Sluiten

Vierdaagse stimuleert sociale contacten en gevoel van verbondenheid

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 18 juli 2016

Dit jaar is de 100ste editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. In aanloop van dit grote evenement is onderzoek gedaan naar de sociale betekenis van de Nijmeegse Vierdaagse.

Bijna de helft van de deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse (45%) geeft aan dat ze door de Vierdaagse beter contact hebben gekregen met mensen die ze al kenden. Ruim een derde van de wandelaars (37%) zegt door de Vierdaagse nieuwe vriendschappen te hebben opgedaan. Het overgrote merendeel van de Nederlanders (83%) noemt het een evenement waar Nederland trots op mag zijn.

Dit blijkt uit de rapportage ‘De Kracht van de Vierdaagse’, opgesteld door Koen Breedveld, directeur van het Mulier Instituut en bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en Nienke Lammertink (studente sociologie Radboud Universiteit en stagiair Mulier Instituut).

Het gevoel van verbondenheid van de Nijmeegse Vierdaagse bij jong en oud

De Nijmeegse Vierdaagse, is uitgegroeid tot een van de grootste sportevenementen van het land. Anders dan bij veel andere sporten trekt de Vierdaagse niet alleen jongeren, maar juist ook veel ouderen. Naar schatting hebben een half miljoen mensen (ooit) meegedaan aan de Vierdaagse, 12,6 miljoen volwassen Nederlanders (95%) kennen de Vierdaagse en 7,5 miljoen volwassen hebben in hun kennissenkring iemand die de afgelopen jaren aan de Vierdaagse heeft deelgenomen. De Vierdaagse blijkt een dankbaar gespreksonderwerp bij sociale ontmoetingen.

Meer informatie: download de rapportage ‘Kracht van de Vierdaagse’ (pdf). Neem voor meer informatie contact op met het Mulier Instituut.

Bijna de helft (41%) van de wandelaars geeft aan tijdens de Vierdaagse vaak contact te hebben met wandelaars die ze al kenden; ongeveer een kwart (26%) geeft aan ook vaak contact te hebben met wandelaars die ze nog niet kenden. Vaak zijn die contacten kortdurend en vluchtig – een reactie op een aanmoediging, een vraag over de route – maar vaak ook wordt over andere onderwerpen dan over het wandelen gesproken. Het gros van de deelnemers geeft aan dat de aanmoedigingen die ze mogen ontvangen hen een prettig gevoel geeft (91%) en dat ze zich verbonden voelen met andere deelnemers (82%).

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.