Alles over sport logo

Nog 1 week voor nominatie Europese sportprijzen

Tot 22 mei kunnen sportorganisaties zichzelf aanmelden voor een nominatie voor de European Be Active Awards. En er is ook nog een prijs voor een individu dat echt het verschil heeft gemaakt op lokaal niveau. Het prijzengeld is 10.000 euro voor de winnaar in elke categorie en 2.500 euro voor de nummers 2 en 3.

De awards worden eind dit jaar in Brussel uitgereikt door de nieuwe EU Commissaris voor sport, waar natuurlijk alle genomineerden voor worden uitgenodigd. Nog weinig Nederlandse organisaties maken gebruik van de mogelijkheid van Europese sportsubsidies of projectprijzen, zei onlangs Floor van Houdt, afdelingshoofd sport van de Europese Commissie nog bij een bijeenkomst in Den Haag. In 2022 heeft FC Groningen wel de sprong gewaagd met zijn scholenproject en dat leverde een plek bij de laatste drie op. De impact van zo’n Europese nominatie blijkt behoorlijk groot, zo vertelde projectmedewerker MVO Kaelin Staats van FC Groningen vorig jaar aan Kenniscentrum Sport & Bewegen in een webinar Sport & Europa.

Kortom: wacht niet langer en maak deze week tijd voor jullie kans op Europese bekendheid, een geldprijs en een nieuw netwerk dat je kunt aanboren voor jouw project op het gebied van educatie, de werkomgeving of het samen sporten van generaties. Voor de Local Hero Award geldt dat je niet jezelf hoeft te kandideren, maar anderen kunnen ook iemand voordragen, die 18 jaar of ouder is. 

De Europese Commissie wil met deze awards organisaties belonen die zich op een uitzonderlijke manier hebben ingezet om sport en fysieke activiteit te promoten op lokaal, bovenlokaal en Europees niveau. Er worden awards uitgereikt in vier categorieën.

  •  Educatie

Deze award wil organisaties belonen die via het onderwijs kinderen aanmoedigen om actief te zijn buiten de typische sport/fysieke activiteiten die tijdens een normale schooldag plaatsvinden. Het kan gaan om extra activiteiten, het inplannen van outdooractiviteiten die gericht zijn op sport, naschoolse activiteiten en andere creatieve oplossingen die een actieve onderwijsomgeving opbouwen.

  • Werkplek

Deze prijs beloont goede voorbeelden waarbij werknemers aangemoedigd worden om op de werkplek actiever te zijn. Het kan gaan om allerlei initiatieven die tijdens de werktijd, tijdens de lunchpauze of voor/na het werk plaatsvinden en een actieve werkomgeving bevorderen.

  • Lokale held

Hierbij worden individuen beloond die anderen motiveren om actief te zijn. De prijs is een erkenning voor personen die zich consequent hebben ingezet om de deelname aan sport en/of lichaamsbeweging in hun lokale gemeenschap of omgeving te bevorderen.

  • Samen sporten van generaties

Deze prijs is bedoeld als beloning voor projecten ter bevordering van intergenerationele sport. Alle generaties moeten immers kunnen profiteren van activiteiten die de gezondheid en het welzijn verbeteren. Hierbij kan het gaan om de bevordering van activiteiten die zijn aangepast aan alle generaties, het stimuleren van een gezonde levensstijl en deelname aan sportactiviteiten bij verschillende generaties.

Meer informatie vind je op de Funding and Tenders Portal van de Europese Commissie.


Sport en Europa
nieuwsbericht