Alles over sport logo

Voetbalclub SVN’69 ziet zichzelf als groene vereniging

Zoals bij zoveel sportclubs stond ook bij voetbalvereniging SVN’69 in Nijeveen al jarenlang een diepvrieskist met ijsjes, bedoeld voor de verkoop. Jaap van der Niet is sinds vier jaar voorzitter van SVN’69: “De opbrengst was ieder jaar ongeveer 180 euro, maar aan stroom waren we jaarlijks bijna 300 euro kwijt. Toen we dat wisten, zijn we er meteen mee gestopt. Echt, er zijn er zoveel quick wins te behalen als het gaat om duurzaamheid. Alleen het moet je wel gezegd worden.”

Daarmee komt Van der Niet meteen bij zijn bevlogen betoog. SVN’69 is volgens hem een kerngezonde vereniging met zo’n 400 leden en een traditioneel hoog dorpsgehalte. De gebouwen zijn volledig eigendom van SVN’69, het terrein en het hekwerk zijn van de gemeente Meppel.
Er zijn meer verenigingen in de nabije buurt. De hondenvereniging, de tennisclub en de huidige landskampioen veldkorfbal DOS’46 zitten om de hoek. Aan de andere kant van de weg huist de ijs- en skeelerclub. Sinds dit najaar beschikken alle zaalsporters in Nijeveen over een blaashal op sportpark Tussenboerslanden.

Kwart van contributies naar stroomrekening

“Nijeveen is een echt dorp. Iedereen kent en helpt elkaar.” Iedere dag lopen er vrijwilligers rond bij SVN’69. Druk met van alles en vooral nog wat. De leden doen veel zelf. Zo heeft de club de beschikking over een grote gedeelde parkeerplaats. “Die lag er in twee dagen in. Aangelegd door de leden van de vijf verenigingen”, aldus de voorzitter vol trots, voordat hij inzoomt op het thema duurzaamheid.

“Iedereen was zich ervan bewust dat er wat moest gebeuren”

Henk . van der Niet poseert voor een dugout
Voorzitter Henk van der Niet (foto: Henk de Vries)

“We kochten al collectief stroom in bij Sportstroom Drachten. We konden toen ook een energiescan laten maken. Gesubsidieerd en wel, want we kregen die investering terug. Dat was zo’n vier jaar geleden en toen bleek dat wij per jaar ongeveer 13.000 euro kwijt waren aan energiekosten. Daar schrok ik van. Dat betekende een kwart van onze contributie-inkomsten. Waar je dan aan moet denken? Tl-verlichting in de kleedkamer die op zaterdag van 8 tot 5 uur de hele dag brandde. Deuren die open stonden. De verlichting op het hoofdveld met die gloeilampen. Maar ook binnen hangen overal van die grote bakken met tl-verlichting. Verder hadden we drie boilers staan voor het warme water. Die stonden de hele dag te loeien en waren compleet verkalkt.”

SVN’69 vormde daarin geen uitzondering, maar Van der Niet liet het er niet bij zitten. Hij wilde de energiekosten fors terugdringen. Het bestuur legde in de algemene ledenvergadering van 2017 de bevindingen en plannen voor aan de leden. De bedoeling was, simpel gezegd, te investeren in duurzaamheid om uiteindelijk te besparen.

10.000 kub gas minder

“Ik ben de aanjager, daar ben ik ook voorzitter voor. Maar iedereen binnen SVN’69 was positief over de plannen. De leden waren zich er echt van bewust dat er iets moet gebeuren. Wel krijg je dan meteen de vraag wat het je als vereniging uiteindelijk gaat opleveren. Na één jaar zien we al dat we van 38.000 kWh zijn teruggegaan naar 22.000 kWh en we hebben ook nog eens 7700 kWh teruggeleverd. In gas zijn we van 10.000 kuub gezakt naar 7.500 kuub. We merken het dus nu al flink in onze energierekening. ”

“We zijn begin 2018 begonnen met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van het clubgebouw. Er liggen er nu 63 op. Het doel is om jaarlijks tot 16.000 kWh zelf op te gaan wekken met zonnepanelen. Verder hebben we in het clubgebouw led verlichting, inclusief aanwezigheidsmelders. In de kleedkamers, maar ook in de toiletten en in de bestuurskamer. Er zijn overal deurdrangers aangebracht. De douchekranen zijn nu drukknoppen”, somt Van der Niet op.
“Daarnaast bleek dat drie warmwaterpunten helemaal niet nodig waren. De oude boilers zijn vervangen door één moderne zonneboiler met zonnecollectoren. Voor de CV hebben we een slimme op afstand bedienbare thermostaat. De kantinebeheerder kan die vanuit huis bedienen met een app. Dus als er een kaartavond of bingo wordt georganiseerd, zet hij van tevoren de kachel aan als het nodig is.”

