Sluiten

Nederlanders sporten en bewegen steeds vaker alleen

Feiten & cijfers

Publicatiedatum 24 april 2019

Steeds meer mensen sporten en bewegen alleen. In 2016 werd bijna de helft van de sporttijd van volwassenen zonder gezelschap gesport. Ook recreatief wandelen en fietsen doen volwassenen vaker zonder anderen (33%).

Het Mulier Instituut analyseerde hoeveel (volwassen) Nederlanders alleen sporten en recreatief bewegen door gebruik te maken van data van het Tijdbestedingsonderzoek van 2011 en 2016 (SCP/CBS). Uit de analyse komt onder andere naar voren dat de sporttijd zonder gezelschap is gestegen van 38% in 2011 naar 42% in 2016. Een vijfde van de sporters beoefent uitsluitend alleen een sport (21%), tegenover een derde die uitsluitend samen met anderen sport (34%).

De toename van sporten zonder anderen loopt parallel met de individualisering in de maatschappij en spoort met de wens van sporters naar meer flexibiliteit en het steeds grotere belang van gezondheid als motivatie om te sporten en te bewegen. Dit is ook terug te zien in de sterke groei van fitness en duursporten zoals wielrennen en hardlopen. Deze typen sport worden meer dan de helft van de tijd alleen beoefend.

Ouderen sporten en bewegen wat vaker alleen dan jongere volwassenen. Mannen verschillen nauwelijks van vrouwen in de tijd dat zij alleen sporten. Alleenstaanden sporten, wandelen en/of fietsen vaker alleen dan mensen die samenwonen.

Bekijk het volledige factsheet ‘Zonder anderen sporten en bewegen neemt toe’ of ga naar het nieuwsbericht ‘Steeds meer mensen sporten in hun eentje’.

Lees meer over de sportdeelname in Nederland:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.