Sluiten

Zeven keer bewegen in het groen

Praktijkvoorbeelden

Geplaatst op 6 januari 2016

Bewegen in het groen stimuleren? Put inspiratie uit zeven projecten. Bij de eerste twee gaat het om een zogenoemde erkende interventie, de overige vijf hebben het etiket van een interessante aanpak.

Natuursprong

Natuursprong is een speel- en beweegprogramma in de natuur, met professionele begeleiders. Bij Natuursprong leren kinderen allerlei uitdagende en leuke spelletjes voor in het bos. Na afloop kunnen ze die ook zelf doen, het liefst in een bos, met vriendjes en vriendinnetjes. Deze interventie is geschikt voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.
Bekijk meer informatie over deze erkende interventie of bekijk de website van Natuursprong.

Biowalking, IVN Brabant

Een Biowalk is een lokaal aangeboden wandeling in de natuur, voor mensen met gezondheidsproblemen. Een nieuwe doelgroep komt zo in contact met de natuur, raakt enthousiast om meer te bewegen in de natuur, en komt in contact met lotgenoten. Bovendien ervaren mensen met gezondheidsproblemen wat een natuurlijke omgeving voor gezondheid kan betekenen. Biowalks worden begeleid door en een natuurgids en een zorgprofessional.
Bekijk meer informatie over Biowalking.

Scharrelkids, IVN

IVN Natuur- en Milieueducatie heeft in 2010 een gids uitgegeven en een website ontwikkeld onder de naam Scharrelkids. Omdat kinderen nu 50 procent minder buiten spelen dan twintig jaar geleden. Met Scharrelkids wil IVN inspireren door middel van tips, ideeën en cursussen.

Bekijk een video over Scharrelkids:

Speelbos, Staatsbosbeheer

Een speelbos is een plek in het bos waar je kunt spelen en de natuur kunt ontdekken. Hier kun je van de paden af, hutten bouwen, glijden van heuvels, springen op boomstammen en kliederen met water. In elke uithoek van het land vind je een speelbos. Bekijk meer informatie over speelbossen op de website van Staatsbosbeheer of bekijk meer informatie over speelbossen op de website van Stichting Springzaad.

OERRR, Natuurmonumenten

Alle kinderen in Nederland hebben recht op de natuur. Daarom is er nu OERRR van Natuurmonumenten. Met hulp van uitdagende kaarten van OERRR kunnen kinderen de natuur ontdekken. Lekker buitenspelen, fantaseren, klimmen, klauteren en knutselen. Daar worden kinderen blij van.
Bekijk meer informatie over deze aanpak op de website van Natuurmonumenten.

Groen schoolplein, Fonds 1818 en CREM

Fonds 1818 heeft een stappenplan ontwikkeld om scholen te laten zien hoe zij een groen schoolplein kunnen realiseren. Ervaringen van andere scholen, betrokken organisaties en vakliteratuur liggen ten grondslag aan deze opzet.
Bekijk meer informatie over groene schoolpleinen.

Bewegen in het groen, Sportservice Overijssel

Meer mensen bewegen in het groen, dat is het doel van twee projecten van Sportservice Overijssel. Bewegen in het groen wil activiteiten, natuur, recreatie, toerisme en belanghebbenden verbinden om Overijssel zo goed mogelijk toegankelijk te maken voor iedereen.
Bekijk meer informatie over bewegen in het groen.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.