Alles over sport logo

Stimuleer de motorische ontwikkeling van je baby

Rollen, kruipen en staan. Zomaar drie bekende ‘mijlpalen’ die je baby vaak in het eerste jaar al bereikt. Het ontwikkelen van motorische vaardigheden begint echter eerder, al direct na de geboorte. Welke vaardigheden ontwikkelt je baby in het eerste jaar? En vooral, hoe stimuleer je deze ontwikkeling vanaf de geboorte met bewegen? Een goede motorische start is namelijk belangrijk voor de latere motorische ontwikkeling. In dit artikel vind je tips en oefeningen. Deze oefeningen kun je allemaal ook thuis doen met je kind.

Motorische ontwikkeling

In het eerste levensjaar ontwikkelen veel baby’s de volgende vaardigheden. Herken je ze? Je baby:

Bewegen met je baby hoofd heffen in buikligging
Heft hoofd in buikligging
Bewegen met je baby omrollen
Rolt om
een baby tijgert - goed voor de motorische ontwikkeling
Tijgert
Bewegen met je baby zitten zonder steun
Zit zonder steun
Bewegen met je baby kruipen
Kruipt
Bewegen met je baby vasthouden en lopen
Loopt terwijl hij zich vasthoudt
Bewegen met je baby stabiel staan
Staat zelf stabiel

Iedere baby heeft een eigen ontwikkeling

De volgorde waarin bewegingen worden aangeleerd is bij baby’s vaak hetzelfde. Maar het kan ook zo zijn dat de volgorde bij jouw baby anders is, of dat je baby een mijlpaal overslaat. Zo wordt tijgeren of kruipen nog wel eens overgeslagen. Iedere baby ontwikkelt zich namelijk op zijn eigen wijze en tempo. Jouw baby kan een motorische vaardigheid dus ook prima eerder of later beheersen dan andere baby’s. Maak je je zorgen over de motorische ontwikkeling van je baby, neem dan contact op met het consultatiebureau of de huisarts.

Tips om de motorische ontwikkeling te stimuleren

Wil je de motorische ontwikkeling van je baby stimuleren? Ga na op welke momenten van de dag je eenvoudig meer beweging kunt aanbrengen. Probeer zo gevarieerd mogelijk te bewegen, wees creatief in het bedenken van verschillende bewegingen en beweeg enthousiast met je baby mee. Maak bewegingen moeilijker als je baby daaraan toe is. Maar maak het ook gemakkelijker als hij of zij er nog niet aan toe is. Dat geldt ook voor de volgende tips:

1. Is je baby wakker?

Leg je baby regelmatig, onder jouw toezicht, op zijn of haar buik. Zo train je de arm-, nek- en rugspieren van je baby. Je baby leert onder andere het hoofdje op te heffen. Oefen dit tijdens het verschonen of leg je baby op zijn/ haar buik op je bovenbeen. Is je kind al iets ouder? Leg dan speelgoed voor je baby op de grond neer. Je baby zal ernaar kijken of ermee spelen. Het grijpen naar speelgoed is ook goed voor de oog-handcoördinatie.

Bewegen met je baby buikligging
Bewegen met je baby buikligging speelgoed

2. Stimuleer het omrollen van je baby na ongeveer vier maanden.

Beweeg het linkerbeen van je baby bijvoorbeeld langzaam en voorzichtig naar de rechterkant. Hierdoor wordt een beginnetje gemaakt met rollen. Let erop dat je het been alleen voorzichtig beweegt en niet duwt. Stimuleren is niet hetzelfde als helpen. Je baby moet de beweging zelf gaan uitvoeren.

Bewegen met je baby omrollen stimuleren

3. Geluid stimuleert bewegen!

Geef je baby speelgoed dat reageert met licht of geluid, zoals een rammelaar. Of maak gebruik van alledaagse voorwerpen, zoals pannen en pollepels om muziek mee te maken. Let er wel op dat de voorwerpen niet gevaarlijk zijn en de omgeving veilig is. Ook kun je zelf geluid maken door het klappen in de handjes te stimuleren bij het zingen van liedjes.

Bewegen met je baby geluid potten slaan
Bewegen met je baby geluid klappen
Bewegen met je baby geluid rammelaar

4. Probeert je baby zich op te trekken aan bijvoorbeeld een stoel, bank, kast of aan jou?

Grijp dan niet in door hem of haar op te tillen, maar creëer een veilige omgeving zonder gevaarlijke objecten om dit te oefenen. Zo oefent je baby om zelf tot zitpositie te komen of te gaan staan.

Bewegen met je baby optrekken

5. Begint je baby met kruipen?

Stimuleer het door met je baby mee te kruipen of voor je baby uit te kruipen. Of leg je baby’s favoriete speelgoed een stukje buiten handbereik. Je baby moet dan kruipen om erbij te komen.

Bewegen met je baby samen kruipen

6. Zet je baby de eerste stapjes?

Loop regelmatig samen een stukje op blote voeten en stimuleer je baby om zoveel mogelijk stukjes in huis zelf te lopen. Bijvoorbeeld naar de trap als je baby gaat slapen of naar de tafel om te eten.

Bewegen met je baby samen lopen

7. Laat je baby een kleine bal rollen waar je baby achteraan kan kruipen of lopen.

Of zit tegenover elkaar op de grond en rol de bal naar elkaar over.

Bewegen met je baby bal spelen

Werk je met kinderen van 0 tot 4 jaar?

Bekijk dan eens de Mini-learning motorische ontwikkeling. Met de Mini-learning doe je nieuwe kennis op over de motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Ook krijg je tips en kun je de Beweegspelletjes en Praatplaten aanvragen waarmee je met kinderen en ouders aan de slag kunt.

Kinderopvangorganisatie KinderRijk is enthousiast over de Mini-learning: “De Mini-learning geeft extra kennis. En voor de mensen die er al bekend mee zijn, is het opfrissen van wat ze eigenlijk al weten. Na een korte check om na te gaan of de kennis goed is overgekomen, kun je kosteloos de Beweegspelletjes en Praatplaten aanvragen. Praktische tools waarmee je als pedagogisch medewerker aan de slag kunt op de groep en richting ouders.”

Over het thema bewegen bij jeugd verschijnen regelmatig nieuwe artikelen met praktische tips. Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de Kennisupdate Jeugd.


Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Thuis - in en om huis
Jonge kinderen
public
tips
motorische ontwikkeling