Alles over sport logo

Promotie: Keep the pitcher’s elbow load in the game

Bart heeft een blessuremodel ontwikkeld dat mogelijk het ontstaan mechanismen van de blessures aan een bandje (Ulnar Collateral Ligament) in de elleboog kan verklaren. Om het bandje in de elleboog te beschermen tegen overmatige belasting, moeten spieren in de elleboog op het juiste moment voldoende kracht kunnen leveren; vertraagde spieractivatie kan het ligament meer belasten. Het opstellen van gepersonaliseerde plannen is erg belangrijk, omdat de belasting op onze elleboog en de inspanning van onze spieren voor elke persoon anders kunnen zijn wanneer we de bal herhaaldelijk werpen. Om de krachten op onze elleboog te verminderen tijdens het werpen, moeten we rekening houden met de beweging van ons hele lichaam, dus niet alleen onze arm. Door precies bij te houden wat spelers doen, hoeveel ze doen en hoe intensief, zou het mogelijk moeten zijn het risico op blessures uit te rekenen en via een ‘early warning system’ te voorkomen dat die plotse overbelasting plaatsvindt.

In sporten als tennis en honkbal lopen veel spelers een blessure aan de arm of schouder op. Dat zijn vooral blessures aan de banden en spieren van de elleboog en het kapsel van het schoudergewricht. Deze blessures ontstaan meestal door plotse overbelasting: tijdens een worp of een slag scheurt een band of een pees, of raakt er iets in het gewricht bekneld. Dát dat gebeurt lijkt dan vaak samen te hangen met een net iets anders uitgevoerde- werptechniek, een iets te lang doorgevoerde training of een intensieve trainings- of wedstrijdperiode. Bart van Trigt, lid van het implementatienetwerk, heeft hier onderzoek naar gedaan. Hij gaat op 24 november zijn proefschrift: “Keep the pitcher’s elbow load in the game” verdedigen aan de TU Delft.

Een belangrijke conclusie uit het onderzoek was: Om preventief blessures te voorkomen is het belangrijk om de belasting van sporters individueel te monitoren. Draagbare sensoren bieden de oplossing om individueel belasting te monitoren.

Om dit te realiseren is Bart twee jaar geleden begonnen het implementeren van draagbare sensoren in de praktijk in samenwerking met de Honk- en softbal bond (KNBSB) en het bedrijf PitchPerfect. Met als doel om blessures in de toekomst te verminderen. Daarnaast wil hij graag kijken hoe sensortechnologie verder kan worden toegepast in andere sporten. Eén van de implementatie lessen die hij heeft geleerd, is dat een gebrek aan opleiding/kennis in het gebruik van (sensor)technologie bij pitchers een barrière vormt in de implementatie. Tegelijkertijd moet de feedback van de sensoren en de functie van het gebruik aansluiten bij de leefwereld van de gebruiker, dat moet verbeterd worden in de toekomst.


Artikelen uitgelicht


Platform Implementatie Sport en Bewegen
nieuwsbericht