Alles over sport logo

Bewegen en zelfredzaamheid voor ouderen: ervaringen uit gemeenten

In de gemeenten Montferland en De Ronde Venen wordt al jaren ingezet op bewegen voor ouderen. Toon Masselink en Jos Kooijman vertellen graag over hun ervaringen.

Met de interventies ZekerBewegen en Meer Bewegen voor Ouderen-Functioneel Trainen (MBvO-FT) zetten de gemeenten Montfort en De Ronde Venen in op zelfredzaamheid en valpreventie. Met als doel ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen.

“Tuurlijk, voor de individuele deelnemer is het goed om zich fitter te voelen, om langer zelfstandig te kunnen functioneren of sneller te herstellen na een val. Maar ook voor de gemeente is het een goede zaak om te investeren in sport en bewegen voor ouderen. Er zijn allerlei berekeningen over wat het de samenleving kost als iemand een ongeluk krijgt omdat hij valt. Die kosten hopen we nu minder te maken.” Aan het woord is Toon Masselink, beleidsmedewerker Sport in de gemeente Montferland. In zijn gemeente is een uitgebreid programma ontwikkeld om ouderen meer in beweging te krijgen. Daarbij is o.a. de erkende interventie ZekerBewegen van de Nederlandse Judo Bond ingezet.

Huisbezoeken aangevuld met sport en bewegen

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Ouderen
professional
praktijkvoorbeeld
in beweging brengen