Alles over sport logo

Vraag het de Sportarts: overbelasting bij fitness

“Ik fitness nu 3 jaar en heb in het verleden een keer last gehad van mijn biceps in mijn arm en ook mijn schouder deed pijn. Na een rustperiode was het genezen, maar elke keer als ik mijn biceps weer train, krijg ik weer last van dat beurse en trekkende gevoel. Ik weet niet wat ik eraan kan doen.” Man, 18 jaar.

Sportarts: “De kans is groot dat je je spieren hebt overbelast en toch te snel weer bent gaan trainen. Ga na een blessure met een goed aangepast trainingsschema aan de slag; 39% van de blessures is een herhaling van een oude blessure! Neem een tijdje rust en bouw daarna je trainingen langzaam op. Vraag je fitnessinstructeur of je de oefeningen juist uitvoert. Misschien helpt een goede warming-up en een cooling-down je ook nog op weg.”

Wat is fitness

Ben jij een van die 3,1 miljoen mensen die jaarlijks aan fitness doet in Nederland? Misschien ga jij drie keer per week naar de sportschool en doe je aan krachttraining of misschien ga jij twee keer per week naar een groepsles bodyshape of spinning? Je traint uithoudingsvermogen, kracht en lenigheid.

Wil je blessures voorkomen? Zorg voor een goede lichamelijke voorbereiding, goede sportuitrusting en professionele begeleiding.

Weetjes over fitness…

  • fitness is vooral populair in de leeftijdsgroep 18-34 jaar
  • het is samen met zwemmen de meest beoefende sport in Nederland
  • van de beoefenaars doet ongeveer 75% aan cardio, 51% aan krachttraining, 20% aan spinning, 9% aan bodypump, 6% aan pilates en 5% aan bodyshape
  • fitness maakt je weerbaar tegen allerlei ziektes

Hoe ontstaan blessures bij fitness?

De kans op blessures bij fitness is vrij klein. Het blessurerisico bij fitness is zelfs een van de laagste: 1,4 blessures per 1000 uur. Gemiddeld bij alle sporten is dat 1,9 blessures op 1000 uur sporten. Maar gezien het grote aantal fitnessbeoefenaars lopen er in Nederland jaarlijks gemiddeld toch ongeveer 340.000 sporters een blessure op. Daarvan worden er 150.000 medisch behandeld. Ongeveer 1200 komen op de spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis terecht.

Mogelijke oorzaken blessures bij fitness

  • je bent geraakt door een voorwerp, komt knel te zitten of stoot je (vooral bij halters en toestellen)
  • je voert de oefeningen/bewegingen niet goed uit
  • vermoeidheid
  • je verstapt, verdraait of verzwikt je; je valt
  • overbelasting van spieren, bijvoorbeeld door met teveel gewicht willen trainen
  • je vergeet de warming up of cooling down (meer dan de helft van de sporters doet dat!)

Van alle blessures ontstaat 41% geleidelijk en 59% plotseling. Fitnessbeoefenaars raken vooral geblesseerd aan de knie, enkel, schouders en rug. Bij mannen komen veel meer blessures aan armen en schouders voor, waarschijnlijk omdat ze meer gewichtheffen. Bij vrouwen komen meer blessures aan voeten, benen en knieën voor, waarschijnlijk door groepslessen als de spinningles. Tweederde van de geblesseerden is tussen de 25 en 55 jaar oud, met een piek van mannen tussen de 20 en 24 jaar.

Als je behalve fitness ook nog een andere sport doet, besef dan dat ook die sport invloed kan hebben op je blessure. Veel mensen combineren fitness met een andere sport, bijvoorbeeld tennis of volleybal. Die sport doen ze al jaren, fitness is een extraatje. Als er dan een blessure ontstaat, wijzen mensen snel naar fitness als veroorzaker. Terwijl het ook kan dat de sport die je van oudsher doet, toch te belastend wordt. Tip: ga na of fitness inderdaad de boosdoener is, of dat je wellicht overbelast bent geraakt door een andere (team)sportactiviteit.

Tips

  • voer alle oefeningen en bewegingen op de juiste manier uit. Vraag je fitnessinstructeur of groepsdocent om professionele begeleiding en advies
  • stel je trainingsprogramma af op je eigen situatie en fitheid
  • zorg voor een goede sportuitrusting, draag bijvoorbeeld passende aerobicsschoenen in groepslessen zoals bodypump en aerobics
  • loop niet te hard van stapel. Bouw je trainingsschema geleidelijk op en zorg voor voldoende rust tussen de trainingen
  • bouw op met meer herhalingen en minder gewicht. Als je meer gewicht gebruikt, verminder je de herhalingen
  • ga na een blessure met een goed aangepast trainingsschema aan de slag om herhaling van een oude blessure te voorkomen; 39% is een herhaling van een oude blessure!
  • zorg dat je fiets goed is afgesteld en dat je houding goed is
  • start je training met een goede warming-up. Bouw het geleidelijk op: van een rustige naar hoge hartslag, van low impact naar high impact, van eenvoudige naar complexere oefeningen. Let op de oefenstofkeuze: kies bewegingen die passen bij wat er later in de les of oefening komt. Met fietsen, lopen of crosstrainer verwarm je de grote spiergroepen.
  • sluit af met een cooling down: lichte spieractiviteiten en lichte rekoefeningen zodat de spieren ontspannen en de doorbloeding toeneemt. Hierdoor herstellen je spieren sneller en heb je minder spierpijn. Sluit af met ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen

Heb jij ook last van een blessure of wil jij meer weten over het werk van de sportarts? Ga dan eens naar www.sportzorg.nl.


Onderwerpen

Dit artikel is ook getoond op Citiusaltiussanius.nl

Artikelen uitgelicht


Gezonde leefstijl
Sportaanbieders
Fitness
public
tips
blessures