Alles over sport logo

La League: Dochters met vader op het voetbalveld

Langs de zijlijn van de Cruyff Courts staan vaders te juichen voor hun dochter en op de velden van Eredivisieclubs spelen ze mee in de vader-dochter wedstrijden. Dat is het beeld wat initiatiefnemers Barbara Féres en Ruth van Bommel van Plan Nederland schetsen van de La League meidenvoetbal evenementen die voorafgaand aan de UEFA Women’s Euro 2017 (WEURO17) zijn georganiseerd op diverse plekken in Nederland.

Wereldwijde community als doel

een jonge vrouw gaat een bal weg schoppen in het zand
(Foto: Plan Nederland)

La League is een initiatief van Plan Nederland om een wereldwijde voetbal community op te zetten waarbij voetbal gebruikt wordt om meiden sterker en weerbaarder te maken in Nederland en ontwikkelingslanden. Waar sommige vaders misschien eerder met hun zoons mee gaan, worden vaders door La League actief bij het meidenvoetbal betrokken. “We willen de vaders laten zien dat ze trots kunnen zijn op hun dochter, want het niveau van de Nederlandse meiden is erg hoog!”, aldus Féres. Zo vraagt La League de voetbalomgeving, en vaders en jongens in het bijzonder, om de meiden te steunen.

Steun voor meidenvoetbal

En deze steun is nodig, want het is voor meiden nog lastig om te blijven voetballen als ze tiener zijn. Dit komt bijvoorbeeld door het ontbreken van voorzieningen, te kleine teams, te weinig vrouwelijke coaches of superieur gedrag van jongens op het voetbalveld. “Je ziet dat, wanneer wij bij onze events vragen om de courts leeg te maken, dat er wel wat druk komt. Soms zijn de jongens best boos dat zij er niet op mogen en maken ze schoorvoetend ruimte voor de meisjes” geeft Van Bommel aan.

Meidenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland, maar tegelijkertijd stelt het nog niet heel veel voor in verhouding met hoe het mannenvoetbal georganiseerd is.
Bron: Mulier, ‘Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport’ : over ontwikkelingen in deelname van meisjes- en vrouwenvoetbal (2017).

La League in Nederland

Daarom organiseerde La League een reeks voetbalevents voor meiden. Het initiatief vanuit Plan Nederland richt haar pijlen vooral op ontwikkelingslanden, maar ook op eigen bodem zet La League in op gelijke kansen in voetbal voor meiden.

“Met de WEURO2017, dat in Nederland wordt georganiseerd, is dit hét moment om ruimte te claimen”. Uit gesprekken die La League met Nederlandse voetbalsters voerde, bleek dat er een sterke behoefte bestaat onder Nederlandse meiden om te mogen voetballen en daar ook een podium voor te krijgen. Meiden die in Nederland voetballen willen graag serieus genomen worden zodat hun talenten en mogelijkheden, net als bij de jongens, gezien worden. Daarom biedt La League ze dit podium waarbij de meiden gezien worden door hun vaders en ook zichtbaar zijn voor scouts van de Eredivisie Vrouwen en voor voetballende BN’ers Rocky en Yes-R.

Inzet van vaders

La League zet zich daarbij specifiek in op de vaders en roept hen op om naast die meiden te gaan staan en te laten zien dat ze wél welkom zijn. Dit is een strategische keuze want het zijn nog vooral de mannen die alles in de voetbalwereld bepalen. Met de hulp van vaders kan het mannen domein van het voetbal voor vrouwen en meisjes toegankelijker worden.

We willen laten zien dat die vaders trots kunnen zijn op hun dochter en dat meisjes en vrouwen net zoveel ruimte verdienen als jongens en mannen.

Ook wordt de vader betrokken voor de verbinding met hun dochter. De verbinding met de vader wordt namelijk gezien als een belangrijke factor in de ontwikkeling van een meisje. Deze verbinding heeft een grote impact op hoe een meisje leert naar mannen te kijken en het vormt haar zo in haar relaties met mannen. De events bieden zo een kans om het blikveld van de vader te verbreden waardoor de meiden ruimte krijgen om sterker te staan in hun voetballerij en ook leren hun “mannetje te staan” buiten de sport.

groepsfoto van meiden met vaders in voetbaltenue in een goal op het voetbalveld
(Foto: Plan Nederland)

Een andere factor die het lastig kan maken om een plek te krijgen op het voetbalveld, zijn de overtuigingen binnen het gezin over de rol van meisjes. Een mooi voorbeeld uit de ervaringen met La League van initiatiefneemster Ruth van Bommel, is een vader die in eerste instantie enorm tegenstand bood bij het idee dat zijn dochter ging voetballen. “Maar het meisje vond het voetballen fantastisch en kreeg veel steun van haar coach. Omdat de coach een vrouw was en deze het meisje van en naar het veld bracht, vond de vader het goed om af en toe mee te trainen. Het meisje kreeg langzaamaan de ruimte om naar de club te komen en werd actief gestimuleerd, ze was écht goed. Uiteindelijk stond de vader als meest fanatieke supporter langs de lijn en haalde hij ijsjes voor het hele team”.

De finale in het Olympisch Stadion

De La League events zijn vooral laagdrempelig: meiden en vaders kunnen makkelijk mee doen en gezien worden. Aan de events op de Cruyff Courts en op de Eredivisieclubs hebben meer dan 1000 meiden meegedaan en de organisatie is enthousiast om het concept verder uit te bouwen.

Op zaterdag 2 september sluit La League haar eerste Nederlandse seizoen af met de finalewedstrijden in het Olympisch Stadion tussen de gescoute meiden. Team Rocky neemt het op tegen team Yes-R in de battle en ook zullen -ex-internationals en (ex) Eredivisie Vrouwen onder leiding van captain Ronald de Boer en captain Daphne Koster een wedstrijd spelen. Zo bouwt La League rond de WEURO17 met laagdrempelige events toe naar een groot podium in het Olympisch Stadion om het vrouwenvoetbal in de schijnwerpers te zetten.

Het finale event van La League is voor iedereen toegankelijk, kijk voor meer informatie op “Finale La League Olympisch Stadion“.

Plan Nederland

Plan Nederland is een internationale ontwikkelingsorganisatie die zich inzet voor duurzame armoedebestrijding en een beter leven voor kinderen in ontwikkelingslanden. Hierbij heeft Plan Nederland speciale aandacht voor gelijke rechten en kansen voor meisjes. Voetbal wordt ingezet in Nederland omdat het een positief effect heeft op de ontwikkeling van meisjes, hun zelfvertrouwen en hun gezondheid. In ontwikkelingslanden helpt voetbal meisjes meer weerbaar te worden en draagt het zelfs bij om grote maatschappelijke problemen als tienerzwangerschappen en kindhuwelijken aan te pakken

Foto’s: Plan Nederland


Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Vitale sportsector
Sportaanbieders
Jongeren, Kinderen, Volwassenen
professional
praktijkvoorbeeld
diversiteit, ouderbetrokkenheid, sportbestuur, waarde van sport en bewegen