Alles over sport logo

Tips voor sport- en beweegaanbieders voor samenwerking met eerstelijns zorgverleners

Om zorg, sport en bewegen te verbinden op lokaal niveau is goede opvang en begeleiding nodig door sport- en beweegaanbieders. Zorgverleners zullen patiënten (sneller) doorverwijzen als ze hier vertrouwen in hebben en als ze denken dat het aanbod geschikt is voor hun patiënten. In dit artikel geven we vijf tips voor hoe sport- en beweegaanbieders zich kunnen profileren richting de eerstelijnszorg.

Tip 1: maak je aanbod bekend

Het is belangrijk dat jouw aanbod bekend is bij zorgverleners in de wijk. Zorg ervoor dat jouw aanbod op de sociale (beweeg)kaart staat. Breng ook de buurtsportcoach op de hoogte, als die er is in jouw wijk. Als aanvulling kun je folders of flyers over jouw aanbod opsturen of neerleggen in de huisarts- of fysiotherapiepraktijk.

Tip 2: maak je aanbod laagdrempelig

Zorg voor laagdrempelig aanbod voor mensen met een gezondheidsrisico. Deze doelgroep heeft vaak weinig of geen ervaring met bewegen. De term ‘sporten’ schrikt vaak af, dus de nadruk moet liggen op plezier, gezelligheid en veiligheid. Houd er rekening mee dat je doelgroep het spannend en moeilijk vindt om aan de slag te gaan. Probeer drempels te achterhalen en sluit aan bij hun intrinsieke motivatie. Een training motiverende gespreksvoering kan hierbij helpen. Denk ook aan de mogelijkheid om gezamenlijk koffie te drinken na afloop van de activiteit of om samen toe te werken naar een bepaald evenement.

“De term ‘sporten’ schrikt mensen met een gezondheidsrisico vaak af, dus de nadruk moet liggen op plezier, gezelligheid en veiligheid. “

Tip 3: focus op veiligheid

Maak aannemelijk dat je mensen (patiënten) op een goede en veilige manier kunt begeleiden en dat je tijdig terugverwijst naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut. Dit kun je doen door inzicht te geven in opleidingen of bijscholingen op het gebied van bijvoorbeeld diabetes, (EHBO-)diploma’s of werkervaring met de doelgroep. Niet alleen voor zorgverleners, maar ook voor (potentiële) deelnemers is veiligheid een belangrijke factor.

Tip 4: kies voor gekwalificeerd kader

Sport- en beweegaanbod dat begeleid wordt door gekwalificeerd kader geeft sommige zorgverleners wellicht meer vertrouwen. Denk daarbij aan opleidingen Sport en Bewegen (mbo/hbo) volgens de kwalificatiestructuur op de niveaus 1 tot en met 5. Aanvullende kennis en competenties op het vlak van EHBO, voeding en bijvoorbeeld diabetes kunnen het vertrouwen versterken.

Tip 5: deel positieve ervaringen

Vraag enthousiaste deelnemers om hun ervaringen met jouw aanbod terug te koppelen naar de zorgverlener(s). Koppel zelf ook goede resultaten terug. Dit kan een prikkel zijn om weer nieuwe mensen door te verwijzen.

Praktijkvoorbeeld gemeente Bommelerwaard

Veel inwoners van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel bewegen te weinig. Hoe breng je daar verandering in? Gezondheidsmakelaar Patrick Klaassen besloot een steentje bij te dragen met de website Bommelerwaardbeweegt.nl: een sociale kaart voor het beweegaanbod in de streek. Lees het interview met Patrick op Loketgezondleven.nl.

Artikelen uitgelicht


Beleid
Sportaanbieders
professional
tips
samenwerken, sportbestuur