Sluiten

Jouw sportclub rookvrij maken

Artikel

Publicatiedatum 11 oktober 2016

Stoppen met roken is een grote uitdaging voor iedereen die zelf rookt. Maar ook voor sportverenigingen die hun sporters een rookvrije omgeving willen bieden. We zetten een aantal initiatieven op een rij die jouw club kunnen helpen.

De Rookvrije Generatie

Elke week raken honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één teveel. Jaarlijks sterven 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken en een aantal duizend door meeroken.

De Gezondheidsfondsen voor Rookvrij (Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds) zijn initiatiefnemer van de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. De beweging werkt toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Denk aan schoolpleinen, speeltuinen, maar zeker ook de sportclubs.

Roken en sporten

Drie kwart van de jeugd is lid van een sportvereniging, een plek waar nog altijd veel gerookt wordt. Voor kinderen is het moeilijk om roken te weerstaan als zij anderen zien roken. Zeker als dat iemand is tegen wie zij opkijken, zoals sporters of de trainer. Sporten is gezond, roken past daar niet bij.

een meisje ligt op haar buik in het gras en steunt op haar handen
(Foto: Kenniscentrum Sport)

Wordt er op jouw sportvereniging buiten nog gerookt? Geef kinderen het goede voorbeeld en zet stappen om jouw club rookvrij te maken. Om het onderwerp binnen het bestuur aan de orde te stellen is er onder andere een gratis stappenplan beschikbaar. Het stappenplan helpt jouw vereniging stapsgewijs op weg naar een rookvrij sportterrein.

Voor sportverenigingen op weg gaan naar een Rookvrij Sportterrein zijn er rookvrij-borden beschikbaar. Meer informatie: www.rookvrijegeneratie.nl/sport. Ook kun je het draagvlak voor een rookvrije club meten bij jouw leden. Rookvrije Generatie ontwikkelde en banner die je op de website van jouw club kunt plaatsen. Jouw leden kunnen via de banner ‘stemmen’ voor een rookvrije club. Zo meet je het draagvlak bij jouw leden. Bekijk hier een instructiefilmpje voor het plaatsen van de banner.

Ervaringen sportclubs

Sportverenigingen nemen een belangrijke plaats in in het leven van opgroeiende kinderen. Daardoor hebben clubs een voorbeeldfunctie. Veel clubs zien de voordelen van rookvrij sporten. Een aantal heeft ook al stappen gezet op weg naar een rookvrij sportterrein. De ervaringen met rookvrije sportverenigingen zijn heel positief.

Voetbalvereniging RCL in Leiderdorp is één van die voorlopers. De vereniging besloot eind 2015 om stapsgewijs een rookvrij sportterrein in te voeren. Voorzitter Kees van der Burg: “Toen ik het idee van een rookvrije vereniging in het bestuur bracht, moesten de andere bestuursleden eerst even wennen. Maar al snel waren alle bestuursleden voor het initiatief, ook de rokers.”

Ook vader Robert, wiens drie zonen voetballen bij RCL, is trots op zijn club. “We weten allemaal dat kinderen niet gaan roken omdat ze het lekker vinden. Ze willen meedoen of stoer zijn. De vraag is hoe we dat eindelijk eens gaan stoppen. RCL is één van de eerste voetbalverenigingen in Nederland met een rookvrije ambitie. Daar ben ik heel trots op. Het bestuur van RCL durft haar nek uit te steken, en we gaan het als eerste voetbalvereniging van Nederland gewoon doen!”

Bekijk op dit YouTube kanaal video’s van rookvrije verenigingen, zoal dit goede voorbeeld:

Factsheet Rookvrije sportverenigingen

In 2019 hebben het Amsterdam UMC en Tranzo, Tilburg University een rookvrij beleid op 16 sportverenigingen onderzocht. In de factsheet worden resultaten en tips gepresenteerd, waaronder de onderstaande 7 factoren die van invloed zijn op het succesvol invoeren van een rookbeleid op de vereniging.

Trefwoorden:
Bewaren

Geselecteerd voor jou

Praat mee

Wat is jouw mening over of ervaring met dit onderwerp? Of heb je een specifieke vraag?

Laat hieronder een reactie achter en ga in gesprek.