Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Sluiten

Passie voor vechtende jongeren

Artikel

Zes vechtsportinitiatieven uit Nederland zijn met elkaar in gesprek over de waarde van vechtsport voor jongeren. Het is onderdeel van een samenwerkingstraject tussen Kenniscentrum Sport, hogescholen en universiteiten en vechtsportinitiatieven. Met veel passie zorgen vechtsportclubs ervoor dat jongeren mee (gaan) doen in de maatschappij.

Het samenwerkingstraject Waarde van vechtsport voor jongeren heeft als doel nieuwe inzichten verkrijgen in wat de betekenis van vechtsport kan zijn bij het gevecht dat jongeren uit krachtwijken hebben met hun idealen en omgeving. Wat zijn de aspecten van de vechtsport(omgeving) die bijdragen aan een positieve ontwikkeling van jongeren die bv uit een gebroken gezin komen, leven in armoede of niet in Nederland zijn opgegroeid? Dit inzicht moet enerzijds de vechtsport praktijk concrete handvatten bieden voor hun verdere ontwikkeling op sociaal-maatschappelijk vlak. Anderzijds moet het bijdragen aan de herkenning en erkenning van de maatschappelijk waarde van vechtsport. Hiervoor worden er zes onderzoeksprojecten opgezet waarin studenten van hogescholen en universiteiten (praktijk)onderzoek gaan doen bij een vechtsportclub uit het hele land.

Betrokken vechtsportinitiatieven

De betrokkenen van de vechtsport initiatieven zijn Roemer van Oordt (Boks het voor elkaar, Amsterdam), Paul Lengkeek & Mickey van der Wal (worstelvereniging De Halter, Utrecht), Krista Fleming (Kickboxing Arnhem/KF Action), Raymond Erberveld (De Haagse Directe), Youssef Noudri & Mieke van der Sanden (kickboksvereniging Hambaken Gym, Den Bosch) en Boksvereniging Van ‘t Hof uit Rotterdam. Daarnaast zijn hogescholen en universiteiten, gemeenten, ministeries, vechtsport bonden en andere geïnteresseerden betrokken.

Passie voor vechtsport

‘Passie’ lijkt het sleutelwoord voor het succes van de vechtsport initiatieven. Passie voor de vechtsport maar ook passie voor jongeren en hun gevecht. Voor de trainers is hun vechtsport een ‘way of life’: ze zijn er elke dag mee bezig, of dat nou als vrijwilligers is of dat ze betaald worden. Kinderen worden ‘besmet’ met dat gevoel, maar ook de betrokken coördinatoren en bestuursleden worden er in meegenomen. De vechtsportclub voelt als een gemeenschap of familie waar je bij wilt horen. Het is intiem, iedereen is er hetzelfde en komt er met hetzelfde doel. Het kan kinderen met een instabiele thuissituatie een nieuw ‘thuis’ bieden. De trainers zijn daarin een rolmodel door wat ze bereikt hebben in hun eigen vechtsport carrière maar ook door hun status in de wijk. Ze kennen de situatie waar de jongeren in zitten omdat ze er zelf vaak ook in hebben gezeten. Zij zijn dus vaak beter in staat jongeren echt te bereiken dan andere ‘outsiders’.

Structuur en empathie

De vechtsport trainers zijn streng en hanteren duidelijke regels. Daarbij is houding, stemgebruik en mimiek van belang. Maar minstens net zo belangrijk is het handje geven bij binnenkomst, de persoonlijke aanpak, laten weten dat je er voor ze bent. Dat doet iedere trainer op zijn eigen manier met zijn eigen persoonlijke aanpak. Jonge trainers moeten dit leren binnen de vechtsport omgeving, bijvoorbeeld als assistent. Op die manier weet hij of zij precies wat er speelt en leert de nieuwe trainer vanzelf het vak als ware een praktijkstage. Een goede trainer moet groeien, dat kost tijd. Een formele opleiding kan trainers de basis bieden maar trainer talent is ook belangrijk.

Fysieke grenzen vechtsport

De trainers hebben allen zelf ervaren wat vechtsport voor je kan betekenen: je krijgt er o.a. meer zelfvertrouwen van, wordt weerbaarder en leert je grenzen kennen en aangeven. Maar wat maakt vechtsport anders andere sporten? Bij vechtsporten zit je letterlijk in elkaars persoonlijke ruimte waardoor het ijs sneller breekt. Omdat je tegenstander heel dichtbij komt leer je direct je grenzen kennen en aangeven. Doordat het zo lijfelijk is, is het een heel spannende sport wat zowel fysiek als emotioneel geuit wordt. Het verschil met andere sporten ligt dus vooral in de aard van de sport. Maar: uiteindelijk valt of staat het succes van vechtsport, net als bij andere sporten, bij de kwaliteit van de trainer.

Wijkgericht

De vechtsport initiatieven hebben veel contact met partners in de wijk. Soms gaat de betrokkenheid nog verder dan de vechtsport zelf. Zoals bij Noudri die als verbinder in de wijk deuren opent die voor de jongeren uit zijn buurt vaak dicht blijven. Hij helpt met hun huiswerk, regelt werk en opleiding en zorgt dus dat ze mee (gaan) doen in maatschappij. Bij Boks het voor Elkaar houden verschillende buurtorganisaties spreekuur omdat ze daar de jongeren wél goed kunnen bereiken. Ook is het belangrijk om ouders te betrekken en ze met net zoveel structuur en empathie te behandelen als hun kinderen. De samenwerking tussen de trainer en coördinator is een belangrijke kracht van de succesvolle initiatieven. Daarbij is de trainer belangrijk voor het contact met de jongeren en de impact op hen en creëert de coördinator netwerken en zorgt o.a. voor financiering.

Belemmeringen

Ondanks de grote successen zijn er ook belemmeringen. Zo moeten de meesten het echt zelf doen, vaak met 24/7 mentaliteit, en krijgen ze weinig financiële ondersteuning van de overheid. Ook op het gebied van erkenning, certificering en opleidingen valt er nog veel te behalen. Het slechte imago van de vechtsport speelt daarbij soms een rol. De vechtsportclubs proberen daarom mensen een positieve vechtsport ervaring te geven. Erberveld laat een sceptische ambtenaar bijvoorbeeld een bokstraining meedoen om hem de sfeer van hun vereniging te laten voelen. Als mensen de vechtsport en bijbehorende omgeving leren kennen valt het slechte imago vaak weg. De onderzoeksprojecten binnen dit traject kunnen een uniek inkijk geven in die vechtsport omgeving om zo de goede (en minder goede) elementen te leren herkennen en erkennen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het traject ‘Waarde van vechtsport voor jongeren’? Neem dan contact op met Minke van der Kooi (minke.vanderkooi@kcsport.nl). Andere artikelen die zijn verschenen rondom dit traject zijn:

Lees meer

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.