Kijk hier het webinar terug en vind in de begeleidende tekst alle handige websites.
→ Tips van Pascal Schepers van NOC*NSF. Hun project Sportmatch scoorde hoog. “Maak je doelen concreet en met impact. En speel in op de waarden die de Europese Commissie met Erasmus wil bereiken, zoals sociale inclusie. Wij hebben in onze projectaanvraag een campagne toegevoegd voor een kwetsbare doelgroep, zodat meer mensen met een kleine beurs via ons project kunnen sporten en bewegen.”
→ Tip van Ben Moonen van Sportsubsidie.nl: “Als je een afwijzing krijgt, is dat ook weer een kans, want dan krijg je hele goede feedback vanuit Europa. En dat helpt je om in een nieuw jaar een aanvraag te doen die wél wordt gehonoreerd.”
→ Voorbeelden van Jurgen Aarden van het Nationaal Agentschap Erasmus+ over de mogelijkheid voor professionals (ook voor gemeenten) om kennisstages van een paar dagen te lopen in het buitenland. Via deze actie is VV Spirit bv naar het vooruitstrevende Finse FC Kuusisy gegaan om te leren over een gelijkwaardige plek van vrouwenvoetbal in de vereniging. De KNZB is bij de Zweedse zwembond gaan leren hoe ze de ontwikkeling van het kind en het zwemplezier meer centraal kunnen stellen, om de uitstroom van jeugdleden te voorkomen. En een Leidse shorttrackvereniging gaat nog naar Trondheim om te zien hoe daar aangepaste schaatsvormen en materialen voor mensen met een fysieke beperking worden toegepast. (…) “Ook ondernemende sportaanbieders op het gebied van breedtesport mogen gebruik maken van deze actie.”
→ Tips van Lou Manders van de John Blankenstein Foundation en de European Gay and Lesbian Sport Federation: “Ook met een kleine vrijwilligersorganisatie zoals die van ons kun je Erasmus-projecten aanvragen en uitvoeren. Er is nog flink verschil binnen Europa in de acceptatie van LGBTIQ+ in de sport en daar hebben we met onze aanvragen op ingespeeld. Denk er wel aan dat je je partners in verschillende delen van Europa uitzoekt op gelijkwaardigheid. Het is geen zendelingenwerk: je doet het samen. Maar zorg wel voor een goede projectcoördinator die alle deadlines en deliverables in de gaten houdt.”
→ De kern van het werk van Guido van Reeken, beleidsmedewerker internationaal van de directie sport van het ministerie van VWS: “Ik ben verantwoordelijk voor drie gremia: de EU, de Raad van Europa en UNESCO. Het allerbelangrijkste van mijn werk is het nationale beleid te versterken via internationale samenwerking.(…) Het gaat ons er niet om beleid te pushen, maar vooral om van elkaar te leren en het netwerk te hebben, bijvoorbeeld om voor standpuntbepaling over landen die op het gebied van sport gevoelig liggen snel te kunnen schakelen met andere landen.”
→ Tips van Daniëlle de Boer van het bureau Innofius: “Als je nieuwe partners wilt benaderen voor een project, maak dan een goede ‘one-pager’ voor jezelf waarin je zet wat je doet, wat je track record is op het gebied van projecten, voor welke doelgroepen en in welke regio je actief bent. Je kunt het ook in een lange en korte presentatie verpakken. Daarmee kan je je lobby eerst nationaal starten en dan ga je met partners en bijvoorbeeld met RVO spreken. Wees niet te bescheiden en maak die stap. Heb geen schroom en ga ook naar Brussel.”
→ Tips van Theo Neyenhuis, NOC*NSF en ENGSO: “Als je denkt dat je als Nederlander alleen maar kennis komt brengen in een Europees project, kom je van een koude kermis thuis. Je leert altijd, het geeft veel energie en nieuwe inzichten. Het zijn hele leerzame en mooie netwerkdagen. En ga naar Brussel: als Nederlanders hebben we nog wel wat te leren om eerst in de relatie te investeren en dan pas naar de inhoud te gaan.”
→ Tips van Jacqueline Kronenburg, Kenniscentrum Sport & Bewegen: “Pak de telefoon op als je advies wilt hebben van anderen. Volg door het jaar heen de actualiteit via www.sporteneuropa.nl . Leer van de goede voorbeelden uit het artikel Tips & tricks op Allesoversport. En denk aan de deadline van 5 maart 2025 voor de Erasmus+Sport subsidie-oproep!
Nog meer honger naar kennis over Erasmus+Sport?
Meld je dan nog aan voor Sport Info Day op 16 december. De plaatsen in de zaal in Brussel zijn allemaal al gereserveerd, maar je kunt het plenaire programma van de Europese Commissie en de workshops online volgen via de webstream van EACEA.