Alles over sport logo

Eerste studies nemen hydrogel sportdrank onder de loep

Een sportdrank met hydrogel technologie, zoals tegenwoordig populair is onder langeafstandslopers en wielrenners, werkt volgens de fabrikant Maurten© beter dan een traditionele sportdrank. Onderzoekers uit Australië en Engeland legden het tot nu toe beschikbare onderzoek naar deze claim bij elkaar. Ze vonden nog geen bewijs, maar essentieel onderzoek naar het effect van de drank tijdens wedstrijden ontbreekt nog [1].

Hoewel het algemeen bekend is dat de inname van koolhydraten tijdens duurinspanning leidt tot betere prestaties, worstelen veel duursporters hiermee. Koolhydraten kunnen namelijk maag- en darmproblemen veroorzaken.

Wat is er al bekend?

  • De inname van koolhydraten tijdens duurinspanning leidt tot betere prestaties.

Wat is nieuw?

  • Er is nog geen bewijs dat een hydrogel sportdrank beter werkt dan een traditionele sportdrank.

    Gelvorming

    De Zweedse fabrikant Maurten© ontwikkelde daarom een sportdrank met, naast de koolhydraten maltodextrine en fructose, twee extra ingrediënten: pectine en alginaat. Deze stoffen zorgen ervoor dat de drank in een zure omgeving, zoals de maag, een soort gelbubbels vormt waarin de koolhydraten worden omsloten. De gel zou sneller uit de maag verdwijnen dan vloeistof, waarna deze in de dunne darm, een minder zure omgeving, weer oplost. Dit proces zou tot een betere koolhydraatopname en een minder volle maag moeten leiden. Dat laatste zou weer zorgen voor minder klotsen, misselijkheid en buikpijn tijdens de race. Zeer recent werd aangetoond dat de maag inderdaad sneller leeg raakt met een hydrogeldrank vergeleken met een conventionele sportdrank [2].

    Geen verschil

    In de tot nu toe gepubliceerde studies werkte de hydrogeldrank even goed als de normale sportdrank. De onderzoekers vonden zes studies waarin de Zweedse hydrogeldrank werd vergeleken met een normale sportdrank met dezelfde hoeveelheid koolhydraten. Vier studies werden gedaan bij wielrenners, één bij lopers en één bij langlaufers, allen goed getraind. Uit alle studies bleek dat de sporters even goed presteerden met de hydrogeldrank als met de gewone sportdrank. Ook voelden de sporters geen verschil tussen beide dranken qua maag-darmklachten. Maar omdat de deelnemers tijdens de inspanning die het onderzoek vergde bijna geen maag-darmklachten rapporteerden, is het de vraag of de onderzoekers het effect van de drank daarop wel goed hebben kunnen onderzoeken.

    Wedstrijdomstandigheden

    De onderzoekers schrijven dat de sportdrank beter moet worden getest onder wedstrijdomstandigheden. Dit zijn namelijk omstandigheden waarin maag-darmproblemen vaker de kop op steken. Hoe intensiever de inspanning, hoe minder bloed er beschikbaar is om de maag en darmen goed te laten functioneren en de koolhydraten op te nemen. De drank zou daarom vooral voordeel bieden bij écht zware, langdurige inspanning, zoals een marathon voor wedstrijdlopers.

    Van de zes studies testte er slechts één de hydrogeldrank bij topsporters die zich langdurig erg intensief inspanden: twee uur lang langlaufen op 70% van de maximale zuurstofopname. Bij de andere vijf studies was de inspanningsintensiteit niet helemaal te vergelijken met wedstrijdprestaties. Hierdoor was de koolhydraatinname mogelijk een minder beperkende factor voor de prestatie. Daarnaast hadden de deelnemers weinig last van maag-darmklachten. En klachten die er niet zijn, vallen ook moeilijk te verbeteren.

    Geen nadelen

    TeamNL expert Armand Bettonviel benadrukt dat de hydrogeltechnologie mogelijk wel werkt voor bijvoorbeeld marathonlopers, die vanwege de zware inspanning en de impact van de loopbeweging zeer regelmatig kampen met maag-darmklachten. Minder volume en gelvorming in de maag zouden dan wel degelijk kunnen helpen. Daarnaast onderstreept Bettonviel dat het belangrijk is om het maagdarmstelsel goed te trainen, welke drank je ook gebruikt. Volgens de onderzoekers zitten er in ieder geval geen nadelen aan de hydrogeldrank. Sporters die zich goed voelen bij deze drank kunnen het daarom zonder problemen gebruiken.

    Bronnen

    1. King AJ, Rowe JT, Burke LM (2020). Carbohydrate hydrogel products do not improve performance or gastrointestinal distress during moderate-intensity endurance exercise. Int. J. Sport Nutr. Exe. Epub ahead of print, DOI: 10.1123/ijsnem.2020-0102.
    2. Sutehall S, Galloway SDR, Bosch A, Pitsiladis Y (2020). Addition of an alginate hydrogel to a carbohydrate beverage enhances gastric emptying. Med. Sci. Sports Exerc. Epub ahead of print, DOI:10.1249/MSS.0000000000002301

    Thema

    Dit artikel is ook getoond op Topsporttopics.nl

    Auteur(s)

    Artikelen uitgelicht


    Factsheet koudwaterbad

    Topsport
    Hardlopen, Wielersport
    public, professional
    opinie, samenvatting
    effecten op prestatie, voeding