwikkeling van kinderen begint vanaf de geboorte. Denk aan het trappelen van de benen, omrollen van de buik naar de rug en het grijpen van voorwerpen. Na een aantal maanden gaan kinderen tijgeren en kruipen en leren ze lopen. Als ze ouder worden, worden ze door veel en gevarieerd te bewegen motorisch steeds vaardiger. Denk aan rennen, springen, gooien en vangen. Goed ontwikkelde motorische vaardigheden zijn vervolgens weer belangrijk om actief te blijven als kinderen ouder worden[2]. De ontwikkeling van motorische basisvaardigheden stimuleer je door veel en gevarieerd te bewegen en spelen. Zorg ervoor dat allerlei verschillende vormen van bewegen (zoals balanceren en vallen, springen en landen, gooien en vangen, klimmen en klauteren) terugkomen.
Nieuwsgierig naar de verschillende grondvormen van bewegen en hoe je deze kunt stimuleren met beweegspelletjes? Lees dan dit artikel.
Wat kun jij doen?
Als ouders of verzorgers betrokken zijn bij beweegactiviteiten en hier thuis aandacht aan besteden, zijn kinderen gemotiveerder en bewegen ze makkelijker. Dit effect bestaat ook in andere settings, zoals de kinderopvang of school. Je kunt het beweeggedrag van een kind op verschillende manieren positief beïnvloeden.
- Denk aan de inrichting van je huis en tuin: gebruik speelgoed dat bewegen stimuleert, zoals een bal of een loopfiets, of laat je kind vrij rondkruipen of -lopen in de kamer.
- Wees enthousiast over bewegen en beweeg samen: samen bewegen is leuk voor jullie allebei! Doe mee en geef het goede voorbeeld. Een gezellige wandeling in het bos of dansen in huis? De mogelijkheden zijn eindeloos.
- Doe dagelijkse activiteiten zoveel mogelijk bewegend: lopend of met de fiets naar de supermarkt of de kinderopvang stimuleert bewegen.
- Maak gebruik van de kansen in je wijk: welke sport- en beweegaanbieders in de wijk hebben beweegaanbod voor jonge kinderen? Doe een proefles. Of doe een rondje langs alle speeltuinen.
- Voorkom veel stil- en vastzitten in (wip)stoeltjes en kinderwagens: beperk dit tot de tijd die noodzakelijk is. Haal je kind na een autorit bijvoorbeeld meteen uit de maxicosi.
- Creëer balans tussen bewegen en digitale media: zorg voor een gezonde balans tussen slaap, beweging en stilzitten in combinatie met het gebruik van digitale media.
Praktische tips per leeftijdscategorie
Bewegen is gezond, bewegen is leuk en bewegen is eenvoudig. Een aantal praktische tips:
Beweegtips: baby (0-1 jaar)
- Is je baby wakker? Leg hem of haar regelmatig, onder jouw toezicht, op zijn of haar buik.
- Begint je baby met kruipen? Stimuleer dit door met je baby mee te kruipen of voor je baby uit te kruipen. Of leg het favoriete speelgoed net buiten handbereik zodat je baby moet kruipen om erbij te komen.
Meer tips op Allesoversport.nl
Beweegtips: dreumes (1-2 jaar)
- Loopt jouw kind goed en zelfstandig? Daag hem/haar uit om te lopen op een oneffen grond. Dit kan bijvoorbeeld door over stenen of grind te lopen, maar ook op zand of houtsnippers.
- Laat je kind blokjes stapelen tot een hoge toren en laat hem/haar de toren ook weer omgooien. Daag je kind uit een steeds hogere toren te bouwen. Het is ook leuk om dit samen te doen.
Meer tips op Allesoversport.nl
Beweegtips: peuter (2-4 jaar)
- Oefen samen verschillende bewegingen. Jij doet verschillende bewegingen voor, die hij/zij vervolgens nadoet. Het is ook leuk om dit om te wisselen, dus dat jouw kind bewegingen voordoet die jij nadoet.
- Stimuleer je kind over lage smalle muurtjes of (stoep)randjes te lopen. Wandel samen door de wijk en zoek plekken waar je je kind kunt uitdagen over smalle muurtjes of bankjes te laten lopen.
Meer tips op AllesoverSport.nl
Beweegtips: basisschoolleeftijd (vanaf 4 jaar)
Vanaf de basisschoolleeftijd sporten kinderen vaker bij een sportvereniging. Maar daarnaast vinden kinderen het nog steeds leuk als je samen met hen beweegt.
- Roep een kleur. De ander raakt daarna zo snel mogelijk iets van die kleur aan. Dit kan ook met letters. Wie is het snelst?
- Tover je huis om in een disco door dansmuziek aan te zetten en lekker te dansen.
Bronnen
- Health Council of the Netherlands. Background document to Beweegadvies voor kinderen tot en met vier jaar. The Hague: Health Council of the Netherlands, 2022; publication no. 2022/07Ae.
- Stodden DF, Goodway JD, Langendorfer SJ, Roberton MA, Rudisill ME, Garcia C, Garcia LE. A developmental perspective on the role of motor skill competence in physical activity: an emergent relationship. Quest. 2012;60(2):290-306. doi:10.1080/00336297.2008.10483582.