Alles over sport logo

Favoriete sporten van 55-plussers

Naarmate mensen ouder worden veranderen de sportbehoeften en sportmogelijkheden. Sportverenigingen spelen daar steeds meer op in. Niet alleen in hun sportaanbod, maar ook met goede begeleiding en met een welkome ontvangst! In dit artikel staan enkele inspirerende voorbeelden van o.a. sport voor 55 plus.

We hebben in Nederland veel mogelijkheden om te sporten, ook voor volwassenen op leeftijd. Heb je ooit gevoetbald, dan kun je opnieuw terecht bij je club voor Walking Football. Veel takken van sport zijn al populair bij ouderen zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Ook tafeltennis, golf, schaatsen, bowls, maar ook volleybal zijn prima geschikt voor ouderen. Vaak zijn er mogelijkheden om dit overdag te beoefenen. En wat dacht u van het grote aanbod om met gymnastiek of dans mee te doen. Daarnaast zijn er sportproducten speciaal voor senioren. Zo heeft de Nederlandse Bridge Bond het programma Denken & Doen geïntroduceerd en is er voor de tennissers Clubfit. Zelfs judo heeft aanbod voor zowel jong als oud. Een variant voor senioren is ZekerBewegen. Daar wordt met oefeningen geleerd om veilig te vallen en makkelijk weer op te staan. Bij al deze sporttakken staat plezier en je fit voelen centraal. En natuurlijk mag een kopje koffie ook niet ontbreken. Meer voorbeelden lezen, kijk dan op sport.nl.

Extra aandacht sport 55 plus

Trainers en begeleiders besteden extra aandacht aan fysieke belastbaarheid. Naast fitheid en actief zijn, gaat het vooral om het plezier. Het zou mooi zijn als mensen die nu niet sporten maar dat wel willen, vanuit alle kanten geënthousiasmeerd worden om (weer) te gaan sporten, bijvoorbeeld vanuit vrienden of de werkgever. Ook zorgverleners (zoals huisartsen) kunnen doorverwijzen naar een passend sportaanbod.

Op zoek naar een sport die bij u past?

Op Sport.nl staat al het sportaanbod georganiseerd vanuit de sportverenigingen. Daar kunt u niet alleen een leuke sport vinden, maar ook de sportvereniging bij u in de buurt.

Voor anders georganiseerde sport- en beweegactiviteiten bij u in de buurt, kijkt u in de gemeentegids of informeert u bij het sportloket van uw gemeenten. Het sportloket van uw gemeente heeft al het sport en beweegaanbod in beeld. Veel plezier!

Enkele voorbeelden vanuit sportbonden die specifiek aanbod hebben voor ouderen:

Voetbal: 45+ = 7 tegen 7

Nieuwe voetbalvorm afgestemd op de behoeften, wensen en mogelijkheden van de doelgroep 45-plussers.
Bij het 45+ voetbal staat de 7 tegen 7 speelvorm centraal. Dit voetbalaanbod is afgestemd op de behoeften, wensen en fysieke mogelijkheden van de doelgroep. Zo wordt er op een half veld gespeeld en is de speeltijd teruggebracht naar 2 x 30 minuten. Het voordeel hiervan is dat de spelers minder grote afstanden hoeven te overbruggen en meer balcontacten zullen krijgen. Door deze aanpassingen zullen de deelnemers veel meer voldoening en plezier halen uit het voetbalspel en in alle voetbalactiviteiten wordt een gedegen en goede warming-up en cooling-down aanbevolen. Dit alles zorgt ervoor dat blessures worden voorkomen en de spelers niet afhaken. 7 tegen 7-voetbal is een goede manier voor voetbalverenigingen om leden in de leeftijdsgroep 45+ te behouden.

7×7 hockey

7×7 hockey biedt uitkomst aan 45-plussers die vaak weinig tijd voor sport hebben naast hun werk, gezin etc. Verenigingen kunnen leden langer aan zich binden door sportvormen op maat aan te bieden.

7×7 hockey wordt op een doordeweekse avond gegeven, zonder verdere verplichtingen. Plezier staat voorop, maar de warming-up, techniek en de cooling-down worden ook behandeld. De basis is 7 tegen 7 hockey op een klein veld zodat de loopafstanden niet te groot zijn en de sporter regelmatig balcontact heeft. Als een sporter een keer niet kan, is dat ook geen probleem. Daarnaast wordt er geen competitie gespeeld, wat vaak een extra belasting is. Voor de sporter betekent dit dat hij geen afscheid hoeft te nemen van zijn geliefde vrijetijdsbesteding en sociaal betrokken en sportief actief blijft bij de vereniging.

Ook ontwikkeld voor 45-plussers is fithockey. In dit filmpje ziet u wat fithockey inhoudt of lees meer over fithockey via sport.nl.

Bridge is meer dan een denksport

Bridge is een spannend en boeiend kaartspel waaraan je veel plezier kunt beleven. Overal, want de regels zijn in de hele wereld hetzelfde. En met iedereen: bridge is een sociaal spel dat iedereen kan leren.
Bij bridge speel je samen met je partner die tegenover je zit tegen twee tegenstanders. Op elk spel probeer je met je partner meer slagen te maken dan de tegenstanders. Je doet dat door te anticiperen op de ontwikkelingen tijdens het spel. Dit klinkt moeilijker dan het in werkelijkheid is. Elk spel duurt ongeveer tien minuten. In competitieverband worden er meestal 24 spellen per sessie gespeeld. Voldoende kansen dus om je te revancheren na een spel dat niet zo goed ging. Omdat je steeds tegen andere paren speelt, ontmoet je veel verschillende mensen. In dit filmpje vertellen deelnemers wat bridge voor hen betekent.

Zestien sportbonden en NOC*NSF werken samen in een Cluster 50plus om zowel 45-plussers als 65-plussers beter aan te spreken. Kijkt u gerust op Sport.nl, menukeuze 45+ of 65+. Sport.nl is de toegangspoort tot informatie over sport, met artikelen over gezondheid, voeding, training, sportbeleving en informatie over sporttakken en sportclubs in de buurt.

Bron: NOC*NSF

Lees meer:

Artikelen uitgelicht


Beleid
Sportaanbieders
Ouderen
Tennis
public, professional
feiten en cijfers
sportdeelname (cijfers)