Alles over sport logo

Je kind op vechtsport, een goed idee?

Veel mensen hebben hun twijfels bij de keuze voor een vechtsport op jonge leeftijd. Is dit terecht? Wat zijn de voor- en nadelen van het beoefenen van een vechtsport als kind en zijn alle soorten vechtsport voor kinderen toegankelijk?

Judo is een veelvoorkomende keuze voor kinderen, maar dit geldt minder voor vechtsporten als karate, aikido en boksen. Dit heeft waarschijnlijk deels te maken met het feit dat judo in essentie een verdedigingssport is en een andere insteek heeft dan veel van de alternatieven.

Genoeg beweging voor kinderen kan lastig zijn. Waar loop jij als ouder tegenaan?

Dit vroeg Kenniscentrum Sport in maart 2019 via deze website en social media. Er werden 87 vragen gesteld. Het blijkt dat ouders vooral op zoek zijn naar tips om bewegen te stimuleren en naar kennis over wat goed is voor de ontwikkeling van hun kind met betrekking tot sport en bewegen. Lees meer over de vragen die zijn gesteld en krijg meteen wat tips!

Zijn vechtsporten slecht voor kinderen?

De vraag of vechtsporten een negatief effect hebben op de agressiviteit van kinderen leeft zowel bij ouders als academici. Voor alle mogelijke resultaten is wel bewijs te vinden: vechtsporten hebben geen, een positief of negatief effect. Maar dit effect heeft meer te maken met factoren die verband houden met het beoefenen van een vechtsport, zoals de sfeer en manier van coaching, dan met het sporten zelf.

Uit Frans onderzoek is gebleken dat vechtsporten geen van nature agressiever aangelegde kinderen aantrekken. Het is dus niet zo dat je kind door het beoefenen van een vechtsport automatisch met een ‘slechte’ omgeving in aanraking komt. Hoewel dit type sport op buitenstaanders vaak agressief overkomt, liggen er veel waarden aan ten grondslag waar menig mens iets van kan leren.

Vergeet ook niet dat een training voor kinderen beduidend anders verloopt dan een volwassenentraining. Sparren is bij kinderen niet toegestaan en fysiek contact is aan strenge regels verbonden. Kinderen gaan bovendien goed beschermd de les in en niet alle klappen, trappen en stoten zijn toegestaan.

Wat leert je kind van vechtsport?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het beoefenen van een vechtsport positieve effecten heeft op de persoonlijkheid en het welzijn van de sporter. Zo bleken kinderen tussen de 15 en 18 jaar die aan Taekwondo deden gelukkiger te zijn dan andere leeftijdsgenootjes. Ook zijn vechtsportende kinderen vaak bescheidener, optimistischer, enthousiaster en hebben ze meer zelfvertrouwen.

Bescheidenheid, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, respect en discipline zijn dan ook waarden die centraal staan in vrijwel alle vechtsport disciplines. Tijdens de trainingen wordt er veel bij deze termen stil gestaan, zowel tijdens het oefenen als op de rustmomenten.

Het doel van een karate-, boks-, jiujitsu- of ander soort les is niet om kinderen te leren dat vechten de oplossing is of dat ze wat ze tijdens de training leren zoveel mogelijk daarbuiten toe moeten passen. In plaats daarvan leren kinderen hun eigen frustratie in bedwang te houden, leren ze respect voor hun tegen- en medestander en leren ze dat ze situaties zelf onder controle hebben.

Concluderend

Wanneer je kind op vechtsport wilt, ga dan een keer langs bij verschillende scholen om de sfeer op te snuiven en een les te bekijken. Wordt de nadruk inderdaad op bovenstaande waarden gelegd en wordt overmatig competitief of agressief gedrag gecorrigeerd?

Drukke kinderen kunnen bij vechtsporten goed hun energie kwijt terwijl ze tegelijkertijd leren te focussen. Voor onzekere kinderen is de sport juist geschikt om zelfvertrouwen en weerbaarheid op te bouwen. Verdiep je goed in de verschillende soorten vechtsporten om uit te vinden welke vorm het beste bij jouw kind past.


Auteur(s)

Artikelen uitgelicht


Beweegstimulering
Sportaanbieders
Kinderen
Judo, Vechtsport
public
starten met sporten en bewegen