Sluiten

Meer blessures bij snelgroeiende atleten

Artikel

Publicatiedatum 10 maart 2020

Geplaatst op 10 maart 2020

Jeugdatleten wiens benen snel groeien, lopen meer risico op blessures. Dit geldt met name voor blessures aan botten en in groeischrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Aspetar Orthopaedic and Sports Medicine Hospital, waarin onderzoekers keken naar de invloed van groeisnelheid op het ontstaan van blessures.

Eerder was al duidelijk dat de groeispurt het risico op blessures vergroot. Wat de precieze oorzaak hiervoor was, wisten de onderzoekers destijds echter niet. Zo werd het moment waarop de groeispurt plaatsvond, ingeschat met een formule. De onderzoekers keken echter niet naar de daadwerkelijke snelheid waarmee het lichaam en de botten groeiden. In de nieuwe studie, onder leiding van Eirik Wik, keken ze wél nauwkeurig naar de groei over de tijd. Hieruit blijkt dat de snélheid waarmee de lichaamslengte en beenlengte toeneemt, samenhangt met blessures. Hierbij gaat het vooral om blessures aan botten en in groeischijven, zoals in het bekken of de voeten.

Botleeftijd

Wik en zijn collega’s keken naar de lengte, het gewicht, de botleeftijd en het aantal blessures van 74 fulltime atleten. De atleten waren bij de start van het onderzoek gemiddeld ruim dertien jaar oud. Deze jonge sporters kregen meer blessures bij een sterke toename in de botleeftijd; de leeftijd die past bij de lichamelijke leeftijd.

Dit ontdekten de onderzoekers door de botleeftijd voor en na een seizoen in kaart te brengen. De botleeftijd bepaalden ze met een röntgenfoto van de hand en pols. Blessures werden alleen geregistreerd wanneer atleten ten minste een dag niet konden trainen.

Minder blessures bij volgroeide atleten

Niet geheel verrassend liepen de atleten die juist lichamelijk volwassener waren, mínder risico op blessures in groeischijven. Dit komt doordat de groeischijven zijn gesloten bij volgroeide atleten, waardoor ze minder gevoelig zijn voor blessures. Minder lichamelijk volwassen atleten lijken daarentegen extra gevoelig voor blessures in de groeischijven.

De onderzoekers toonden geen verband aan tussen het aantal blessures en de snelheid waarmee de romplengte, het gewicht of de BMI van atleten toenam.

In de weg

Door de botleeftijd en de groei van het lichaam en de benen te monitoren, krijgt een coach informatie over wie meer risico loopt op blessures. Deze kennis draagt mogelijk bij aan het voorkomen van langdurige blessures. Dat is een belangrijke bevinding, omdat blessures de ontwikkeling van jonge topsporters in de weg kunnen zitten.

Wik EH, Martínez‐Silván D, Farooq A, Cardinale M, Johnson A, Bahr R (2020). Skeletal maturation and growth rates are related to bone and growth plate injuries in adolescent athletics. Scand. J. Med. Sci. Sports, Epub ahead of print doi: 10.1111/SMS.13635
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.

Piet van Loon

Bij onderzoek hiernaar wordt zelden of nooit een assessment van de houding gedaan en onderzoek naar hoe kort spieren en pezen en zenuwen wel niet zijn. Vanuit de klassieke biomechanische kennis over de groei was er juist in ons opvoedingssysteem en de gymnastiek veel aandacht om dit snelle groeiproces, de tweede groeispurt, veilig te laten verlopen. Door op het ontwikkelen van een goede houding te letten of te sturen en voldoende goed rekken en strekken ” aan te bieden.
Het is te danken aan de zeer intensieve zittende leefstijl van onze kinderen ( RIVM; NL Jeugd Europees Kampioen zitten), ook nog eens het meest heftig afgeremd in bewegen door al het schermgebruik ( in verkeerde houdingen) dat de jeugd zoveel blessures nu oploopt.
De kennis over de samenhang tussen het niet krijgen van een gezonde houding, het snel stijf worden van de rug en het te kort blijven van spieren en zenuwen (bekend voorbeeld: hamstringthightness) betekent al voor, maar zeker in en na de groeispurt dat er verkeerde en veel te hoge belastingen op onze groeischijven, onze tussenwervelschijven, ons kraakbeen, onze pezen en spieren en op onze banden plaatsvinden.

Alleen hygiënemaatregelen in de (voege) jeugd kunnen weer helpen: Houdingnet wil graag die preventiekennis weer terug in de diverse velden van de maatschappij, maar ook zeker bij de (jonge) ouders.