Een app met schemerschakelaar

Bord met uitleg over duurzame aanpak bij de voetbalvereniging
Duurzame uitleg in het clubgebouw (foto: Henk de Vries)

SVN’69 heeft dus vooral in het eigen gebouw veel maatregelen genomen. Al komt er volgens Van der Niet ook de nodige bewustwording en gedragsverandering bij kijken. “In de kantine is altijd wel iemand aanwezig en kun je natuurlijk niet werken met een aanwezigheidsmelder, maar als dan de lampen onnodig branden, moet je toch even denken van ‘is dat wel nodig?’ ”
“Je merkt wel dat iedereen er mee bezig is. Tegenstanders die hier komen, hebben het er ook over. Als we met het eerste op bezoek gaan bij een andere vereniging, hoor je dezelfde verhalen. Het besef leeft dat we er met elkaar wat aan kunnen doen. Samen komen we er wel.”

Een ander energiebesparende maatregel nam SVN’69 op het hoofd- en trainingsveld. Er is in goede samenspraak met de gemeente ledverlichting geplaatst. Die wordt bediend met een app inclusief schemerschakelaar. Het idee is simpel en effectief. Een aantal trainers is geautoriseerd en heeft toegang. Je kunt niet zomaar de verlichting bedienen. Het licht doet het alleen als het daadwerkelijk donker genoeg is.
“Kijk”, zo laat Van der Niet zien. “Je kunt de sterkte zelf bepalen. Dat wil zeggen: Wil je alleen looptraining doen, dan bedien je de app op deze manier. Of wil je alleen de doelgebieden verlichten, dan kan dat ook. Voor wedstrijden geldt weer een andere sterkte dan voor trainingen. Ook dat regel je zelf en het grote voordeel van deze verlichting is dat je het zo aan- en uitzet.”

Aanjaagfonds

SVN’69 heeft volgens Van der Niet alle aanbevelingen van de energiescan overgenomen (“We zijn een groene vereniging”). Daarbij heeft de club gebruik gemaakt van de subsidies. Hoe heeft Van der Niet daar zijn weg in gevonden?
“Vooropgesteld, zo ingewikkeld is dat niet. Het is echt geen zoektocht. Een bedrijf als Sportstroom kan daar -voor een gering bedrag- heel goed bij helpen. Als het gaat om duurzaamheid is echt bijna overal subsidie voor, al is er in 2019 wel wat veranderd. Bij sommige investeringen kun je nu als sportvereniging 21 procent subsidie krijgen.”

“De douchekranen zijn nu drukknoppen”

“Gaat het om duurzaamheid, dan kan dit zelfs 35 procent van de investering zijn. Een voorwaarde is dan wel vaak dat het investeringen zijn van meer dan 25.000 euro. Dat is voor ons veel geld, maar juist daarom zoeken wij de samenwerking met buurtverenigingen. Ook hebben we goed contact met de gemeente en Sport Drenthe, zij helpen ons ook.”

man bedient omvormer zonnepanelen
De omvormer van de zonnepanelen (foto:Henk de Vries)

Van der Niet noemt een voorbeeld: “De aanschaf van zonnepanelen was een behoorlijke investering. Daarvoor hebben we een beroep gedaan op landelijke subsidie en op een bijdrage uit het zogenaamde Aanjaagfonds van de gemeente Meppel. Omdat er ook een maatschappelijk belang was voor het dorp Nijeveen, heeft de provincie die toekenning van de gemeente – het ging om 10.000 euro – verdubbeld. Dat is een heel mooi bedrag voor een club als SVN’69. Verder hebben veel leden een zonnepaneel of KWH’s gedoneerd. Ook hebben wij met succes een beroep gedaan op het Waarborgfonds en doen we iedere keer mee aan de Rabo ClubSupport actie. Het geld is er. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Echt, er zijn overal landelijke subsidies voor. Maak er gebruik van.”

Informatie

Meer weten?
Op de website van SVN ‘69 staat meer informatie over duurzaamheid. Voorzitter Jaap van der Niet is beschikbaar voor een nadere toelichting.

Wil je meer informatie over de subsidiemogelijkheden voor jouw vereniging? Zoek contact met de specialisten duurzaamheid van Kenniscentrum Sport.


Thema

Onderwerpen

Dit artikel is ook getoond op Duurzamesportsector.nl

Artikelen uitgelicht


Beleid
Sportaanbieders
Voetbal
public, professional
praktijkvoorbeeld
duurzaamheid