Sluiten

Koudwaterbad remt spiereiwitsynthese bij recreatieve sporters

Artikel

Publicatiedatum 1 april 2020

Geplaatst op 1 april 2020

Veel sporters nemen na inspanning een koudwaterbad met het idee sneller te herstellen. Toch kunnen sporters die sterker willen worden dat beter laten, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Een koudwaterbad remt namelijk de eiwitsynthese van spiercellen: het proces dat nodig is voor spiergroei, krachttoename en herstel.

Intensieve training bevordert zowel de afbraak als de opbouw van spiereiwitten. Bij de juiste krachttraining en eiwitinname is deze zogeheten eiwitsynthese groter dan de afbraak: er is sprake van een positieve spiereiwitbalans. Dit proces zorgt ervoor dat sporters op den duur sterker worden. Dat een koudwaterbad deze toename in spierkracht hindert, bleek eerder al in een studie. Hierin kwam naar voren dat signaleringsmoleculen werden onderdrukt die van belang zijn voor de spiergroei. Uit de nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Physiology, blijkt nu nog meer over het mechanisme van een koudwaterbad: ook de spiereiwitsynthese vermindert door het koude water.

Krachttraining

De onderzoekers, onder leiding van Cas Fuchs, keken naar de snelheid van spiereiwitsynthese bij recreatieve sporters die twee weken aan krachttraining deden. Gedurende deze twee weken hadden zij in totaal zeven trainingsmomenten. De krachttraining bestond uit vier series van acht tot tien herhalingen op de leg press en de knee extension.

Na iedere training staken de sporters één been in een bad met koud water (temperatuur 8 °C), terwijl ze het andere been in een bad deden van 30 °C. Vervolgens kregen ze een hersteldrank met 20 gram eiwitten en 45 gram koolhydraten.

Snelheid

Wat bleek? Een koudwaterbad verminderde de snelheid van de opbouw van spiereiwitten. Gedurende vijf uur na de onderdompeling in koud water, verminderde de spiereiwitsynthese met maar liefst twintig procent. In de trainingsperiode van twee weken ging de dagelijkse spiereiwitsynthese gemiddeld met twaalf procent achteruit. Volgens de onderzoekers suggereren deze resultaten dat een koudwaterbad de trainingsadaptatie hindert tijdens een langere trainingsperiode.

Topsporters

Of de Limburgse resultaten ook opgaan voor topsporters is vooralsnog onbekend. Doordat de spiereiwitsynthese bij topsporters sowieso lager ligt dan bij recreanten, is het te verwachten effect minder groot. De mate waarin de eiwitsynthese in deze studie achteruitging was echter dusdanig groot, dat het niet alleen voor recreanten, maar ook voor topsporters die sterker willen worden, onverstandig is om na iedere krachttraining een koudwaterbad te nemen.

Fuchs CJ, Kouw IW, Churchward‐Venne TA, Smeets JS, Senden JM, van Marken Lichtenbelt WD, Verdijk LB, van Loon LJ (2020). Postexercise cooling impairs muscle protein synthesis rates in recreational athletes. J. Physiol., 598:755-772.
Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.