Sluiten

Motorische ontwikkeling als je kind 1 jaar is

Artikel

Publicatiedatum 29 maart 2014

Je baby gaat steeds meer bewegen en begrijpt ook meer. Verstoppertje vind hij heel leuk.

Wat kan mijn kind?

Je baby is uitgegroeid tot een dreumes. Bij het aankleden zal hij zijn armpjes strekken om je te helpen zijn kleertjes aan te doen. Het geeft soms een enorme kliederboel maar je kindje kan al een beetje zelfstandig eten, met zijn handjes of met een lepel. Ook zal hij steeds vaker drinken uit een (tuit)beker en deze kan hij zelf vasthouden.

Sociaal emotionele ontwikkeling

Je kind gaat steeds meer reageren . Hij lacht terug en maakt geluidjes en brabbelt er soms behoorlijk op los. Ook op zwaaien volgt vaak een reactie met ‘dada’ en een glimlach. 1-jarigen kunnen vaak al een paar woordjes zeggen, hoewel nog gebrekkig en soms onverstaanbaar. Soms verzinnen ze ook eigen woordjes voor alledaagse voorwerpen. Op deze leeftijd beginnen kinderen te begrijpen wanneer iets niet mag en kunnen ze zich al een beetje schamen als ze iets ‘stouts’ doen.

Sport en beweging

Je dreumes kan inmiddels los zitten en beweegt met het bovenlichaam om met speelgoed te spelen. Waarschijnlijk kruipt hij al, of kan hij een paar stappen lopen aan de hand. Hij rolt om van rug naar buik en omgekeerd. Op fijn motorisch gebied kan hij met duim en wijsvinger iets oppakken. Hij kan speelgoedjes in en uit een doos doen en pakt dingen aan. Tijd voor een nieuw spelletje? Speel verstoppertje met speelgoed. Verstop bijvoorbeeld iets in een schoenendoos, doe de deksel erop en laat je kind zoeken. Voor kinderen van 1 jaar zijn er talloze leuke spelletjes te verzinnen!

Lees ook:

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.